Susamamak İçin Sahurda Zeytin Yiyin
Zeytin içerisinde; A,D,E ve K vitaminlerini barındırarak kanser tümörlerinin oluşumunu engeller. Sahurda yenilecek 4-5 zeytinle gün boyu sürecek olan susuzluğu önleyebilirsiniz
DOĞRUHABER / Haber Merkezi
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Yüksel Ateş, iftar sofralarındaki bazı düzenlemelerle Ramazan ayını daha rahat geçirmenin mümkün olacağını vurguladı.
ZEYTİN, SİNDİRİM SİSTEMİNİ RAHATLATIR
Ramazan ayında hastaneye başvurma nedenleri arasında iftar sonrası aşırı şişkinlik ve reflü şikâyetinin ilk sırada yer aldığını belirten Ataş, “Safra kesesinde taş olanlar şiddetli kolik ağrılardan dolayı hastaneye başvuruyor. İftardan sonra kontrolsüzce içilen su ile soğuk içecekler oruç tutan kişinin ishal ve kusmasına neden oluyor. İftar ve sahur arası normal miktarda içecek tüketilirse vücudun su dengesini ayarlar. Sahurda yemekle beraber yenilecek 4-5 zeytin sayesinde sindirim sistemi de rahatlamış olur” şeklinde konuştu.
YEMEKTEN ÖNCE ÇORBAYLA BAŞLAYIN
Düzenli ilaç kullananların muhakkak sahura kalkması gerektiğini söyleyen Yüksel Ateş, “Yemeğinizi iftar ve sahur arasına paylaştırın. Ara öğünler oluşturun. Mutlaka sahura kalkın. Reflüsü, gastriti olanlar sahurda mutlaka ilaç kullanmalıdırlar. Mümkünse sahur yemeğinden sonra biraz daha uyanık kalınmalı. Spastik kolon rahatsızlığına açlık iyi gelir. Kabızlık varsa mutlaka bol su ve sebze tüketilmeli, yürüyüşler yapılmalı. Sigara içenler önce yemek yemeli çünkü kan şekeri düşük olduğunda sigara içilmesi ani spazmlara yol açabiliyor. Günlük içilen sigara miktarının en fazla üçte biri içilmeli. Yağlı gıdalar özellikle uzun açlıktan sonra pankreatite sebep olabilir. Sindirimi kolaylaştırmak için yemekten önce mutlaka çorba ile başlanmalı, az yağlı gıdalar tercih edilmelidir. Ayrıca yemekten iki saat sonra yapılacak yürüyüş de sindirimi rahatlatır” ifadesini kullandı.
KİMLER ORUÇ TUTMAMALI?
Bireyin oruç tutabilmesi için sağlık durumunun elverişli olması gerektiğini belirten Ataş, “Aktif ülseri olanlar, midede kanama meydana gelebileceği için oruç tutmamalı. Mide ameliyatı geçirenler, ameliyatla midesinin bir kısmı alınanlar, yeterli beslenemeyeceği için kan şekerlerinde ani düşme görülebilir, bu da bayılmaya yol açabilir. Karaciğer hastalığı bulunanlar, sirozu olanlar, diyabet hastaları ve kronik böbrek yetmezliği çekenler de oruç tutmaması gerekenler arasında” dedi.