• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
ABD'deki istihbarat sızıntısından öğrendiğimiz 11 şey!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pentagon'dan sızan gizli istihbarat belgelerinin önemli bir bölümü ABD'nin Ukrayna'daki savaşla ilgili değerlendirmelerini kapsıyor. Ancak belgeler de ABD'nin müttefikleriyle ilgili bilgiler de yer alıyor. Sızan raporlarda yer alan bilgilerin önemli bir çoğunluğunun "sinyal istihbaratı" adı verilen dinleme ve elektronik cihazlara sızma yöntemiyle toplandığı biliniyor.

Belgelerde yer alan ABD istihbarat değerlendirmelerinden bazıları şu şekilde:

Ortaya çıkan bir belge Ukrayna'nın hava savunma eksikliğine ve füze stoklarının tükenebileceğine dikkat çekiyor. Belgelerin birinde BUK füze sistemi mühimmatının nisan ortasına kadar, diğerinde ise S-300 füzelerinin ise 2 Mayıs'a kadar bitebileceği belirtiliyor.
Belgeler, ABD istihbaratının Rus ordusunun içine sızdığını ve Ukrayna'yı yaklaşan saldırılara karşı uyardığını gösteriyor. Belgelerde Rus askeri istihbaratı GRU ve paralı asker grubu Wagner iç planlamalarına ilişkin bilgiler de yer alıyor.

Ortaya çıkan raporlardan birinde Rus siyasi elitlerinin Putin'in liderliğini ve savaşın gidişatını sorgulaması durumunda, Rus liderin nükleer silah kullanımına onay verebileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Sızan belgeler ABD istihbaratının sadece Moskova'yı değil Kiev'i de mercek altına aldığını ortaya koyuyor. Belgelerde, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin dinlendiği belirtiliyor ve Zelenski'nin şubatta Rusya'nın Rostov bölgesindeki askeri sevkiyat konumlarını vurma planından bahsediliyor. Kiev yönetiminden bir kaynağa göreyse, ABD'nin Zelenski'yi dinlemesi "sürpriz değil".

Pentagon'da sızan belgelere göre, ABD yönetimi Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin ölme ihtimalini de masaya yatırmış. Böyle bir senaryoda, Avrupa'dan Ukrayna'ya silah akışını durdurabileceği ancak bir başka "yüksek profilli Ukrayna liderinin" de yerel ve uluslararası destek toplayabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

17 Şubat tarihli bir belge, Mısır Devlet Başkanı Sisi'nin Rusya'ya gönderilmek üzere 40 bin roket üretimi için talimat verdiğini öne sürüyor. Raporda Sisi'nin ilgili bakanlıktan, Batı'yla sorun yaşamamak için üretimin gizli yapılmasını istediği belirtiliyor.

Sızan belgelerden birinde, yapılan elektronik dinlemeler sonucunda Rus istihbarat servisi FSB ile Birleşik Arap Emirlikleri istihbaratının ABD ve Birleşik Krallık'a karşı birlikte çalışmak için anlaştıkları bilgisi yer alıyor. Mart ayında hazırlanan raporda, bilgiye bir FSB ajanının dinlenmesi sonucundan erişildiği ifade ediliyor. BAE hükümeti bu iddianın doğru olmadığı yönünde bir açıklama yaptı.

Belgeler, ABD'nin Ukrayna'ya yardım etmek için ileri seviye uydu görüntüleme sistemini de içeren yeni bir gözetleme teknolojisi kullandığını ortaya koyuyor.

Sızan belgelerden birinde Wagner yetkililerin, şubatta Mali ve Ukrayna'da kullanılmak üzere silah almak için Türkiye'ye geldiklerini ve burada görüşmeler yaptıkları belirtiliyor. Raporda, Türkiye hükümetinin konudan haberdar olup olmadığı ve silah satışının gerçekleşip gerçekleşmediğiyle ilgili bir bilgi bulunmuyor.

ABD'nin en yakın müttefiklerinden Güney Kore ile yaşadığı anlaşmazlık da belgelerde yer alıyor. Sızan belgelerden öğrendiğimiz kadarıyla, Seul yönetimi Moskova'nın tepkisini çekmemek için ABD'nin Ukrayna'ya silah gönderilmesi talebine direniyor. Güney Kore hükümeti, ilgili belgelerin doğru olmadığı yönünde bir açıklama yaptı.

Sızan belgelerde ismi geçen bir diğeri ise siyonist rejim. Bir istihbarat raporuna göre Mossad,  Netanyahu hükümetine karşı gerçekleşen yargı reformu gösterilerini destekliyor ve ajanlarını bu yönde cesaretlendiriyor. Netanyahu hükümeti rapordaki bilgileri yalanlayan bir açıklama yaptı.

Pentagon belgelerini kim sızdırdı?

Pentagon'dan sızdırılan istihbarat belgelerini kimin, ne için sızdırdığına ilişkin kamuoyuna açıklanan bir ipucu henüz bulunmuyor.

İlk etapta Moskova yönetimi "olağan şüpheli" konumunda olsa da, sızan belgelerde hem Rusya hem de Ukrayna'nın askeri zaafiyetlerine ilişkin detayların yer alması Rusya seçeneğini devre dışı bırakıyor.

Amerikan basınına konuşan ABD'li eski istihbarat yetkilileri, sızıntının arkasındaki motivasyonun siyasi olmayabileceğine dikkat çekiyor. Ancak hem sızıntının kaynağı hem de motivasyonu soruşturmanın ilerlemesiyle anlaşılabilecek.

Soruşturmayla ilgili en büyük zorluklardan biri de yüzlerce hükümet yetkilisinin söz konusu belgelere erişim yetkisine sahip olması. Pentagon'un sızıntıların ardından konuyla ilgili adım atarak, üst düzey liderlere brifing verilen toplantılara katılımı sınırladığı belirtiliyor.

FBI ve Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturma aşamasında belgelere erişim izni olan tüm yetkililerden bir liste oluşturulması ve daha sonra bu listenin daraltılarak ilerlenmesi bekleniyor.

Uzmanlar ayrıca belgelerin fotoğraflarının çekilerek paylaşılmasının IP adresi ve fotoğraflarda yer alan tarih damgası bazlı incelemeleri kolaylaştırabileceğini belirtiyor.

Independent Türkçe

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir