Mardin Çiftçiler Derneği Başkanı Erbeyi: Yağışlar böyle devam ederse hem rekolte hem de üretim artar
Mardin Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, son zamanlarda yağışların olumlu yönde seyretmesiyle çiftçilerin yüzünün güldüğünü, bu minvalde yağışların devam ettiği sürece rekolte ve üretimde artış olacağını belirtti.
Geçtiğimiz aylarda meteorolojinin kuraklık uyarılarında bulunması çiftçiyi endişelendirmişti.
Son zamanlarda olumlu yönde yağışların yağması ise çiftçiyi sevindirdi.
Mart ayında da yağışların devam etmesiyle hem rekolte de hem de üretimde artışın olacağını aktaran Mardin Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, bu şekilde yağan yağmurların çiftçiyi oldukça sevindireceğini vurguladı.
Ayrıca ülke genelinde endişesi duyulan şap hastalığına da değinen Erbeyi, kentte herhangi bir vakaya rastlanmadığını aktardı.
Bölgede yağışların yağmasıyla tarım alanlarının yeniden canlandığını belirten Erbeyi, "Mardin bölgesi içinde çiftçiyi sevindiren yağışlar yağdı. Tabi ki seviniyoruz bölgemiz bir tarım bölgesidir. Burada üretim yapıldığı zaman Allah'ın rahmeti sadece tarımda olmayıp, yer altı kaynaklarının zenginleşmesi, meraların, ağaçların, dağların ve diğer her şey için iyidir. Yüce Allah'ın rahmeti ne zaman yağsa berekettir." ifadelerini aktardı.
"Her şey Allah'ın takdiriyle olur"
Kuraklık uyarısından sonra Yüce Allah'ın takdiriyle yer altı kayaklarının yağan yağışlarla olumlu yönde seyrettiğini vurgulayan Erbeyi, "Bizlerde çiftçiler olarak geçen aylarda meteorolojinin verdiği kuraklık uyarısı hepimizi endişeye sevk ediyordu. Ancak Allah-u Teala hiçbir zaman benden ümit kesmeyin ayet-i kerimeleriyle çok şükür bizlere de bu yağışları veriyor. Tabi bunun yanında da afetler meydana geldi. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah rahmet eylesin. Bu afetler de Yüce Allah'ın takdiridir, emridir. Tarım alanları için aralıklı bir şekilde yağış yağdığında herhangi bir zarar oluşmuyor. Yağışlar inşallah Nisan ayında da seyir gösterirse mercimek, buğday, arpa üretimi için çok iyi olur. Çünkü şu an Kızıltepe, Derik, Nusaybin, Artuklu ilçelerinde çiftçinin çoğu yeraltı kaynaklarından suyu çıkartıyor. Bu da elektrik maliyeti çok fazla oluyordu. Ancak yağışın yağmasıyla hem rekoltede hem verim artışı gerçekten çiftçimizi sevindiriyor." şeklinde konuştu.
Ekili olan ürünlerin fiyatları konusunda bilgi veren Erbeyi, "Fiyatlar hakkında şu an herhangi bir bilgi yok. Hükümetin açıkladığı fiyatta eğer rekabet olmadığı zaman LİDAŞ (Lisanslı Depoculuk Sistemi) ve TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) bu kurumlar el atmadığı zaman zaten piyasa tüccarların eline düşüyor. Tüccarda fabrikaların eline düştüğü zaman da fiyatlar iniyor. İnşallah yağışlar bu şekilde devam edip herhangi bir sıkıntı olmazsa güzel bir rekolte bekliyoruz." dedi.
"48 yıldır devam eden GAP projenin artık bitirilmesi lazım"
Erbeyi, "Bölgede çiftçilerin mağduriyet çektikleri en büyük sorun haline gelen GAP ile son duruma dikkat çekerek, "Çiftçiler olarak en büyük sorun teşkil edenlerden birisi GAP'tır. GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi)'ın bir an önce gelmesi gerekiyor. Çünkü iklim değişkenlik gösteriyor, kuraklık riski artıyor. 48 yıldır devam eden projenin artık bitirilmesi lazım. Biz bu sorunu yetkililere dillendirmeye devam edeceğiz. Bu bölgenin vatandaşları ve çiftçileri ve üretim için bu projenin tamamlanması için elimizden geldiği kadar çalışacağız." şeklinde dile getirdi.
"Bölgemizde herhangi şap hastalığı vakasına rastlanmadı"
Ülke genelinde meydana gelen şap hastalığının bölgedeki durumu hakkında da bilgi aktaran Erbeyi, "Şap hastalığının bizler de takipçisi olduk. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre şu an gerek il ve ilçemizde şap hastalığı ile ilgili herhangi bir vakanın olmadığını bilgisine ulaştık. Herhangi bir sıkıntının olmadığını, vatandaşların tedirgin olmamasını belirttiler. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yılda 2 kere yapılan şap aşılama süreci Mardin'de 3'e çıkarıldı. İnşallah bir sorunla karşılaşmayız." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)