• DOLAR 32.483
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2447.484
  • ...
Yedi tarihi değer "UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine" alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Türkiye'de yedi tarihi eser daha UNESCO Dünya Miras Listesi'nin ön aşaması olan Unesco Dünya Miras Geçici Listesine alındı.

İstanbul Galata Kulesi ve Yoros Kalesi, İzmir Foça ve Çandarlı kaleleri, Bartın Amasra Kalesi, Düzce Akçakoca Kalesi ve Sinop Kalesi 15 Nisan 2013 tarihi itibarıyla" Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri olarak kaydedildi. Akdeniz, Karadeniz, Atlantik Okyanusu ve Kuzey Avrupa'da 11. ve 15. yüzyıllar arasında ticaret kolonileri kuran Cenevizlilerden kalan tarihi bu yapıtlar insanlık tarihi için tescillendi.

Bakan Ömer Çelik'in ayrı bir önem verdiği ve her platformda sahiplendiği bu konuda, Bakanlık müsteşarından, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğündeki uzmanına kadar her kademede yoğun çalışmalar yürütülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yıllardır sürdürdüğü çalışmalarla bugüne dek Türkiye adına 11 adet tarihi değerin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasını sağladı.

UNESCO Dünya Miras Listesi
Dünya Miras Listesi, UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen ve tüm dünyada öncelikli olarak korunması için çalışmalar yapılan kültürel ve doğal varlıkların yer aldığı bir liste.

UNESCO bu faaliyetlerine ilişkin olarak 190 ülke ile antlaşma imzaladı. 2013 yılı itibarıyla Dünya genelinde UNESCO Dünya Mirası Listesine kayıtlı 981 kültürel ve doğal varlık bulunuyor. Bunların 759 tanesi kültürel, 193 tanesi doğal, 29 tanesi ise karma varlık.


Geçici Liste ise, Miras Listesi için adeta ön adım ve UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesi uygun olan varlıklara ilişkin bir envanter işlevi görüyor. Geçici Listeler hazırlanırken varlıkların Dünya Miras Komitesi'nce belirlenen kriterleri karşılama durumları ile mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri de dikkate alınıyor. Bu listede yer alan varlıklara ilişkin hazırlanan adaylık dosyaları Dünya Miras Komitesi'ne sunuluyor.(Raif Acar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir