• DOLAR 32.861
  • EURO 35.169
  • ALTIN 2429.726
  • ...
Ölümü hatırlatan kabir ziyaretine yoğun ilgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Arife günü kabristana akın eden Ortaköylüler, ölülerine Kur'an-ı Kerim ve dua okuyarak sünnet olan geleneği devam ettirmeye çalışıyorlar.  

Büyükler tarafından çocuklara şeker dağıtıldı, mezar taşlarına su döküldü.

Kabir ziyaretini büyüklerinden kalma sünnet geleneği olarak devam ettirmeye çalıştıklarını belirten Abdurrahim Dengiz, "Arife günlerinde kabir ziyareti bizim eskiden beri sürdürdüğümüz bir gelenektir. Bunun yanında Cuma ve perşembe günleri de kabir ziyareti yaparak Kur'an-ı Kerim okumayı bilenler Yasin okuyor, bilmeyenler ise ölülerine Fatiha okuyorlar. Mezar ziyaretleri dedelerimizden kalma bir gelenektir. Uzak şehirlerden arife gününde kabir ziyareti için gelenler oluyor. Gördüğünüz üzere Arife günleri çok kalabalık oluyor. Bu sünneti küçükken bizler dedelerimizden gördüğümüz için bizler de bu geleneği devam ettirmeye çalışıyoruz." ifadelerini aktardı. 

Abdurrahim Dengiz

Kabir ziyaretini yaparak ölümü hatırladıklarını ve Allah'ı daha çok zikrettiklerini vurgulayan Yusuf Alparslan, "Her olduğu üzere Arife günleri vefat eden yakınlarımızı ziyaret ediyoruz. Allah mekanlarını cennet eylesin. Kabir başlarında Kur'an okunup dua ediliyor. Bu gelenek yıllardan beri devam ediyor. Bizler devam ettirmeye çalışıyoruz. Kabir ziyareti yaparak ölümü hatırlıyoruz. Allah'ı daha çok zikrediyoruz." şeklinde konuştu. 

Yusuf Alparslan

Arife günü insanların kabristana akın etmesiyle küskünlüğün bittiğini ve dünyadan sıyrılıp ahireti hatırladıklarına dikkat çeken Mehmet Efe ise, "Atalarımızdan kalan güzel bir gelenektir. Bugün özellikle akrabaların bütünleştiği, birbirine yakınlaştığı güzel bir gün olan Arife günündeyiz. Ayrıca küçük çocukların kabir ziyaretine şahit olarak yakınlarının mezarlarını tanıyorlar. Bu sünnet geleneğin sürdürülmesi bizler için sevindirici bir durumdur. Dileğimiz o dur bu geleneğin

sonraki nesiller tarafından da sürdürülmesidir. Bizler işlerimizi bugüne özel ayarlayıp günün bir bölümünü mezarlıklarda geçiriyoruz. Kabir ziyaretlerini yapmakla insan bu dünyanın keşmekeşliğinden bir nebze olsa kurtulduğu, ölümü hatırladığı çok güzel bir görüntü oluşuyor. Bugünü yaşamak her Müslümana sevinç ve huzur veriyor." ifadelerine yer verdi. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir