• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çin'den Japonya'ya, "kötünün yanında olmayın" mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Çin, Pekin'i ziyaret eden Japon mevkidaşı Hayaşi Yosimasa ile yaptığı görüşmede, ABD'nin geçmişte Japonya'nın yarı iletken endüstrisini baskıyla sindirmeye çalıştığını, bugün Çin'e karşı da aynı taktiklere başvurduğunu savundu.

Çin'i teknoloji alanında bastırmaya çalışmanın kendine yeterli olma kararlılığını artırmaktan başka bir işe yaramayacağını vurgulayan Çin Gang, "Japonya geçmişte bunun acısını çekti, bugün kötünün yanında olmamalı." dedi.

Çin Gang, İkinci Dünya Savaşı sonrası Çin-Japon ilişkilerinin istikrarlı gelişiminin, barış için bir arada yaşamanın ve dostane işbirliğinin iki ülke için en doğru tercih olduğunu ortaya koyduğuna işaret ederek, "Görüş ayrılıkları ve çıkar çatışmaları, hizipler oluşturarak, karşı tarafa söylem yoluyla baskı uygulamaya çalışarak çözülemez. Umarız Japonya Çin'e, doğru bir anlayışla, siyasi erdem ve sorumluluk içinde yaklaşır, diyalog ve iletişimi güçlendirmek, pratik işbirliğini teşvik etmek için Çin ile çalışır." ifadelerini kullandı.

Japonya'ya Tayvan sorununa müdahil olmaması uyarısında bulunan Çin Gang, ayrıca Fukuşima'da nükleer atık suyun uygun şekilde tahliye edilmesini talep etti.

Casuslukla suçlanan Japon vatandaşının salıverilmesi talebi

Japonya Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre, Hayaşi, Çin'de casusluk karşıtı yasayı ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan ilaç şirketi çalışanı Japon vatandaşının salıverilmesini istedi.

Çin ve Rusya'nın, Japonya'nın yakınındaki bölgelerdeki ortak askeri faaliyetlerine yönelik kaygılarını aktaran Hayaşi, Çin gemilerinin, Doğu Çin Denizi'nde egemenlik ihtilafına konu olan, Japonya'nın kontrolündeki adaların çevresinde seyretmesine ilişkin Japon hükümetinin endişelerinin altını çizdi.

Hayaşi, Çin'in Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyun Pasifik Okyanusu'na tahliye edilmesi planına yönelik eleştirilerinin "bilimsel temeli olmadığını" savunarak, bu tutumu protesto ettiklerini söyledi.

Ülkesinin, Çin'e yönelik yarı iletken üretim malzemelerinin ihracatına getirdiği sıkılaştırma tedbirleri hakkındaki eleştirilere de değinen Hayaşi, bu adımın "belli bir ülkeyi hedef almadığını" belirtti.

Japon Bakan, görüşmede, birçok meydan okumaya rağmen iki ülkenin yapıcı ve istikrarlı ilişkiler kurmasının gittikçe öneminin arttığını vurguladı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir