• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Diyarbakırlı Terzi Ustası: Son 20 yılda giyim kültürü tersine döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Toplumun her kesiminden insanın giyim zevkini aktardığı ve ona göre elbiselerini şekillendirdiği terzilerde son zamanlarda eski kıyafetlerin bakımı için oluşan talepler, mesai yoğunluğuna neden oldu.

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi Huzurevleri Mahallesinde yaklaşık 20 yıldır elbise dikimi ve tamiri işeri yapan Cumali Kılıç, daha önceki neslin giyim zevki ile günümüz toplumunun giyim zevki arasındaki farkın tümden tersine döndüğünü, daha önce değersiz diye âtıl bekletilen giysilerin ise piyasadaki alım gücünden kaynaklı olarak değer kazandığına dikkat çekti.

Terzi işine 15 yaşlarındayken başladığını ve yaklaşık 20 yıldır bu işi severek itina ile sürdürdüğünü belirten Kılıç, genel olarak işlerinin elbise onarım işi olması dolayısıyla 20 senelik zaman dilimindeki farklılıkları anlattı.

"Daha önce işlerimi rahatlıkla yetiştirebilirken şimdi yetersiz kalıyorum"

Kılıç, "20 senelik terzilik sürecimde o günlerdeki giyimi ile günümüz giyimi çok farklı. O dönemki giyim kültüründe gerek erkek ve gerekse bayanlar olsun giysiler biraz daha rahat, vücut hatları belli olmayacak şekildeydi. Şimdi ise tam tersi. Gelen müşteriler elbiselerinin üzerine oturmasını, vücuduna yapışmasını istiyor. Bu da İslam kültürüne uygun bir giyim şekli değildir. Burada müşterilerime 'biraz daha rahat giyinin' önerisinde bulunuyorum." dedi.

Önceden insanlar kaliteye önem verirken şimdi maddi sıkıntılardan dolayı bütçelerine uygun elbiseleri giymeye çalıştığını söyleyen Kılıç, şöyle devam etti:

"Daha önceleri müşteri gelir, yeniden dikim isterdi. Şimdi, kimse istemiyor. Kişi evinde veya gardırobunda şimdiye kadar hiç giymediği elbiseyi fark ediyor ve bize getirerek 'bunu benim bedenime uydur' talebinde bulunuyor. Ayrıca ufak-tefek söküklerden dolayı pantolonunu atan müşteriler, bugün gerekli tamiri yaptırdıktan sonra tekrardan giymeyi tercih ediyor. Bu da ekonomik sıkıntılardan kaynaklanıyor."

Söz konusu değişikliğin sektörlerine yansımasını aktaran Kılıç, "Bu sürecin sektörümüze olumlu yansıması oldu. Mesela daha önce burada işlerimi rahatlıkla yetiştirebiliyordum ama şimdi gerçekten de yetersiz kalıyorum. Benim açımdan iyi oldu fakat toplumda gerçek manada ciddi bir ekonomik düşüş var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir