• DOLAR 32.385
  • EURO 34.62
  • ALTIN 2391.032
  • ...
G7 Dışişleri Bakanları zirvesinde ortak bildiride Tayvan vurgusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bildiride, Çin'in nüfuzunu artırdığı Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın, küresel güvenliğin "vazgeçilmez unsuru" olduğu konusunda mutabakata varıldığı kaydedildi.

Tayvan konusunda, G7'nin temel duruşunda bir değişiklik olmadığı ifade edilen bildiride, Çin'in tehdit, zorlama, sindirme ve güç kullanmaktan vazgeçmesi istendi.

Çin'e, sorumlu bir devlet olarak hareket etmesi çağrısı yapılan bildiride, statükoyu güç kullanarak değiştirecek tek taraflı teşebbüslere karşı çıkılacağı ifade edildi.

Çin'in nükleer cephaneliğini hızla genişletmesine yönelik kaygılara işaret edilen bildiride, Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki ortama yönelik ciddi endişeler bildirildi.

Kuzey Kore'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ederek kıtalararası balistik füzeler dahil art arda silah denemeleri şiddetle kınandı.

Ukrayna'ya saldırılarını sürdüren Rusya'ya ekonomik yaptırımların yoğunlaştırılmasının taahhüt edildiği bildiride, Rus güçlerinin, bu ülkeden şartsız ve derhal çekilmesi istendi. (İLKHA)

 

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir