• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Myanmar ordusundan katliam: En az 100 ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Myanmar’ın Sagaing bölgesindeki Pa Zi Gyi kasabasında, aralarında muhaliflerin de bulunduğu yaklaşık 150 kişinin katıldığı bir törene yönelik hava saldırısı düzenlendiği ifade edildi.

Törende aralarında 15 kadın ve yaklaşık 20 çocuğun da bulunduğu en az 100 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.

İsminin verilmesini istemeyen bir görgü tanığı, saldırının saat 07.00 sularında savaş uçaklarıyla başladığını ve ardından bölgenin helikopterlerle ateş altına alındığını söyledi.

Saldırının yaklaşık 20 dakika sürdüğünü kaydeden görgü tanığı, vücut bütünlüğü olmaması nedeniyle net ölü sayısını bilmediklerini ve sayının çok daha fazla olabileceğini sözlerine ekledi.

Myanmar ordusunun hava saldırısının, çevredeki bölgelerden çok sayıda kişinin, Pa Zi Gyi’deki Halk Savunma Güçleri (PDF) Ofisi’nin açılışına katıldığı günde yapıldığı kaydedildi.

Darbenin ardından askeri yönetimi meşru kabul etmeyen devrik lider Aung San Suu Çii yanlısı siyasetçilerin kurduğu “sivil hükümet” Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) konuya dair yaptığı açıklamada, "Terörist ordunun bu iğrenç eylemi, masum sivillere karşı gelişigüzel aşırı güç kullanımının bir savaş suçu teşkil etmesinin bir başka örneğidir" ifadelerini kullandı.

Myanmar ordusunun Ekim 2022’de silahlı gruplardan Kaçin etnik azınlığının yıl dönümü kutlamaları sırasında gerçekleştirdiği hava saldırısında ise en az 80 kişinin hayatını kaybettiği öne sürülmüştü.

BM’DEN KINAMA

BM Genel Sekreter ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Guterres suçluların hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Guterres, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileklerini iletirken, yaralılara acil tedavi imkanı tanınması çağrısında bulundu.

Her türlü şiddeti kınayan ve sivillerin uluslararası insancıl hukuk kuralları uyarınca korunmasının önemine işaret eden Guterres, Myanmar ordusuna BM Güvenlik Konseyi’nin 2669 nolu kararı uyarınca Myanmar halkına yönelik şiddete son vermesi çağrısını yineledi.

Antonio Guterres, Myanmar ordusunun Sagaing bölgesindeki saldırısını şiddetle kınadı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir