• DOLAR 32.667
  • EURO 35.354
  • ALTIN 2479.107
  • ...
BİZİM GÜNDEMİMİZ DEPREM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya/Mehmet Aslan

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin en çok etkilediği illerden Malatya'da temaslarını sürdüren HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, kentte yaptığı incelemelerin ardından gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Malatya'da depremzedeler için kurulan Teknokent Konteyner Kent'i ziyaret eden Yapıcıoğlu, vatandaşlara geçmiş olsun temennilerinde bulunurken Malatya'nın Kale İlçe Kaymakamı Mustafa Aksoy, Konteyner Kent ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Kentte incelemelerini sürdüren Yapıcıoğlu'nun ikinci durağı Koordinasyon Merkezi oldu. Malatya'da depremin ilk anından beri vatandaşların yaralarını sarmak için seferber olan Umut Kervanı, Yetimler Vakfı, Avrupa Yetim Eli ve IHO EBRAR'ın Malatya Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti. Burada çalışan gönüllülere kolaylıklar dileyen Yapıcıoğlu, kardeş kuruluşlar tarafından oluşturulan psikososyal alanda çocuklarla yakından ilgilendi.

"VATANDAŞLARIN TALEPLERİ, İHTİYAÇLARI ÖNEMLİ ORANDA KARŞILANIYOR"

Yapıcıoğlu, depremin üzerinden yaklaşık 2 ayın geçtiğini belirterek depremin çapı, büyüklüğü, etkilediği alan, oluşturduğu tahribat, meydana gelen yıkım, can kayıpları ve maddi hasarının büyüklüğü göz önüne alındığında yaraların önemli oranda sarıldığını ancak küçük detaylarda hala çözülmeyi bekleyen sorunların bulunduğuna işaret etti. Yapıcıoğlu, "Bu yaraların öyle çok kısa bir sürede tamamıyla sarılamayacağını kabul etmek gerekir. Fakat şükür ki bu son 2 günde, özellikle Adıyaman ve Malatya'da gördüğümüz manzara; işlerin bir rutine bindiği ve inşallah vatandaşların kalıcı konutlara yerleşmesiyle de bu yaraların tamamen sarılacağı yönünde bir ümidimiz var. Vatandaşların talepleri, ihtiyaçları önemli oranda karşılanıyor. Belki bazı detay sayılabilecek nitelikte talepler var." diye konuştu.

"İNŞALLAH BİR AN ÖNCE KALICI KONUTLAR TAMAMLANIR"

Malatya'da küçük ölçekli bir ilçe ebadında bir konteyner kenti ziyaret ettiklerinin altını çizen Yapıcıoğlu, "Yaklaşık 10 bin vatandaşımızın barındığı konteyner kentimizi ziyaret ettik. Orada vatandaşlarla temaslarda bulunduk. Sosyal donatı alanlarında; mescidi, yemekhaneyi, iftar çadırlarını gördük. Elbette bunlar kalıcı konutların olduğu, vatandaşın normal hayatına döndüğü bir şeyle kıyas edilemez ama o depremin ilk günlerindeki manzarayla kıyaslandığında vatandaşı memnun gördük. İnşallah bir an önce kalıcı konutlar tamamlanır da vatandaşlar da normal hayatlarına döner." temennisinde bulundu.

"DEPREMZEDELERİN İHTİYAÇLARI ÖNEMLİ ORANDA KARŞILANIYOR"

Adıyaman ve Malatya'da esnaf ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirten Yapıcıoğlu, "Özellikle konteyner kentin önünde barakalar ya da konteynırlar içerisinde ya da seyyar bir şekilde arabaların içerisinde bir şeyler satmaya çalışan esnafımızı gördük. Elbette şu anda esnafın yapmış olduğu iş hacmi itibariyle henüz kat etmesi gereken çok mesafe var. Hem kamu hem de sivil toplumun yardımlarını sürdürmesi gerekir. Allah kimseyi yardıma muhtaç duruma düşürmesin ama birilerinin yardıma ihtiyacı olduğu zamanda da kimseyi yardımsız bırakmasın. Çok şükür milletçe hem sivil toplum kuruluşlarıyla hem dernek ve vakıflar aracılığıyla hem de hayırsever vatandaşlarımızın gönderdiği yardımlarla vatandaşların ihtiyaçlarının önemli oranda karşılanmış olduğunu gördük. İnşallah artık o detay olarak görülen ihtiyaçlar konusunda da her gün daha iyi bir noktaya geliriz. Biz de geziyoruz, vatandaşlara belki sıcak bir dokunuş, onların unutulmadığını onlara hissettirmek, belki onlarla bir sofraya oturup hasbihal etmeye çalışıyoruz. Tabi varsa bir sorun onu da ilgili yerlere iletmek suretiyle o eksikliklerin bir an önce giderilmesi konusunda katkımız olursa o da bize mutluluk verecektir." dedi. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve beraberindeki heyetin, Malatya temaslarına devam edeceği belirtildi. (İLKHA)

ERDOĞAN: BİZ HER GÜNÜMÜZÜ DEPREM ÖNCELİKLİ MESELELERLE GEÇİRİYORUZ

Kilis- Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Diğerleri ne yaparsa yapsın, hangi sahte gündemlerin peşinde koşarsa koşsun biz her günümüzü deprem öncelikli meselelerle geçiriyoruz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile Cumhuriyet Meydanı'nda şehit aileleri, gaziler ve depremzedelerle iftar yaptı. Konuşmasına alandakileri selamlayarak başlayan Erdoğan, "Bu gönül sofrasında bizleri buluşturan, hasret gidermemize, hasbihal etmemize, kucaklaşmamıza vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Bir kelam-ı kibar olarak, 'Muhabbetten Muhammed oldu hasıl, Muhammed'siz muhabbetten ne hasıl?' der. Dolayısıyla bu iftar sofrasını, bir muhabbet sofrası olarak görüyorum. Bugün bir kez daha sizlerle beraber olmanın bahtiyarlığı içindeyiz. Cumhur İttifakı olarak, gerek Devlet Bey, gerek Fatih Bey, tüm heyetimizle birlikte sizlerle bir arada olmak bizlere ayrı bir güç, ayrı bir mutluluk veriyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hep beraber bir arada olmanın kendilerine farklı bir güç kattığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: "Her birinize iftar soframızı onurlandırdığınız için şükranlarımı sunuyorum. Ramazanın en güzel yanlarından birisi, zengin, fakir ayrımı olmaksızın bir araya gelmek, işte bu ayrımların ortadan kalktığı iftar sofralarıdır. Bugün aynı masanın etrafında oturan insanlar olarak sadece iftarımızı ve iftarlıklarımızı paylaşmıyoruz. Aynı zamanda bizler ortak bir kaderi, ortak bir geleceği de paylaşıyoruz. Rabbim dayanışmamızı, yol arkadaşlığımızı daim eylesin diyorum. Diğerleri ne yaparsa yapsın, hangi sahte gündemlerin peşinde koşarsa koşsun, biz her günümüzü deprem öncelikli meselelerle geçiriyoruz. İçinde bulunduğumuz mübarek günlerin feyzinden ve bereketinden de istifade ederek, yaralı gönüllere şifa olmaya çalışıyoruz."

"DEVLET KURUMLARIMIZ VE BELEDİYELERİMİZ SİZLERİ YALNIZ BIRAKMAYACAK"

Geçen hafta Hatay ve Kahramanmaraş'ta, bu hafta önce Adıyaman'ı, ardından da Gaziantep'i ziyaret ettiklerini anımsatan Erdoğan, "Şimdi de bir kez daha hem acınıza hem ramazan sevincinize ortak olmak hem de sizlere yalnız olmadığınızı hissettirmek için Kilis'teyiz. 11 vilayetimizin, 11'ini de tamamlayacağız. Diğer kalan 6 vilayetimizi de dolaşarak bütün depremzede kardeşlerimizle bir arada olacağız." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kilislilere, insanlık tarihinin en büyük tabii afetlerinden 6 Şubat depremleri dolayısıyla bir kez daha geçmiş olsun dileklerini ileterek, depremde vefat edenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar niyaz ettiğini belirtti. Devletin tüm kurumlarını seferber ederek, arama-kurtarmadan acil barınma ihtiyaçlarının giderilmesine her alanda Kilislilerin yanında olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Kilis'te hayat tekrar eski düzenine kavuşuncaya kadar devlet kurumlarımız ve belediyelerimiz sizleri yalnız bırakmayacak. Vakıf ve derneklerimizin de sahada fedakârca koşturduklarını görüyor, Allah hepsinden razı olsun diyoruz."

Devlet-millet-sivil toplum sırt sırta vererek yaraları en kısa sürede hep birlikte saracaklarını vurgulayan Erdoğan, "Kilis dahil birçok ilimizde hasar tespit faaliyetlerinden enkaz kaldırmaya tüm çalışmalar hızla yürüyor. Deprem konutlarımızın inşası noktasında, zemin etütleri biten yerlerde temelleri atıyoruz. Depremzedelerimizi bir an önce içinde huzurla yaşayacakları, kendilerini emniyette hissedecekleri kalıcı konutlara kavuşturmak istiyoruz." dedi.

"KÖY EVLERİNİN BİR KISMINI BAYRAMA KADAR YETİŞTİRME DURUMUMUZ OLABİLİR"

Kilis ile depremden etkilenen 11 şehirde 319 bin konut, toplamda ise 650 bin konut inşa edeceklerini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti: "İnşallah bu konutların 319 binini bir sene içerisinde bitirip, hak sahiplerine teslim edeceğiz. Köy evlerinin bir kısmını belki de bayrama kadar inşallah yetiştirme durumumuz olabilir. Bu konuda Bakanımız çok kararlı, işi takip ediyor. Milletimize sözümüzü tutabilmek için deprem bölgesinde ülke tarihimizin en büyük inşa ve ihya seferberliğini başlattık. İş makinalarımız, kamyonlarımız, kepçelerimiz, beton mikserlerimizin yanı sıra mühendislerimiz, mimarlarımız, şehircilik uzmanlarımız, ustalarımız, işçilerimiz canla-başla çalışıyor."

"TÜRKİYE, HEDEFLERİNE DOĞRU İLERLEMEYE KARARLILIKLA DEVAM EDECEKTİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte maruz kaldığı onca haksız eleştiriye rağmen depremden alnının akıyla çıkan TOKİ'nin, inşaat projelerinin lokomotif kurumu olacağını vurgulayarak, "TOKİ'mizin de katkısıyla Kilis'i, inşallah hep birlikte her türlü afete karşı daha dirençli hale getireceğiz." dedi. Kur'an-ı Kerim'de "her zorlukla beraber muhakkak bir kolaylığın olduğunun" müjdelendiğini belirten Erdoğan, "Deprem felaketi sebebiyle yaşadığımız zor günlerin, Allah'ın takdiriyle ülkemiz ve milletimiz için hayra tebdil olacağına inanıyorum. Ümidimiz ve beklentimiz odur ki Türkiye bu büyük afetin de üstesinden gelerek, hedeflerine doğru ilerlemeye kararlılıkla devam edecektir." diye konuştu.

DEPREMZEDELER İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORLAR

Adıyaman/Cemil Özdaş

Umut Kervanı bünyesinde gönüllü olarak çalışan hayırseverler, depremzedelerin yaralarını sarabilme adına sahur vaktine kadar çalışıyorlar. Diğer illerde olduğu gibi Adıyaman'daki depremzedelerin yaralarını sarmak için de gelen gönüllüler, Umut Kervanı bünyesindeki aşevinde her gün on binlerce insan için sıcak aş çıkarıyor.

“GÜNLÜK DÖRT ÇEŞİT İFTAR YEMEĞİ İKRAMIMIZ OLUYOR”

Konuyla ilgili açıklama yapan Umut Kervanı aşevi mutfak sorumlusu Şükrü Bakır, "6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'de yaşanan deprem felaketinden dolayı vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Batman'dan 27 kişilik bir ekip ile Umut Kervanı adına çalışmak için buraya geldik. Adıyaman'da şu an saat 23.30, yarınki yemek için malzemeler doğranıyor ve hazırlıklar yapılıyor. Az önce sahur yemeği için dağıtımı yaptık. Yarın için kısmet olursa 28 bin kişilik iftar yemeği hazırlığı yapıyoruz. Günlük dört çeşit iftar yemeği ikramımız oluyor. Bugün etli nohut pilavı, mercimek çorbası ve meyve vardı. Yarın için patlıcan musaka, pirinç pilavı, çorba ve elma ikramımız olacak inşallah." dedi.

"STK'LAR HAYIRSEVERLERİN VERDİĞİ BAĞIŞLARLA AYAKTA DURUYOR"

Hayırseverlerin katkılarından dolayı kendilerine teşekkür eden Bakır, "Türkiye'de yaşanan bu büyük depremin yaralarını sarmak için hep beraber el ele vermek zorundayız. Bu tür çalışma yapan STK'lar hayırseverlerin verdiği bağışlarla ayakta duruyor. Buraya ne kadar et veya bakliyat, diğer yiyecekler gelirse biz de o oranda depremzede kardeşlerimize ikramda bulunuyoruz. Bizler bir haftadır buradayız, bizden sonra gelecek yaklaşık 30 kişilik bir ekip buradaki gönüllülük işini devralacak inşallah." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir