• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
ABD'de "fay hattı" alarmı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD'de bilim adamları, Pasifik Okyanusu'nun derinliklerinde 600 mil (965 kilometre) uzunluğundaki bir fay hattındaki bir deliğin, ABD'nin kuzeybatısındaki şehirleri yok edecek yıkıcı bir depremi tetikleyebileceğini açıkladı.

Kuzey Kaliforniya'dan Kanada'ya kadar uzanan Cascadia Yitim Bölgesi olarak bilinen eğimli fay Oregon kıyı şeridinden 50 mil (80 kilometre) uzakta.

Bilim insanları sıvı püskürten deliğin Kuzeybatı Pasifik'te 9 büyüklüğünde bir depremi tetikleyeceğini düşünüyor.

Bir robot dalgıç, deliği ilk olarak sekiz yıl önce okyanus tabanından yükselen metan kabarcıklarının görülmesinden sonra buldu.

Araştırmacılar çıkan sıvının fayın hareket etmesini sağladığını böyle bir sıvının çıkmaması durumunda kırılma sonucu stresin daha yıkıcı bir deprem oluşturabileceğini aktardı.

Söz konusu fay hattı Seattle ve Portland, Oregon da dahil olmak üzere birçok büyük metropolü yakından ilgilendiriyor.

Fayın en uç kısımlarında olacak bir deprem ise Kuzey California ve Kanada'da bulunan Vancouver Adası'nın bazı kısımlarında hasara neden olabilir.

Araştırmalar, fayın en son 1700'de 9 şiddetinde bir deprem yaratarak kırıldığını ve ABD'nin en büyük depremlerinden biri olan San Andreas depreminden 30 kat daha güçlü olduğunu gösteriyor. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir