• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Nöbet geçiren çocuklara dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Epilepsi ile ateşli nöbetlerin birbiriyle karıştırıldığını belirten uzmanlar, farklı yönlerine değiniyor.

Çocuk beyninin erişkin beyni zamanına gelene kadar birtakım anormal elektriklenmeler yaşayabileceğini ve bunların çoğunun epilepsi nöbeti olarak görüldüğünü belirten uzmanlar, epilepsi tedavisinin yüzde 60-65'inin tedavi edilebilir türlerden olduğunu ifade ediyor.

Nöbet sırasında, nöbet geçirenlere doğru bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, epilepsi nöbeti geçiren kişinin ağzına hiçbir şey sokulmaması ve dili çıkarılmaya çalışılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

"Nöbet geçiren çocukların yakınlarının doğru müdahale konusunda bilinçli olması önem taşıyor"

Çocuklarda ateşli nöbetin genel olarak ilk aylarından 5 yaşına kadar olan süre zarfında görüldüğünü belirten uzmanlar, "Bu durum aileler tarafından genellikle epilepsi ile karıştırılıyor. Oysa ateşli nöbet genelde 5 yaşından sonra görülmüyor ve ateşli nöbetlerde çoğunlukla bir enfeksiyon durumu söz konusu oluyor. Epilepsi ise nedeni halen tam olarak bilinmemekle birlikte, yaklaşık yüzde 60-65'i tedavi edilebilir bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Tedavi edilemeyen dirençli epilepsilerde de cerrahi yöntemlerin yanı sıra ketojenik diyet ve epilepsi pilleri tedavide önemli bir yer tutuyor. Nöbet geçiren çocukların ailelerinin ve yakınlarının doğru müdahale konusunda bilinçli olması da büyük önem taşıyor." diyor.

"Çocuk beyni erişkin beyni zamanına gelene kadar birtakım anormal elektriklenmeler yaşayabilir"

Ateşli nöbetler ile ilgili "Ateşli nöbetler, çocuğun ateşe direncinin düşük olmasıyla alakalı bir durumdur ve genellikle altta bir ailevi öykü bulunmaktadır. Bunlara spesifik bir tedavi veya takip yapılmamaktadır ancak sık tekrarladığı ve ailevi nedenler olduğu zaman EEG ile bakılması veya ilaç başlanması gerekebilir." Önerilerinde bulunan uzmanlar, epilepsi ile ilgili şunları söylüyor:

"Epilepsi çocukluk çağında yüzde 1-5 oranında görülen bir hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genelde genetik, metabolik ve gelişimsel süreçle ilgili birçok nedeni olabilmektedir. Çocuk beyni erişkin beyni zamanına gelene kadar birtakım anormal elektriklenmeler yaşayabilir, bunların çoğu da epilepsi nöbeti olarak görülür ve tedavi gerektirebilir. Her zaman ateşli şekilde olmaz ama ateşi de tetikleyebilir. Epilepsinin yüzde 60-65'i tedavi edilebilir türlerindendir. Yaklaşık yüzde 50-60'ı da çocukluk çağının iyi huylu epilepsilerinden oluşur. Geriye kalan yüzde 20-25'lik grup ise dirençli epilepsiyi oluşturur."

"Dirençli epilepsi hastalara ilaç dışı tedaviler önerilmektedir"

Epilepsi hastalarının yüzde 25'inin epilepsi ilaçlarına karşı dirençli grup olduğunu hatırlatan uzmanlar, "İki ve daha fazla antiepileptik ilaca rağmen, nöbetleri devam eden hastalara dirençli epilepsi denmektedir. Bu hastalarda artık, ek bir ilaçtan fayda görme oranı yüzde 1-5 arasında değişmektedir. Bu nedenle bu hastalara ilaç dışı tedaviler önerilmektedir. Bu tedaviler hastanın uygunluğuna göre: epilepsi cerrahisi, ketojenik diyet tedavisi ve vagal sinir stimülasyonu adı verilen epilepsi pili tedavisidir. Epilepsi cerrahisi; hastanın epileptik aktivitesini başlatan odağın ameliyat ile çıkarılması işlemidir. Uygun hastalarda başarılıdır. Ancak operasyon sonrası komplikasyonları olan bir işlemdir." şeklinde belirtiyor.

"Ketojenik diyetin nöbet durdurucu etkisi yüzde 45-66 arasında olduğu bildirilmiş"

Dirençli epilepsi hastalarında uygulanan ketojenik diyetin, medikal bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyen uzmanlar, "Dirençli epilepsisi olan grupta; yüksek yağ ile düşük protein ve karbonhidrat oranı şeklinde ayarlanan menülerle uygulanan bir diyet şeklidir. Nöbet durdurucu etkisi yüzde 45-66 arasında bildirilmiş olup uygun hasta gruplarında bu oran daha da artmaktadır. Uygulaması bir miktar zor ve komplikasyonları olan bir tedavi şeklidir. Ailenin uyumu, hastanın uyumu ile takibinin yapabilmesi çok önemlidir. Nöbet durdurucu etkisi yanında mekanizması şimdiye kadar anlaşılamamış bir şekilde hareket kapasitesini bir miktar artırdığı ve algısal fonksiyonları da düzelttiği çoğu hasta grubunda görülmüştür." şeklinde bilgilendirmelerde bulunuyor.

Uzmanlar epilepsi ile ilgili, "Epilepsi pili (vagal sinir stimülasyonu) uygun dirençli epilepsi hastalarında, örneğin iki ve üzeri ilaç kullanmış ancak halen nöbetleri devam eden çocuklarda değerlendirilebilmektedir. Uygunluk durumuna göre cerrahi işlem şeklinde bir pil tedavisi uygulanmaktadır. Pilin mantığı hastanın uzun süren nöbetlerini durdurmak ve uzun dönemde adeta bir ilaç gibi hastanın nöbetlerini azaltıp, bazı hastalarda da sonlandırmak şeklinde bir tedavi metodudur. Bilekte bir mıknatıs vardır, boyunda bir elektrotu vardır. Uzun süren nöbetleri olan, uzun süre yoğun bakım yatışları olan çocuklarda mıknatıs boyna değdirilerek nöbet sonlandırılabilir." diyor.

"Epilepsi nöbeti geçiren kişinin ağzına hiçbir şey sokulmamalıdır ve dili çıkarılmaya çalışılmamalıdır"

Nöbet sırasında, nöbet geçirenlere doğru şekilde müdahale edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar şu uyarılarda bulunuyor:

"En önemlisi hava yolunu kontrol altına almaktır. Çocuk sert bir zemine yatırılmalıdır. Sağ ya da sol tarafına çevrilmelidir. Çünkü ağız içi sekresyon ve tükürüğün geri kaçmaması gerekmektedir. Ağzına hiçbir şey sokulmamalıdır ve dili çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Kafayı hafif geride tutarak yan pozisyonda takip edilmelidir. Nöbetin 2-3 dakika sürmesi ve devam etmesi halinde 112 aranarak hastaneye gitmek üzere hazırlık yapılmalıdır. Çocuk kesinlikle suyun altına sokulmamalıdır veya üzerine su dökülmemelidir. Bilinçsiz yaklaşımlar çocuklarda görülen bu tabloyu daha da kötüleştirebilir. Anne babaların bu konuda bilgili olması ve doktorları ile iletişimde kalması çok önemlidir." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir