• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Normalinden daha fazla zarar veren sigara!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Aziz Çiftçi, Türkiye'de 252 bin çocuğun ve 14 buçuk milyon yetişkinin sigaraya bağımlı olduğunu ifade etti.

Çiftçi, bir sigaranın 12 dakikada içildiğini ama bağımlığının 30 saniyede dumanı çektiğini ve geriye kalan 11 buçuk dakikanın da pasif içicileri zehirlediğine işaret etti.

Sigaranın diğer bağımlılıklara basamak ve başlangıç olduğuna değinen Çiftçi, bu konuda herkesin elinin taşın altına koyarak sigara bağımlılığının önemine dikkat çekilmesi gerektiğini söyledi.

Son zamanlarda ortaya çıkan elektronik sigara hakkında açıklama yapan Çiftçi, elektronik sigaranın normal sigaradan daha fazla kişiye ve çevreye zarar verdiğini dile getirdi.

Elektronik sigaranın Türkiye'de yasaklı olduğunu söyleyen Çiftçi, küresel güçlerin her gün yeni şeyler üreterek bağımlılığı artırdığını söyledi.

Çiftçi, sigara bağımlılığı hakkında İLKHA'ya konuştu.

"İçenle birlikte içmeyenlere de sigara zarar veriyor"

Aziz Çiftçi

Sigaranın içen içmeyen herkese zarar verdiğini belirten Çiftçi, "Dünyada en fazla bağımlılığın olduğu madde sigaradır. Türkiye'de de 252 bin çocuğumuzun tütün kullandığını, yaklaşık 14 buçuk milyon insanın da sigara bağımlısı olduğunu biliyoruz. Bu bağımlılığın zararının etki alanının çok fazla olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bir sigarada 4 bin çeşit kimyasal etken olduğu ve bunun 50'sinin de kanserojen olduğu ispatlanmıştır. Bir sigara 12 dakikada içiliyor ama bir kişi 30 saniyede sigaranın dumanını çekiyor. Sigara, 11 buçuk dakika duman yayıyor. Bu da pasif içicilik dediğimiz içenle birlikte içmeyenleri de zehirliyor. Sigara içmeyene 3 kat daha fazla zarar verdiği ispatlanmıştır. İçenle birlikte içmeyenlere de sigara zarar veriyor. 14 buçuk milyon insanın sigara kullandığı bir toplumda doğal olarak herkes zarar görüyor. Sigaranın yaydığı duman kapalı mekanlarda içmeyene 3 kat daha zarar veriyor." dedi.

"Bağımlılığın önemle üzerinde durmalıyız"

Sigaranın diğer bağımlılığa geçiş noktası olduğunu vurgulayan Çiftçi, "Sigara ve tütün, diğer bağımlılıkların bir basamağı, başlangıcı ve geçiş noktası oluyor. Genelde gençler veya sigara bağımlıları sigaradan haz almayıp daha farklı hazlar peşinde koşarak diğer bağımlılıklar yolunda ilerliyorlar. Bunun için sigara bağımlılığı toplum, Yeşilay ve diğer STK'larla birlikte gündem etmeliyiz. Bu bağımlılığın önemle üzerinde durmalıyız." diye konuştu.

"Elektronik sigaranın ülkemizde de kullanılması yasaktır"

Elektronik sigaranın zararının daha fazla olduğunu ifade eden Çiftçi, "Sigara tütün olarak kullanılıyor. Sarma ve hazır tütün kullananlar var. Bunun yanında nargilede tütün çeşidine giriyor. Bunların hepsi zararlıdır. Son zamanlarda elektronik sigara çıkmış. Elektronik sigara, normal sigaradan daha fazla zararlı olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Ülkemizde de kullanılması yasaktır. Elektronik sigaranın nemlendirici özelliği var. İçerisindeki sıvının ne olduğu belli değil. Küresel güçler her gün yeni şeyler üreterek bağımlılığı artırıyor." şeklinde konuştu.

"Dünyada her yıl 7 milyon insan sigaradan dolayı vefat ediyor"

Dünyada 7 milyon insanın sigaradan dolayı öldüğünü dile getiren Çiftçi, "Sigaranın dünyadaki bir yıllık kazancı 700 milyar dolardır. Dünyada her gün 19 bin 800 kişi sigaraya bağlı olarak ölüyor. Bu durum ülkemizde yüzde 41 oranındadır. Dünyada her yıl 7 milyon insan sigaradan dolayı vefat ediyor. Sigara insanın tüm metabolizmasını bozuyor. Sigara insana tamamen her konuda büyük bir zarar veriyor. Çocuklarımızın, gençlerimizin bu konularda bilgilendirilmesi gerekiyor. Bilgilendirilirken de bu riskli alanlardan uzaklaştırmalıyız. Son süreçlerde özellikle gebe annelerin sigara kullanması çocuklarının dünyaya gelmesiyle birlikte büyük bir problem oluşturuyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir