Beslenmede doğru bilinen yanlışlara dikkat!
Diyetisyen Sanem Apa Doğan, diyette doğru bilinen yanlışları düzelterek sağlık ile ilgili iyilik halini devam ettirerek beslenmede ciddi farklar meydana getirilebileceğine dikkat çekti.
"Beslenme" dediğiniz anda akıllara onlarca bilgi gelmektedir. Ancak bu bilgilerin arasında doğru bilinen yanlışlar da muhakkak vardır. Doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken Diyetisyen Sanem Apa Doğan, yanlış bilgileri düzelterek sağlık ile ilgili iyilik halini devam ettirerek beslenmede farkların ortaya çıkarılabileceğini ifade etti.
Diyetisyen Sanem Apa Doğan, beslenmede doğru bilinen yanlışları 10 madde de topladı.
1. Öğün atlayarak zayıflayabilirim
Sürdürülebilir ve sağlıklı bir beslenme planı için öğün atlamak ve kısıtlı beslenmek doğru değildir. Metabolizmanın çalışması için günlük yaşam döngüsüne göre kişiye uygun bir beslenme planı uygulamak büyük önem taşır. Bir öğün, kısıtlı bir beslenme planı uygulayan kişilerin tüm besin öğelerinden alması mümkün olmadığı için kilo dengesini sağlaması ve koruması mümkün değildir.
2. Sağlıklı beslenemiyorum çünkü çok pahalı
Mevsiminde beslenme bu noktada önemlidir. Besinlerin fiyatları uygunken alıp dondurucuya koyulması veya konserve yapılması da yine sonraki süreçlerde daha uygun fiyata beslenmeye yardımcı olacaktır.
3. Gluteni bırakarak kilo verebilirim
Gluten buğday, arpa ve çavdarda bulunan önemli bir proteindir. Çölyak hastası değilseniz veya glüten intoleransınız (hassasiyetiniz) yoksa glüteni beslenmenizden çıkarmanız doğru değildir. Çünkü gluten posa, B vitaminleri ve mineraller açısından beslenmemiz için önemlidir.
4. Detoks yaparak hızla kilo verebilirim
Hepimiz bir anda değişiklik görmek isteriz ancak önemli olan hızlı değil kalıcı kilo kaybını sağlayarak ve vücudunuzun YOYO etkisi yaşamasını yani sürekli kilo al- ver döngüsünden çıkmasına yardımcı olmaktır. Hızlı ve sağlıksız verilen kilolar yağ yerine kas ve sudan kayıplar oluşturur hatta organların ve metabolizmanın zarar görmesiyle sonuçlanabilir. Kişisel özelliklere ve en önemlisi metabolizmaya göre değişiklik gösterse de haftada 0.5- 1.5 kilo kaybı idealdir.
5. Acı biber, sirke, limon, kahve ile kilolarımdan kurtulabilirim
Hiçbir besin tek başına mucizevi etki yaratmaz. Bu nedenle beslenmenize tek bir besin ile fark yaratmaya çalışmak yerine et, süt, tahıl, meyve-sebze, yağ grubu besinlerden size uygun miktarlarda alarak yeni bedeninize kavuşurken sürdürülebilirlik konusunda da ne kadar rahatladığınızı hissedin.
6. Karbonhidrattan uzak durmalıyım!
Tam tahılları ve meyveyi karbonhidrat kaynağı diyerek beslenmenizden çıkarmanız çok sayıda vitamin ve mineral eksikliği ile karşı karşıya kalmanıza ve yetersiz lif alımı nedeniyle sindirim sisteminizde de sorunlara yol açabilir. Ayrıca karbonhidratı çıkardığınızda verdiğiniz kilo yağdan çok kas ve su kaybı ile karşımıza çıkar bu da sizin kısa sürede yeniden kilo almanız ile sonuçlanır.
7. Şeker yerine bal/pekmez gibi doğal ürünleri kullanabilirim
Elbette doğru miktarlarda bal veya pekmez kullanımınız sağlığınıza olumlu etki yaratır ancak yine de bu besinleri de tüketirken kalori aldığınızı unutmamalısınız. Ölçülü beslenmek temel prensibiniz olmalı. Ayrıca bal/pekmez kullanarak yapılan tariflerde sıcaklığa maruz kaldıklarında HMF oluşabileceğini ve bununda kanserojen etki yarattığını bilmelisiniz.
8. Sağlıklı yağları istediğim kadar tüketebilirim
Düşük yağlı diyetlere yönelmenin artık doğru olmadığı çalışmalar ile de destekleniyor. Yağ; büyüme ve gelişmeyi destekler, Yapılması gereken doymuş yağdan uzak durmak ve beslenmede zeytinyağı, fındık yağı, avokado gibi kalp damar sağlığına da iyi gelen yağları seçmektir.
9. Akşam 18.00’den sonra hiçbir şey yememeliyim
Akşam yemeğinizi porsiyon kontrolü sağlayarak yaptıysanız gece uyumadan 1.5- 2 saat öncesine kadar küçük bir ara öğün yapmanızda yanlış yoktur. Bu noktada önemli olan bu saat diliminde ne yediğinizdir ve neden yediğinizdir. Duygusal bir boşluk, can sıkıntısı nedeniyle bir şeyler yeme durumundaysanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.
10. Sadece egzersiz yaparak kilo verebilirim?
Sağlığımız için egzersiz mutlaka yapılmalıdır. Egzersiz ve diyet birlikte uygulandığında istenilen sonuca ulaşmanızı kolaylaştırır. Tek başına diyet veya tek başına egzersiz yerine ikisinin birlikte olduğu bir yaşam tarzı değişikliği kilo kontrolünüzü sağlamanıza yardımcıdır. Kilo vermek için haftada 150 dakikadan fazla egzersiz yapmanız gerektiğini unutmayın. Egzersiz yaparken mutlaka nabız aralığınızı kontrol ederek yağ yakımını arttırmayı hedeflemelisiniz. (İLKHA)