Avrupa'nın ilk ve tek İmam Hatip Lisesi
Belçika'nın Mons şehri yakınlarında 1991 yılından bu yana İslam eğitimi alanında faaliyetler yürüten İbn-i Sinâ İslami İlimler Enstitüsü, bünyesinde bir yıl önce açtığı Kız İmam Hatip Lisesi'nde öğrenci yetiştirmenin gururunu yaşıyor. Enstitüde aynı zamanda derslerin tamamı Arapça olan ihtisas eğitimi, hafızlık eğitimi ve pansiyoner eğitim de veriliyor.
BELÇİKA - İbn-i Sinâ İslami İlimler Enstitüsü, Belçika'nın Fransa sınırına yakın Mons şehrine bağlı bir kasabaya ait okul iken, Milli Görüş Teşkilatı tarafından 1989 yılında satın alınarak, yapılan tamiratın ardından İslami ilimlerin verildiği bir eğitim yuvasına çevrilmiş. O günden bu yanan eğitim kalitesini arttırarak çalışmalarını sürdüren İbn-i Sinâ Enstitüsü, 2012-2013 eğitim öğretim yılı takviminde Avrupa'da bir benzeri bulunmayan Kız İmam Hatip Lisesi öğrenci yetiştirmeye başlamış.
Halen Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda Doktor olarak akademik çalışmalar yürüten ve 1998 yılından bu yana İbn-i Sinâ İslami İlimler Enstitüsü'nün müdürlüğünü yapan Abdulhalim İnam, Enstitüsü'nün kapılarını İlke Haber Ajansı'na açtı.
1991 yılında kız yurdu olarak faaliyete başladı
Enstitüsü hakkında kısaca bilgi veren Abdulhalim İnam, okulun 1991 yılında kız yurdu olarak eğitim faaliyetlerine başladığını anımsattı. Kız okulu olarak faaliyetlerine başlamasının ana sebebine de açıklık getiren İnam, Türkiye'den ilk olarak 1960'larda Belçika'ya işçi olarak gelenlerin yalnız geldiğini, daha sonra zamanla ailelerini de getirdiklerini, gelen erkekler arasında İslam'ı bilen ve tebliğ çalışması yapanlar olsa da bayanların arasında bunun olmadığının fark edilmesiyle bu ihtiyacın giderilmesi için bu çalışmanın başladığını söyledi.
İbn-i Sinâ'da okumak için aranan özellikler
Çocuklarını İbn-i Sinâ İslami İlimler Enstitüsü'nde okutmak isteyen ailelere yönelik de bilgiler veren İnam, öğrencinin öncelikle Avrupa'nın her hangi bir ülkesinde oturum hakkının bulunmasının gerektiğini, bunun yanında 16 yaşını doldurmuş, zorunlu eğitimini tamamlamış, eğitime engel hastalığı veya rahatsızlığı bulunmayan kız öğrencilerin okula kayıt yapabileceğini belirtti. İbn-i Sinâ'ya kayıt yapan öğrencilerin Hoca Hanım, Hatibe ve Vaize olarak yetiştirildiğini aktaran İnam, 3 yıllık eğitim programı sonunda öğrencinin okuldan İslam'ı tebliğ ve irşadı yapabilecek Hoca Hanım, Hatibe ve Vaize olarak ayrıldığını belirtti. İnam, isteyen öğrenciye 2 yıllık İhtisas eğitiminin de verildiğini sözlerine ekledi.
12 bin 800 öğrenci eğitim almış
İbn-i Sinâ İslami İlimler Enstitüsü'nün bu güne kadar 12 bin 800 öğrenciyi eğittiği bilgisini veren İnam, 3 yıllık eğitim öğretim çalışmalarını tamamlayan öğrenci sayısının ise bin olduğunu söyledi.
Avrupa'nın tek İmam Hatip Lisesi
Uzun zamandır üzerinde önemle durdukları bir çalışmalarının daha olduğunu söyleyerek açıklamalarını sürdüren İnam, 2012-2013 eğitim öğretim yılında İbn-i Sinâ İslami İlimler Enstitüsü'nde ile defa İmam Hatip Lisesi programlarına başladıklarını gururla anlattı. İmam Hatip Lisesi'nde eğitim alabilmenin şartının ortaokul mezunu olmak olduğunu sözlerine ekleyen İnam, öğrencinin alacağı 4 yıllık İmam Hatip Eğitim programı sonrası lise mezunu olarak üniversitede eğitimine devam etmek üzere İbn-i Sinâ'dan ayrılacağını belirtti. İmam Hatip programı içerisindeki hangi derslerin verildiğine de açıklık getiren İnam, bunların Dil ve Anlatım, Edebiyat, Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Tarih, Çoğrafya, Biologi, Sağlık Bilgisi, Rehberlik Dersi, İngilizce, Arapça, Kur'an'ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler dersleri olduğunu aktardı.
İmam Hatip Lisesi'nin kuruluşunda emeği geçenlere özel teşekkür etmek istediğini söyleyen İnam, "Sizin aracılığınızla İmam Hatip Lisesi'nin kurulmasında emeği geçen ve yardımcı olan devlet büyüklerimize, aynı zamanda bize yardımlarını esirgemeyen ağabey ve kıymetli kardeşlerimize teşekkür etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
İbn-i Sinâ'da pansiyoner eğitim de veriliyor
İbn-i Sinâ Enstitüsü'nde yürüttükleri bir başka çalışmanın Pansiyoner eğitim çalışması olduğunu söyleyen İnam, bu çalışmanın ise, "Ben İmam Hatip Lisesi'nde okumak istemiyorum, ben Enstitü çalışmalarında İslami dallarda kendimi yetiştirme düşüncesi içerisinde değilim, belli İslami bilgileri almak istiyorum ve bunun yanında Belçika okulunda eğitimime devam etmek istiyorum" diyen öğrencilere yönelik olduğunu belirtti. Bu kapsamda öğrenciye yurt imkanı sağladıklarını anlatan İnam, hafta içi Belçika okulunda eğitim alan öğrencilere hafta sonu İslami eğitimin yanı sıra, okul dersleri zayıf olan öğrencilere derslerini iyileştirmeleri için de ek dersler verildiğini söyledi. İnam ayrıca, bu öğrenci grubu arasında Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi, Muhasebe, Piskoloji, Sosyoloji okumuş ve halen okumaya devam eden öğrencilerinin olduğu bilgisini verdi.
4 haftalık yaz tatili değerlendirme programları
İbn-i Sinâ İslami İlimler Enstitüsü'nde yaz tatillerini değerlendirme kurslarının olduğunu aktaran İnam, her yıl 30 Haziran ile 28 Temmuz tarihleri arası düzenlenen ve bul yıl da gerçekleşen bu 4 haftalık kurslarda özellikle Belçika ağırlıklı öğrencilerin bulunduğunu, bu öğrencilere Kur'an'ı Kerim derslerinin yanında, Akaid, Fıkıh, Siyer, Ahlak, Tefsir, Hadis, İslam Tarihi, Hitabet, Türkçe, Beden Eğitimi, Dini Mûsiki ve Belçika'yı tanıma derslerinin verildiğini anlattı. Derslerin haricinde bir takım sosyal aktivitelerinin olduğunu söyleyen İnam, bunlar arasında çocuğun ne olmak istediğinin işlendiği Rehberlik Programının olduğu, Namaz konusunda bilinçlendirme çalışmaları ve tesettür günleri programları olduğunu belirtti.
Avrupa toplumunun parçasıyız, ama Müslüman'ız
Açıklamalarına Avrupa toplumu içerisinde yaşadıklarının farkında olduklarını vurgu yaparak sürdüren İnam, "Biz Avrupa toplumunun bir parçasıyız, ama Müslüman'ız. Müslüman kimliğimizle Avrupa toplumu içerisinde hayatımızı devam ettirme gayesi içerisindeyiz. Şunu hiç bir zaman unutmuyoruz ki; Biz bazı insanlarla dinde kardeşiz, bazı insanlarla insanlıkta kardeşiz. Dolayısıyla Avrupa'daki Müslüman toplulukların dışındaki olanlarla insanlıkta kardeş olduğumuzun bilinci içerisinde eğitim çalışmalarımızı yürütüyoruz. Öğrencilerimize şunu diyoruz: 'Kesinlikle siz Müslümansınız, ama diğer insanlarla da insanlıkta kardeşsiniz. 'İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır' düsturuyla hayatınızı şekillendirmeniz gerekir' bu hususlara özellikle hatırlatıyoruz" ifadelerini kullandı. Bu konuda bir de örnek veren İnam, öğrencilere yolda yürürken karşıya geçmek isteyen gayri Müslim yaşlılara yardım etmeleri yönünde telkinlerde bulunduklarını bunun da bir insanlık görevi olduğunu söyledi.
İnam, son olarak bu eğitim çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür etmek istediğini vurgulayarak, "Özellikle aramızda bulunmayan isimsiz kahramanlara huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Allah'u teala onların bu çalışmalarını katında kabul eylesin. Aynı zamanda ben okul müdürü olarak bu çalışmaların başındayım ama bu bir ekip çalışmasıdır, bu çalışmada emeği geçen hocalarımıza, diğer çalışan personelimize, bizi yardımlarıyla destekleyen hayırsever kardeşlerimize ve biricik yavrularını bize emanet etme suretiyle okulumuza gönderen kıymetli velilerimize huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Rabbim bu çalışmaları kıyamete kadar devam ettirsin. Avrupa'da bu hizmetleri daim kılsın İnşallah." duasıyla sözlerini sonlandırdı.
Öte yandan Belçika Diyanet Vakfı'nın Houthalen şehrinde Erkek İmam Hatip Lisesi kurma çalışmalarına başladığı öğrenildi. (Basri Özmen - İLKHA)