• DOLAR 34.574
  • EURO 35.968
  • ALTIN 2995.608
  • ...
Uzmanlar bayram tatilinde yola çıkacak olan sürücüleri uyarıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bayram tatillerinin dinlenme ve akrabaları ziyaretler için fırsat oluşturduğunu belirten Memiş, gerekli önlemler alınmadığı takdirde tatil öncesi ve sonrasında karayollarında yaşanacak trafik yoğunluğunun, her yıl yaşadığımız acı tabloyla tekrar karşılaşmamıza yol açabileceğini söyledi.

İLKHA'ya konuşan Yol Güvenliği Uzmanı Memiş, bayramlarda meydana gelen ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiği kazaların bir daha yaşanmaması için sürücülere uyarılarda bulundu.

Her dini bayramda insanların 81 il arasında karşılıklı ziyaretler yaptığını belirten Memiş, "Bayram tatillerinin uzun olduğu zamanlarda ve yaz mevsiminde insanlar tatil yörelerine gitmeyi tercih ediyorlar. Tabi bu gidiş gelişlerde karayolu trafiği yoğunluğu 3 veya 4 kat artıyor. Bu karşılıklı gidiş geliş ve ziyaretler sonucunda 20 milyona yakın insan yer değiştiriyor. Vatandaşlarımızın çoğu kendi araçları ile gidiyorlar. Bazılar da şehirlerarası otobüs yolculuğu yapmayı tercih ediyorlar. Ancak kendi hususi araçları ile yola gidenlerle birlikte 13 milyon otomobil birdenbire devreye giriyor. 13 milyon aracın karayollarında devreye girmesi birçok sıkıntıları ve riskleri birlikte taşıyor." dedi.

"Araç kullanan herkes cep telefonundan uzak dursun"

Yola çıkacak olan vatandaşların sağ salim gidip gelebilmeleri için tavsiyelerde bulunan Memiş, "Öncelikle söyleyeceğimiz konu emniyet kemerlerini takmaları. Çünkü emniyet kemerleri hem önde oturanlar için hem de arkada oturanlar için çok önemli. İkincisi, uzun yollarda 'ben tek başıma araçla 500 kilometreyi gidebilirim' demesinler. Mutlak ve mutlak her 250-300 kilometre mesafede mola versinler. Ancak molayı da araç içerisinde değil, aracın dışında vermeleri ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaları çok önemli. Araç sürücülerimiz kendi varış noktalarındaki yakınlık ve uzaklığa göre 'erken çıkalım, kahvaltı da yapmayalım' diye asla ve asla yola çıkmasınlar. Kahvaltılarını yapsınlar ve gece uykularını da alsınlar ve dinlenmiş vaziyette kahvaltı da yaptıktan sonra yola çıksınlar. Kesinlikle aç karnına yola çıkmasınlar. Bir de sürücülere şunu tavsiye ediyoruz. Mola yerlerinde yoğurt veya ayran tüketmesinler. Kesinlikle bunlardan uzak dursunlar ve şişkinlik yapacak veya aşırı şekilde yemek yemekte de kaçınsınlar. Bir de zamanımızda herkesin elinde moda olan telefonla araba kullanan  sürücüleri görüyoruz. Telefona bakacağım diye önünde giden aracı göremiyorlar ve onun altına girip aile boyu ölüyorlar. Araç kullanan herkes cep telefonundan uzak dursun." ifadelerini kullandı.

"Emniyet kemerlerini mutlaka varış noktasında çözsünler"

En çok kazaların sürücülerin "vardık düşüncesiyle" heyecana kapılıp kurallara rivayet etmemelerinden kaynaklı olduğunun altını çizen Memiş, şu ifadeleri kullandı:

"Nasılsa 'ben bu şehre geldim, evimize veya akrabalarımızın evlerine az bir mesafe kaldı' diye emniyet kemerlerini kesinlikle çözmesinler ve kurallara aynen varış noktasına kadar kurallarının tümüne uysunlar. Genelde dünyada ve Türkiye'de yapılan ölçümlerde insanlar varış yerlerine 30-40 kilometre kala kaza geçiriyorlar. Bu oradaki dikkat dağınıklığına veya sürücünün kendine özgüveninden kaynaklanıyor. Yani kuralları unutuyor, heyecana kapılıyor. 'Nasılsa geldik, ulaşım noktamıza vardık' şeklinde bir düşünce onu rehavete itiyor. Bu yanıltıcı bir olaydır. Kesinlikle varış noktasına kadar kurallara uysunlar. Emniyet kemerlerini de mutlaka varış noktasında çözsünler."

"Sürücüler, mola vermediklerinden ötürü dikkat dağınıklığı meydana geliyor"
Son olarak Memiş, "Sürücülerimiz her sene dini bayramlarda, şehirlerarası gidiş ve gelişlerde genelde uykusuz, yorgun oluyor ya da uzun yola gittiğinden dolayı hiç mola vermediklerinden ötürü dikkat dağınıklığı meydana geliyor. Bu dikkat dağınıklığından dolayı ölümlü ve yaralanmalı kazalar meydana geliyor. Türkiye'de hemen hemen senede 5500 insan kaybımız var. Bu gerçekten çok önemli bir kayıp. Bu insanların da hepsinin bir ailesi var, bir eşi var, bir çocuğu var ve bu aileler de bundan dolayı mağdur oluyorlar. Yani sürücünün bir hata yapması, dalgın araç kullanması, şeridini ihlal etmesi, bir hatalı sollama yapması ve yakın takip yapmasından kaynaklanan kazalardan dolayı da yollar da trafiğe kapanıyor ve insanlar da mağdur oluyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir