• DOLAR 34.275
  • EURO 37.311
  • ALTIN 3005.711
  • ...
Vali Karaloğlu: "Artık insanımız ölmesin"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Vali Münir Karaloğlu, kamu yatırımlarını yerinde incelemek, muhtarlar, sivil toplum örgüt temsilcileri ve kanaat önderlerinin sorunlarını dinlemek amacıyla kurum amirleriyle birlikte Van'ın en uzak ilçelerinden biri olan Başkalelilerin iftar sofrasına konuk oldu.

 

Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas ve Van Milletvekili Gülşen Orhan'da eşlik etti.

 

Başkale programı; yapımı devam eden kamu yatırımlarındaki incelemelerle başladı. İlk olarak yapımı devam eden erkek öğrenci yurdunda incelemelerde bulunan Vali Karaloğlu, inşaattaki eksikliklerin bir an önce giderilmesi ve eylülde başlayacak olan yeni eğitim-öğretim yılına yetiştirilmesi talimatını verdi.

 

Karaloğlu, çocuklara oyuncak dağıttıktan sonra askeri gazinodan erkek öğrenci yurduna dönüştürülen binayı da gezdi. Binadaki eksikliklerin bir an önce giderilmesini ve 15 Eylül'de başlayacak olan eğitim ve öğretime yetiştirilmesini isteyen Karaloğlu, beraberindekilerle birlikte Kız Meslek Lisesi'ne ait kız öğrenci yurdunda incelemelerde bulundu.

 

Daha sonra yapımı devam eden Jandarma Taburu hizmet binası ve Mehmetçik koğuşlarında incelemelerini sürdüren Karaloğlu, buradan aslen Başkaleli olan Abdulhekim Arvasi'nin hatırası kabul edilen caminin inşaat alanına geçti. Cami hakkında Rölöve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram'dan bilgi alan Vali Karaloğlu, Abdulhekim Arvasi Kur'an Kursu'nu da ziyaret etti. Burada Kur'an eğitimi alan öğrencilerle sohbet eden Karaloğlu, öğrencilere oyuncak dağıttı.

 

Devlet Hastanesi'nin temeli yakında atılacak
Başkale Kaymakamı Murat Büyükköse'nin yaptığı açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Vali Münir Karaloğlu, Van depreminde hasar gören hastane yapma çalışmalarının devam ettiğini belirterek arsa sorununun da çözüldüğünü söyledi. Karaloğlu, "Geçtiğimiz hafta itibariyle Abidin Yaşar isimli bir hemşerimiz 18 bin metre kare bir alanı hastane yapmak için devlete bağışladı. Biz onun bağışlamış olduğu arsa üzerinde yeni bir hastane çalışmalarına başlayacağız ve en kısa zamanda tamamlayacağız" dedi.

 

Yaklaşık 300 milyon liralık bir yatırım olacak
Başkale için çok önemli olan ve ilçeyi Van'a yaklaştıracak Hoşap Tüneli ve Başkale çevre yolu ihalesinin de yapıldığı açıklayan Karaloğlu, "Van-Başkale-Hakkari karayolunu daha konforlu hale getirecek olan, Van'ı İran sınırına daha da yaklaştıracak olan 3 bin 160 metre uzunluğundaki Hoşap Tüneli ile birlikte 55 kilometrelik Başkale çevreyolu projesi geçtiğimiz hafta Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. Sözleşme yapılmadı ama teklifler alındı. Yaklaşık 300 milyon liralık bir yatırım olacak" ifadelerine yer verdi.

 

Bu ilçeleri altından inşa etsek bile hiçbir kıymeti yok
Sosyal sorunların çözülmemesi halinde diğer sorunları çözmenin bir manasının olmadığını ifade eden Karaloğlu, şunları kaydetti: "Bu insan cinayetleri, bu kan davaları eğer bitmezse inanın bu ilçeleri altından inşa etsek bile hiçbir kıymeti yok. Bizim inancımıza, kültürümüze göre, günahsız bir insanın öldürülmesi bütün kâinatın öldürülmesine eşittir. Ama gelin görün ki, ben yaklaşık 5 yıldır Van'da Valilik yapıyorum. Sadece Başkale'de öldürülen insan sayısı 15'i buldu. Bunlar niye öldürüldü biliyor musunuz? Ot yüzünden öldürüldü, sınır anlaşmazlığı yüzünden öldürüldü, amca çocukları birbirini kıskandı alacak verecek yüzünden öldürdü. Bunlara değer mi? Bir insanın yaşamına son vermek için ottan, sınır anlaşmazlığından veya kıskançlıktan bir insanın yaşamına bir insan nasıl son verir?" şeklinde sitem etti.

 

"Artık incir kabuğunu doldurmayacak meseleler yüzünden insanımız ölmesin"
Vali Karaloğlu, yaklaşık 2 ay önce Azıklı Köyünde öldürülen 2 kişiyi örnek göstererek, "5-6 ay önce yine Erenler Köyümüzde 4 vatandaşımızı kaybettik. Bunlara yazık değil mi? Buna daha ne kadar tahammül edeceğiz? Buna ne zaman 'dur' diyeceğiz?' Buna muhtarımız, dini kanaat önderimiz, toplumsal kanaat önderimizin 'dur' demesi lazım. Sadece devlet olarak, Vali olarak, jandarma olarak, emniyet olarak istememiz yetmez" İfadelerini kullandı.

 

Karaloğlu, bu olayların çözümü konusunda kanaat önderlerinden yardımcı olmalarını isteyerek şöyle konuştu; "Bunu öncelikle sizin istemeniz lazım. Sizin de buna 'dur' demesi lazım. Sadece devletin, yeter artık. Artık incir kabuğunu doldurmayacak meseleler yüzünden insanımız ölmesin. Biz ülkeye huzur gelsin diye uğraşırken, amca çocuğu amca çocuğunu ot yüzünden öldürebiliyorsa burada bizim hala çok ciddi problemimiz var demektir." hatırlatmasında bulundu.

 

Vali Münir Karaloğlu, iftar programına katıldıktan sonra Van'a döndü. (Mehmet Aldemir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir