• DOLAR 34.631
  • EURO 36.371
  • ALTIN 2915.754
  • ...
Çiftçilerin tarlalarını drone ile ilaçlaması yaygınlaşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kent genelinde traktör yerine drone ile ilaçlama yapan çiftçilerin sayısı ise her geçen gün artıyor. Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da çiftçiler, ekin zararlarıyla mücadelede geleneksel usuller yerine artık yeni yöntemler kullanmaya başladı.

Bu yöntemlerden bir tanesi de drone ile tarlaların ilaçlanması. Drone ile ilaçlama yapmanın daha az maliyetli ve ürünün korunmasına katkı sağladığı belirtildi.

Drone ile onlarca dönüm arazinin çok kısa bir süre içerisinde ilaçlandığını ifade eden drone ile ilaçlama yapan bir firma yetkilisi Şahin Kalkan, kent genelinde drone ile ilaçlama yapmanın her geçen gün yaygınlaştığını söyledi.

Şahin Kalkan

"Drone ile yapılan ilacın etkisi daha çok"

Ürünün hem zarar görmemesi hem de daha çok verim elde edilmesi için çiftçilerin drone ile ilaçlamayı tercih ettiklerini dile getiren Kalkan, "Tarlalara zirai ilaç yapıyoruz. Ürünün içine traktörle girdiğiniz zaman yüzde 5 verim kaybı oluyor. Bu çiftçiden gidiyor. Drone ile ilaçlama yapıldığı zaman ise yüzde 35-40 civarında üründen daha fazla fayda elde edilir. Bu çiftçi için kârdır. Drone ile tarlayı ilaçladığımız zaman ilacın etkisi daha çok oluyor." dedi.

Bu sene yağışla birlikte hububatta yüksek bir verim beklendiğini vurgulayan Kalkan, "Yağmur iyi yağdı. Geçen seneye göre yüzde 70-80 civarında daha iyi." ifadelerini kullandı.

"Drone ile ilaçlamada ürün kaybı olmuyor"

Tarlaların drone ile ilaçlanmasının çiftçiye kazandırdığını belirten Kalkan, şöyle devam etti:

"Dronemiz yaklaşık bin 200 metre sinyal görmesiyle gidip gelebiliyor. Havada ise 10-12 dakika kalabiliyor. Bu süre içerisinde yaklaşık 20 dönüme kadar düz arazide ilaç atabiliyoruz. Drone bataryasını da 8-9 dakikada jeneratör ile dolduruyoruz. Tarlaya traktör girmediği için üründe yüzde 5 verim kaybı olmuyor. İlaçlamada yaklaşık yüzde 40'a kadar da çiftçi daha kârdadır. İnşallah bütün çiftçiler drone ile ilaçlamayı tercih eder. Bu şekildeki ilaçlama traktörden daha iyi."(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir