• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
İslam dininin ilme ve okumaya verdiği önem ve farziyet
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlim hakkında önemli tavsiyelerde bulunan ve örnekler veren Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı Dr. Mehmet Doğan, kitap okumanın önemi, gerekliliği, İslam dininin ilme ve okumaya verdiği önem ve farziyet hakkında İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirinin sorularını yanıtladı.

Doğan, "İslam bir kitap medeniyetidir. Kur'an-ı Kerim okumanın usulleri, tarzları ve şekilleri var. Kur'an-ı Kerim okuma üzerinde geliştirilmiş muazzam teknikler var. Hafızlık Kur'an Kerimin bütün metni ezberlemek veya parça parça ezberlemek nihai olarak da tamamını ezberleme konusu yüzyıllar boyunca gelenek olarak bugüne kadar gelmiş. Kur'an-ı Kerimle ilgili olarak kitap nasıl okunur. Bu kurallar aslında kitabın hakkını vermek anlamına geliyor. Bilgimiz kifayet etmediği ve teknikleri bilmediğimiz için okuyabiliriz. Tecvit gibi bilgilere sahip değilim ama 'keşke sahip olsaydım da öyle okuyabilseydim' diyorum. Bizim zamanımızda bu işler çok kolay değildi. Bunları kitaba hakkı verme anlamında bunu söylüyorum. Usulüne uygun okumak Kur'an-ı Kerimin hakkını vermektir." dedi.

Kur'an-ı Kerim ve hadis kaynaklarımızın çok zengin olduğunu ifade eden Doğan, konuşmasının devamında şunları aktardı:

"Kur'an-ı Kerim dışındaki kaynaklar hadis kaynaklarımız var. Bunlar üzerinde meydana getirilmiş İslam dünyasında müthiş bir literatür var. Hem tefsir anlamında tabi son yıllarda meal ön plana geçti ama İslam tarihi boyunca tefsir metodu tercih edilmiştir. Yani Kur'an-ı Kerimin anlamlandırılması tefsir usulüyle tefsir ilimdir. Hadislerin de açıklanması konusunda çok sayıda kitap var. Bir hadis metnini okuyorsunuz ama aslı asası bilinmiyor. Hangi ortamda ne vesileyle söylendiği bilinmiyor. Biz bunun senetlerini bilecek durumda değiliz. Bir okuyucu bunu bilmez. Dolayısıyla hadis açıklamalarını yine zengin bir literatür olduğunu biliyoruz. İslami literatür çok zengin."

Son olarak Doğan, "İlmihal okuma ve eskiden ezberleme alışkanlığımız vardı. Küçük ilmihaller okunur ezberlenirdi. Dini bilgiler böylece bütün olarak çocukların hafızasına yerleştirilmiş olurdu. Yani temel dini bilgileri çocuk bildikten sonra dini konularla ilgili meselelerle karşılaştırıldığında zihninde bir altyapı olurdu. Eski ilmihaller belki zamanına göre yazılan metinler olduğu için bugün bize biraz kifayetli görünmeyebilir. Yeni dönemde yazılan ilmihaller bu anlamda çok uzun ancak müracaat kitabı olarak kullanılabilir. Eski bazı ilmihaller ezberlenecek boyuttaydı. Yeni dönemde böyle ilmihaller yok. Yeni dönemin ilmihalleri çok ciltlidir. İki, üç ve hatta daha uzun ciltler var. Ancak bir konuda kafan karıştığı ve takıldığı zaman açıp bakmak müracaat etmek için faydalı yoksa okunup ezberlemek için bunlar çok faydalı değil." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir