Dünya genelinde "Et yiyen bakteri"' alarmı: Vakalar 8 kat arttı
Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan araştırmaya göre, ABD 'nin doğu kıyılarında, 1988 ile 2018 yılları arasında Vibrio vulnificus enfeksiyon vakaları 8 kat artış gösterdi.
İklim değişikliği ve okyanusların ısınması, insan hayatını tehdit edebilecek 'ölümcül et yiyen mikropların' sahil şeridine inmesine neden oluyor.
Et yiyen bakterilerin kıyı sularında yayılması ve bu sularda, güzel havalarda bile insanları tehlikeli bir şekilde hasta edebilme özelliği endişelere yol açıyor.
Çalışma, özellikle insanları enfekte etmesiyle ünlü bir tür olan Vibrio vulnificus'a işaret ediyor.
Vibrio vulnificus, çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri, özellikle istiridye yediğinde insanları hasta edebiliyor.
Açık bir yaraya maruz kaldığında da hayatı tehdit eden nekrotizan fasiit (doku enfeksiyonu) de yapabiliyor.
Meksika Körfezi'ndeki kıyı sularından ve Georgia ile Florida'nın Atlantik kıyılarından uzun süredir bilinen V. vulnificus , bu bölgelerde büyüyen bir tehdit oluşturuyor ve aynı zamanda daha kuzeyde yeni yaşam alanlarında yoğunlaşıyor.
Çalışmaya göre, 30 yılı aşkın bir süre boyunca ABD Doğu Kıyısı boyunca V. vulnificus enfeksiyonlarının sayısı yılda 10'dan 80'e yükseldi; 2100 yılına kadar yılda 200'e ulaşma yolunda olabilir.
ABD'nin Atlantik kıyısındaki Georgia'nın kuzeyinde nadiren bulunan bakteri, şimdi Philadelphia kadar kuzeyde görülebiliyor. (İLKHA)