• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Deprem bölgesinde gönüllülerin günlüğü belgeseli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin en çok etkilediği illerden Hatay'da yaralar sarılmaya devam ediliyor.

Paranın kıymetinin olmadığı kentte insanların hayata tutunabilmesi için bölgede faaliyet sürdüren STK'lar çalışmalarını sürdürüyor.

Her gün planlama yaparak çalışmalarına başlayan ekipler gruplara ayrılarak bazı gruplar aşevinde iftar hazırlığı yaparken, bazı ekipler gelen malzemeleri gruplarına göre ayırıyor, bazı ekipler ise mahalle ve köylere mobil olarak çıkıp depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılıyor.

İLKHA ekibi olarak depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Hatay'ın Defne ilçesinde Avrupa Yetim Eli Derneği, Umut Kervanı Vakfı, Yetimler Vakfı ve IHO EBRAR tarafından kurulan komplekste gönüllü ekiplerin bir gününü kayıt altına aldık.

Ekip arkadaşları ile İstanbul'dan gelerek Hatay'da yürütülen çalışmalara katılan Umut Kervanı Maltepe Temsilcisi Kasım Aydın, yürütülen çalışmaları bizlerle paylaştı.

"İstanbul Maltepe'den Umut Kervanı adına ekip arkadaşlarımızla buradayız. Yaklaşık 30 kişilik ekip arkadaşımızla günlük programımızı yapıyoruz." diyen Kasım Aydın günlük yapılan işlerle ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Hangi arkadaşımızın nerede görev alacağını belirledikten sonra işbaşı yapıp tırlarla gelen yardımları depolarımızda gruplarına ve çeşitlerine göre ayırıyoruz. Daha sonra mobil ekibimiz gerek gıda kolisi olarak gerek giyim, hijyen paketleri olarak bunları hazırlayarak buraya uzak köylerde bulunan vatandaşlarımıza aynı zamanda hasta, yaşlı, engelli depremzedelerin eksiklerini tespit edip kendilerine ulaştırıyor. Hazırladığımız ürünleri haftanın belirli günleri buraya gelen depremzedelere sırayla ne ihtiyaçları varsa tutanak karşılığında buradan teslimatını yapıyoruz."

"Arkadaşlarımız, depremzedeler, kamu görevlileri, emniyet mensupları aş evimizin etrafındaki komplekste toplanıyorlar"

Aşevinde yürütülen çalışma ve iftardan sonra yapılan etkinlikleri anlatan Kasım Aydın, "Yaklaşık 1500 - 2 bin civarında kişiye burada iki öğün yemek çıkarıyoruz iftar ve sahur olmak üzere. Profesyonel aşçı ekibimizle beraber yemeği hazırlıyoruz. Uzaktan gelen depremzedeler kendi aile efratlarının ihtiyaçlarını götürüyorlar. İftar saati ile beraber burada sahur vaktine kadar çay servisini yapıyoruz. Arkadaşlarımız, depremzedeler, kamu görevlileri, emniyet mensupları aş evimizin etrafındaki komplekste toplanıyorlar. Bizler iftar saatinden sonra yaklaşık 150 kişilik mescidimizde toplu olarak teravih kılınıyoruz. Teravihten sonra manevi ortamımız oluşuyor, sahura kadar bazı kardeşlerimiz ibadet ediyor, kimisi sobanın etrafında sohbet ediyor, mukabele yapılıyor. Bir günümüz bu şekilde geçiyor, ertesi gün yeniden günümüzde bu programlar ile başlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Buranın unutulmaması lazım"

Maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Aydın, "Burası hemen unutulacak bir yer değil, acı çok büyük. Buradaki ekiplerimiz ile halkı kaynaştırıyoruz, depremzedelere bir motivasyon, bir moral olmak için uğraşıyoruz, bir nebze depremzedelerin acılarını hafifletme derdindeyiz. Buranın unutulmaması lazım, yardım akışları devam etmeli. Buraya gönüllü olarak gelip elimizden hiçbir şey gelmiyorsa bile bir depremzede çocuğun başını okşamalı, acısı olan birini teselli edip moral vermeliyiz. Bu uzun soluklu bir iş, binaların çoğu yıkıldı burada, birçok bina hasarlı, insanlar binalara giremiyor. Burada market yok, alışveriş imkanı yok, paranız olsa dahi burada bir ürün alma imkanınız yok çünkü paranın geçmediği yerdir burası. Maddi, manevi, fiziki desteklerinizi bekliyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir