• DOLAR 34.244
  • EURO 37.148
  • ALTIN 2994.44
  • ...
Tatil, 1. Sınıf öğrencisine bildiklerini unutturuyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uzmanlar, öğrencilerin uzun tatil ile birlikte, öğrendiklerini unuttuklarının gözlendiğini belirtti. Özellikle gerekli önlem alınmazsa, ilköğretim 2`nci sınıfa geçen öğrencilerin okuma seviyeleri tehlikede olabilir.

Eğitimci Yazar Mehmet Azim, yapılan araştırmalarda öğrenme kayıplarının en çok Matematik ve Türkçe derslerinde olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Eğitimcilerin, anne ve babaların, öğrenme kayıplarını en aza indirmek için mutlaka bir planı olmalıdır. Tatil süreci, eğitim öğretim dönemindeki gibi yoğun olmamakla birlikte, esnek ve eğlenceli bir şekilde planlanmalıdır."

Asıl tehlike 2`nci sınıfa geçenler için!
Yeni okumayı öğrenen öğrencilerin uzun tatil döneminde düzenli tekrar etmesinin gerekli olduğunun altını çizen Eğitimci Yazar Mehmet Azim konuyla ilgili açıklamalarda bulundu: "İlkokul birinci sınıf öğrencileri okuma yazmayı yeni öğrendiler. Düzgün okuyanların yanı sıra, bazı öğrencilerin akıcı okuma sıkıntıları olabiliyor. Okuma konusunda sıkıntısı olmayan öğrencilerin, okuma alışkanlığını kazanmaları için bu dönem önemlidir. Yaşına uygun, öğrencinin ruh dünyasında yeni ufuklar açacak, psikolojisini bozmayacak, az sayfalı kitaplar tercih edilmelidir. 7-9 yaş grubunda öğrencilerin çoğu, hayvan masallarından hoşlanırlar. Fakat ilgi alanı farklı olan öğrenciler de bulunabilir. Öğretmen, anne ve baba bu ilgi alanını iyi belirlemelidir. Yönlendirme ile öğrencinin okuyacağı kitap hep birlikte tespit edip alınmalıdır. Ailece, birlikte okuma saatlerinin olması, öğrenciyi daha iyi motive edecektir. Bu öğrenciler aynı zamanda günlük tutmak, ilginç olayları not almak gibi yazma etkinliklerinin de içinde tutulmalıdır."

Anne-babadan daha fazla ilgi
Azim; "Okuma yazmayı öğrenmiş, serbest okuma dönemine geçmiş ama bunu akıcı hâle getirememiş öğrenciler için ayrı stratejiler uygulanabilir. Öncelikle, çocuğun akıcı okumasının önünde var olan engeller kaldırılmalıdır. Sağlıkla ilgili bir sıkıntı olabilir, aile ekonomik veya psikolojik bazı problemler yaşıyor olabilir. Öğrenci, uygun öğrenme ortamlarından mahrum bulunabilir. Olumsuz ve engelleyici şartlar öncelikle belirlenip ortadan kaldırılmalıdır. Özellikle velinin ilgisi, öğrencide var olan birçok problemi çözecektir. İlgisizlik ise pırıl pırıl zihinlerin bile körelmesine sebep olabilmektedir. Bu dönemde sistemli bir çalışma için tatil setleri önerilmektedir" diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir