• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Sosyal medya yasakları ülke ülke artıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batı ve Doğu artık sadece diplomasiyle değil teknoloji yoluyla da birbirine meydan okuyor. Bugün gelinen noktada bunun en iyi örneklerini sosyal medya uygulamalarına gelen yasaklar gösteriyor.

Bu duruma liderlik eden örneklere Tiktok, Twitter, Instagram, YouTube ve Facebook hatta artık Netflix bile dahil oluyor. Bu beş uygulamadan sadece Tiktok Çin merkezli olan ByteDance firması tarafından oluşturulan bir sosyal medya uygulamasıyken diğerleri ABD menşeli diyebiliriz. Öyle ki bu durum Doğu ve Batı arasında yeni bir güvenlik sorunu oluşturmuşa benziyor. Son zamanlarda ABD’nin ardından başta Avrupa ülkeleri ve dahası Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerden gelen Tiktok yasakları bunu ispatlar nitelikte.

Batılı olarak nitelendirdiğimiz ülkelerin yanı sıra Çin, Rusya, Hindistan gibi ülkeler de sosyal medyayı güvenli görmüyor. Bazı ülkeler tüm sosyal medya uygulamalarını yasaklarken bazısı seçici davranıyor.

Hangi ülkelerin hangi sosyal medya uygulamalarını ne gerekçeyle kapattığının bir kaç örneğini haberimizde derledik.

Fransa

Fransa, 2,5 milyon devlet memurunun iş telefonlarına eğlence amaçlı uygulamaların yüklenmesini ve kullanılmasını yasakladı. Gerekçe ise siber casusluk. Yasak hemen yürürlüğe girdi ve kişisel telefonları kapsamıyor. TikTok ve Netflix gibi uygulamaların güvenlik endişeleri nedeniyle kısıtlanması veya yasaklanması için Avrupalı ve uluslararası ortaklarla işbirliği yapılıyor.

Hükümet, güvenlik konularını analiz ettikten sonra, devlet çalışanlarına sağlanan iş telefonlarına eğlence amaçlı uygulamaların indirilmesini ve kurulmasını yasaklama kararı aldı.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Oliver Dowden, TikTok uygulamasının resmi devlet cihazlarında kullanımının yasaklandığını açıkladı. Bu karar, Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi tarafından hazırlanan bir rapora dayandırılarak alındı. Raporda, TikTok'un hassas hükümet verilerine erişim sağlayabileceği ve bu nedenle bir risk oluşturabileceği belirtildi.

Bu yasak kararı, Birleşik Krallık'ın Huawei gibi diğer Çin teknolojilerinin kullanımını yasaklayan ilk ülkelerden biri olmasına rağmen eleştirilere neden oldu. Eleştirmenler, TikTok'un yasaklanmasında gecikme olduğundan şikayetçi.

Avrupa Birliği Kurumları

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi, siber güvenlik endişeleri nedeniyle personel cihazlarında TikTok'a yasaklar getirdi. Avrupa Parlamentosu'nun yasağı 20 Mart'ta yürürlüğe girdi.

Öte yandan, parlamento üyeleri ve personelinin uygulamayı kişisel cihazlarından da kaldırmaları şiddetle tavsiye ediliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir