• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Tahıl Koridoru'ndan 27,3 milyon ton tahıl taşındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci seçim ziyaretleri kapsamında Isparta'ya bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

Bakan Kirişci, "Dünyada ve Türkiye'de kuraklığı, çevresel ve iklimsel değişimleri ve bu manada da yağışlarla ilgili yaşadığımız problemleri konuşur hale geldik. Biz Akdeniz çanağında ve yarı kurak bir coğrafyada bulunan bir ülkeyiz. Bu özelliğimizi mutlaka bilmemizde yarar var. Ülke olarak dünyadaki ülkelerden bu yönüyle de ayrışıyoruz." dedi.

İhracatın her geçen gün arttığını vurgulayan Bakan Kirişci, şöyle konuştu: "Genel ihracatımız 2002'de 36 milyar dolardan, bugün 254 milyar dolara çıktı. 36 milyar doların 3,8 milyar doları tarım ve gıdayla ilişkiliydi. Şimdi 254 milyar doların içerisinde bizim tarımsal ürünler ve gıda ihracatımız 30 milyar dolara dayandı." 

Rusya-Ukrayna krizinden sonra buğdayın tonunun 445 dolara yükseldiğini belirten Bakan Kirişci, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye olarak bir ülkeyi diğerine tercih etmek yerine, 'Her iki ülke de bizim için dost ve kardeş ülkedir' diyerek hem kendimizi hem coğrafyamızı hem de dünyayı rahatlattık. Bu sayede 'Tahıl Koridoru' diye bir koridor devreye girdi. Bu çalışmaların yapılan yerin İstanbul, bu sözleşmenin adının İstanbul sözleşmesi, masayı modere edenin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu zamana kadar, buradan 883 gemi geçti. Bu geçen gemilerle 27,3 milyon ton tahıl ve gıda ürünleri taşındı. Peki sadece bunlar mı taşındı? Elbette değil. Akaryakıt istasyonlarımızdaki mazot ve benzin 30-31 liraya kadar çıkmıştı. Bugün fiyatları geriledi. Doğal gaz hakeza. Gübre bir önceki yılın yüzde 4-5 gerisine düştü." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

 

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir