• DOLAR 34.468
  • EURO 37.286
  • ALTIN 2995.421
  • ...
SON DAKİKA
Bir dönem sona erdi: Tartışmalı 35. madde değişti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Söz konusu yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün onayından geçti. Düzenleme sözleşmeli er ve erbaşlara da yeni haklar getiriyor.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu`nun 35`inci maddesini değiştiren kanun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı.

 

Söz konusu maddenin darbelere yasal zemin hazırladığı öne sürülüyordu.

 

Mevcut maddeden ``Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumak" ifadesi çıkarıldı, daha uzun bir tanıma yer verilerek;

 

"Silahlı kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, türkiye büyük millet meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır." denildi.

 

Düzenlemeyle askerliğin tanımını yapan 2`inci maddede de değişikliğe gidildi.

 

"Askerlik Türk vatanını, istiklal ve cumhuriyetini korumak için harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir" ifadesi ``Askerlik harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir`` şeklinde değiştirildi.

 

Değiştirilen diğer bir madde ise siyaset ve asker ilişkilerini düzenleyen 43`üncü madde…

 

Madde`nin "Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü siyasi tesir ve düşüncelerin dışında ve üstündedir" şeklinde başlayan ilk cümlesi "TSK mensupları siyasi faaliyette bulunamaz" şeklinde yeniden yazıldı.

 

Yasa sözleşmeli er ve erbaşlarla ilgili önemli düzenlemeler de getiriyor.

 

Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan şartları taşıyanlar kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına atanabilecek.

 

Yasaya göre, yedek subay, askeri öğretmen er veya erbaş olarak askerlik hizmeti yaparken ölen ya da sakat kalanlara bir defaya mahsus olmak üzere tazminat ödenecek.

 

TSK`lı olmanın önü açıldı

Askerliğini çavuş, onbaşı ve er olarak yapanlar, terhislerinden 3 yıl geçmemiş olmak ve 25 yaşını aşmamış olmak kaydıyla uzman erbaş olarak orduda görev alabilecekler.

 

Yine sözleşmeli erbaş ve er olarak üç yıl görev yapanlar da 29 yaşını aşmamışlarsa uzman çavuş olabilecek. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir