Pakistan'da Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın yetkisini kısıtlayan tasarı Meclis'te kabul edildi
Pakistan’da Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın ihtiyari gücünü kısıtlayan düzenleme, Ulusal Meclis'ten geçti.
Geo News televizyonundaki habere göre, Bakanlar Kurulu, "Anayasa Mahkemesi Usul ve Muamele Tasarısı"nı Ulusal Meclis'e sundu.
Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın ihtiyarı gücünü kısıtlayan tasarı, Ulusal Meclis’te kabul edildi. Düzenleme, Senato’da da oylanacak ve kabul edilirse Cumhurbaşkanı Arif Alvi'nin onayına sunulacak.
Tasarı yasalaşırsa söz konusu ihtiyari güç Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın da aralarında olduğu 3 üyeli bir komiteye devredilecek. Her dava, konu veya temyiz, bu komitenin oluşturduğu bir heyet tarafından dinlenecek ve kararlar oy çokluğuyla alınacak.
Meclisin bu adımı, Anayasa Mahkemesinin Pencap ve Hayber Pahtunhva eyalet seçimlerinin ertelenmesine itiraz kararını değerlendirdiği bir sırada gerçekleşti.
Eski Başbakan İmran Han, Seçim Komisyonunun Pencap ve Hayber Pahtunhva eyaletlerinde nisan ve mayısta yapılması planlanan seçimleri 8 Ekim'e ertelemesine karşı Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
- Muhalefetten tepki
Öte yandan, muhalefet hükümetin bu adımına tepki gösterdi.
Eski Başbakan İmran Han’ın liderliğini yaptığı Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) Genel Sekreteri Asad Umar, hükümetin Anayasa Mahkemesinin bağımsızlığına saldırı düzenlediğini söyledi.
Anayasa Mahkemesinin ihtiyarı gücü meselesi, Pakistan’da uzun yıllardır hükümetler ve yargı arasındaki münakaşaların başında geliyordu.
Söz konusu ihtiyari güç ile Anayasa Mahkemesi Başkanı, herhangi bir talebe gerek duymadan kendi inisiyatifiyle işlemlerde bulunabiliyor.