Ramazan'da Sigara Bırakma Yöntemleri...
Doç. Dr. Mustafa Ünal, Ramazan'da doğru yöntemlerle sigara bırakmanın mümkün olduğunu, bilinçsizce yapılan sigara bırakma denemelerinin ise olumsuz sonuçlar ortaya çıkardığını söyledi.
Sigaranın verdiği zararlardan kurtulmak isteyen vatandaşlar uzman desteği alırken, Ramazan'da uzun süre oruçlu olunduğu için sigara bırakılıp bırakılmayacağı konusu bilimsel olarak değerlendiriliyor.
Sigarayı bırakma yöntemleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mustafa Ünal, bütün tiryakilerin, "Ben Ramazan'da sigarayı bırakacağım" yaklaşımı sergilediğini, fakat çok az insanın sigarayı bırakmakta başarılı olduğunu kaydetti.
Ramazan'da doğru yöntemler uygulanarak sigaranın bırakılmasının mümkün olduğunu ifade eden Ünal, "Ramazan'da insan '16-17 saat sigara içmeyeceğim öyleyse bırakacağım' der. Gerçekten öyle mi oluyor. Başarı oranı çok düşüktür. Ramazan'da sigarayı insanlar neden bırakamaz. Uzun süre yemek ve su içmediği zaman ertesi gün iftarda yemek masasına saldırılıyor. Bu bağımlı olduğun bir madde içinde geçerlidir. Eğer siz bütün gün sigara içmediyseniz, sigara bağımlısı iseniz aynı şey olur.
Aslında, kimyasal olarak vücudumuz öyle programlanmış ki, sigaranın size verdiği hazın devam etmesi için sigara vücutta bir saadet zinciri kurmuştur. Her yarım saatte bir yakmanız lazım. Uzun aradan sonra sigaraya iftarda saldırıyorsunuz. Ne oluyor? Sigarayı bırakma için aldığınız karara rağmen içiyorsunuz, bu sefer 'Ya ben hiç bir işe yaramam yine bir karar aldım uygulayamadım' deyip psikolojik olarak çöküyorsunuz. Biz buna psikolojide öğrenilmiş çaresizlik diyoruz. Bu işi yapamıyorum, beceremiyorum yenilgiyi kabul etmektir. Yenilgiyi kabul ederek ise mücadeleyi bırakıyorsunuz. Ramazan'ın böyle ters etkisi de olabilir" dedi.
RAMAZAN'DA SİGARA NASIL BIRAKILIR
Nikotin saadet zincirini kırmak için nikotinin açlığının giderilmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ünal, nikotinin bağımlılığının tek bir bağımlılık olmadığını, psikolojik ve fizyolojik alışkanlıkları olduğunu kaydetti. "Psikolojik ve fizyolojik bağımlığı önleyebilirsek, sigarayı bırakabiliriz" diyen Yrd. Doç. Dr. Ünal, "Sigara ile insan iradisi daha kolay mücadele edilebilir. Formül şu: İnsan önce 'sigarayı bırakacağım' diye karar almalı. Bu mümkün olduğunca çok insanla paylaşmalıdır.
Eczaneden nikotin bandı satın alınmalıdır. Günde 21 miligram nikotin veren 3 numara bandı ve 2 mili gramlık nikotin sakızı alınmasını tavsiye ediyoruz. Bunları kullanırken dikkat etmemiz gerekenler var. Nikotin sakızı adı sakız ama kendi sakız değil. Dilaltı hapı gibi kullanılmalıdır. 8-10 defa ağızda çiğneyecek keskin bir ilaç tadı duyduğunda yanağına yapıştırılmalıdır. Yanakta yarım saat bırakılıp sonra çöpe atılmalıdır. Nikotin bandını da her sabah omzuna yapıştırıp, her sabahta değiştirmeliyiz" şeklinde
konuştu.
Oruç tutanlar için Ramazan ayına göre entegre çalışma yapılacağını ifade eden Ünal, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Genel bırakmada olduğu gibi sigara bırakma günü belirleyelim, herkesle bunu paylaşalım. Sigarayı bırakmaya karar verdiğimizin günün sahurunda son sigara içilsin bir tane bant omzuna yapıştırılsın. Bant diğer sahura kadar orada dursun.
İftar zamanı geldiğinde dengeli ve az bir yiyecek yenmelidir. İki bardak su, bir-iki bardak ayran üç-beş tane hurma her türlü gıda ihtiyacımızı karşılar. Daha sonra ağzımızı çalkalayıp bir tane nikotin sakızı alınmalıdır. Çiğnenmeli yanağına yapıştırılıp yarım saat sonra atılmalı. Kan nikotine doymuş olacaktır. Birey daha sonra yemeğini rahatlıkla yiyebilir.
Mide ise çok şişirilmemelidir. Sigara ve mide arasında bir bağ vardır. Mide ne kadar çok doyarsa sigarayı insanın canı hemen ister. Böyle alışmışız ve vücudumuzdaki kimyasal dengeleri böyle kurmuşuz. Yani bir insan her gün aynı saatte bir işi yapmaya alışırsa, yapmazsa değişiklik hisseder. Bu şekilde sigarayı çok fazla zorlanmadan bırakabiliriz. Nikotin sakızı kullanma sınırımız yok. Bu şekilde 1.5 ay devam edilecektir. Nikotin bandının miligramını düşüreceğiz 2 numara yapacağız. İki hafta sonra 1 numaraya düşüreceğiz. Böylece tamamen bırakmış olacağız. İnsan isterse Ramazan'ı fırsata çevirebilir. Sigarayla mücadele ömür boyu sürmesi gereken mücadeledir."
Sigarayı bırakmada Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da destek beklediklerini belirten Ünal, sigaranın insan sağlığına verdiği zarar doğrultusunda büyük desteklerinin olacağını, çünkü toplumun büyük kesiminin dinen uygun görülmeyenleri yapmama gibi bir gayreti olduğunu da hatırlattı.