• DOLAR 32.462
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2440.71
  • ...

İZMİR - Tacikistan İstanbul Başkonsolosu İlhomjon Abdurahmanov, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ile bir araya geldi.

 

Tacikistan ile Türkiye'nin yakın tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğunu hatırlatan Abdurrahmanov, 600 milyon dolarlık toplam dış ticaretin 400 milyon dolarını Tacikistan'ın ihraç ettiği alüminyum ve pamuk, 200 milyon dolarını Türkiye'nin ihraç ettiği halı, tekstil ve plastik başta olmak üzere çeşitli ürünlerin oluşturduğunu anlattı. İlhomjon Abdurahmanov, "Bu ticaret hacmi iki ülke için yeterli değildir. 20 yıllık genç bir cumhuriyet olan Tacikistan pekçok alanda yatırıma açıktır. Ülkemizde her alanda yatırım yapabilecek Türkiyeli işadamlarının tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz" dedi.

 

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken Türkiye'nin Tacikistan ile aynı inanç ve aynı değerleri paylaştığını ifade etti. İzmir'in sanayide gelişmiş bir kent olduğunu, gıdadan tekstile, makineden otomotiv yan sanayine, inşaattan petrokimya ve yenilenebilir enerjiye kadar 64 değişik sektörde dünya ile rekabet ettiğini vurgulayan İbrahim Gökçüoğlu, "İzmir ile Tacikistan arasında da ekonomik ve kültürel ilişkilerimizin daha da gelişeceğine inanıyorum. Öncelikle iki ülke arasında öne çıkan sektörler belirlenerek karşılıklı ziyaretlerle ortak yatırım konularının değerlendirilmesi hedeflerimize kolaylıkla ulaşmamızı sağlayacaktır" diye konuştu. (İlyas Yıldız - İLKHA)