• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yapmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edildi.

Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla İLKHA muhabirine konuşan Otizm Alan Öğretmeni Saliha Girgin, otizm teşhisi ne kadar erken konulursa çocukların gelişimi süreçte etkin olacağını söyledi.

"Otizm nasıl teşhis edilir"

Otizmin erken dönem belirtileri gösterdiğini belirten Girgin, "Çocuklarda ilk altı ayında itibaren etrafındaki seslere tepki vermeme, göz teması kaçırma, anne- baba seslendiği zaman farklı yönlere bakmak, çevresindeki sosyal kişileri fark etmeme, gülmeme ve sürekli ağlama davranışları olarak kendine erken dönem belirtileri olarak gösterir. Otizm basit testler Ankara envanter testi gibi bir çok gelişimsel testlerle çocukların gelişimsel düzeyde tespit edilip ve bunların saptanması ve gelişimsel yaş düzeylerine belirlenmesiyle ilgili testlerle ortaya çıkmaktadır. Ne kadar erken konulursa otizm teşhisi çocukların gelişimsel süreçte etkin ve faal olarak devam etmektedir." dedi.

" Otizm hayat boyu devam eden bir süreçtir"

Otizmin tek ilacının özel eğitim olduğunu söyleyen Girgin, "Özel eğitim çocukların hayatında ne kadar erken başlarsa o kadar güzel yol almaktadır. Otizm hayat boyu devam eden bir süreçtir. Sadece çocukların hayatını kolaylaştıran ve onların farklı yönlerini geliştiren bu farklı yönleriyle birlikte çocukların eğitimine katkı sağlayan sadece özel eğitimdir. Otizm diğer çocukları ötekileştirmeden her çocuk gibi normal öğrenme süreçlerine katılarak onların öğrenim süreçlerine destek ve katkı olarak topluma kazandırmak gerekmektedir.  Öncelikli olan ebeveynlerin en önemli destekçiler ailenin yanındaki diğer bireylerdir. Otizm çocuğu tamamen toplumsal ve aile olarak kabul etme sürecinde geçer. Ailenin kabul etme sürecinden geçtikten sonra çocuğun bütün eğitimsel süreçleri özel eğitimciler tarafından belirlenmektedir. " diye belirtti.

"Otizmin en büyük özelliklerden biri iletişim problemleridir"

Otizmin en belirgin özelliği sosyal iletişim becerisi olduğunu dikkati çeken Girgin, "Otizmin derecileri vardır. Hafif otizmde çocuklar erken dönemde konuşmayla başlar. Diğer otizm türlerinden farklı olarak sadece ifade edici dil daha aktiftir. Öfke nöbetleri ve davranış problemleri olabilir. Bunların temelinde yatan birçok problemler olabilir. Detay bir incelemeden sonra çocuklarla ilgili ortaya konulmaktadır. Otizmin en büyük özelliklerden biri iletişim problemleridir. İçine kapanık göz teması kurmayan sadece kendi dünyasında olan çocuklar olarak adlandırılır." diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir