• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Hukukçu Aydın: Savaş sanayilerine sahip ülkeler savaşlardan beslenerek ayakta duruyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerinin dünyanın diğer bölgelerinde kalan ülkelere silah ihracatı yapmasının savaşların sürmesine neden olduğu, ülkelerde istikrarsızlık ve iç karışıklığı arzuladıkları biliniyor.

Hukukçu Necmettin Aydın, konuyla ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Rusya-Ukrayna savaşı 3. Dünya savaşına dönüşür mü? Ukrayna'ya yapılan son askeri yardımlar ne anlama geliyor." sorusunu da cevapladı. ABD bu süre içerisinde Ukrayna'ya 30'dan fazla kez silah yardımında bulundu. ABD'nin silah ihracatı geçen yıla göre yüzde 49 arttı.

Savaşlar insanlığa yalnızca cephede zarar vermediğini ifade eden Aydın, bilinçli tahrip yoluyla da çevresel yıkıma neden olduğunu belirtti.

Aydın, "Çevresel yıkım ve yaşam ortamlarının tahribi, düşmanların ortadan kaldırılması için bir savaş kazanma stratejisi olarak kullanılıyor. Dünyanın herhangi bir yerindeki çevresel tahribat tüm dünyayı derinden etkiliyor." dedi.

"Savaşlar ufak bir çatışmayla başlar kontrol edilemezse bir dünya savaşına dönüşür"

Aydın, "İnsanların, devletlerin tüm süreçleri her zaman kontrol etme imkanları yoktur. Bu yangın gibidir bazen rüzgar yön değiştirir ve ummadığınız şekilde fırtına olur. O küçücük yangın tüm ormanları yakar geçer. Savaşlar da böyledir ufak bir çatışmayla başlar kontrol edilemezse bir dünya savaşına dönüşür. Bunu kontrol etme imkanınız söz konusu olmayabilir. Sonuç itibarı ile Ukrayna savaşı dünyanın büyük bir imtihanıdır. Bu imtihanı insanlık nasıl verecek zaman içerisinde bunu göreceğiz. Her iki taraf içinde aynı şey söz konusundur. Dolayısıyla burada en makul duruşu Türkiye sergilemektedir. Tüm dünyada Çin'den Amerika'ya İngiltere'den birçok ülkeye kadar en makul, mantıklı, barışçıl ve en adil bir noktada durmaktadır. Bu savaşla ilgili bir sonuç kestirmek mümkün değildir." ifadelerine yer verdi.

"Rusya-Ukrayna savaşının birinci kaybedeni Rusya'dır"

Siyasetçi-Hukukçu Necmettin Aydın

Ukrayna Rusya savaşının kaybedeni ile ilgili düşüncelerini aktaran Aydın, devamında şunları söyledi:

"Bu savaşın birinci kaybedeni Rusya'dır. Çünkü Rusya çok büyüdü çok güçlendi. Rusya'nın bir şekilde tırnaklarının sökülmesi gerekiyordu. Bu yapılmıştır. Rusya'nın tırnakları sökülmüştür. Rusya kesinlikle cezalandırılmıştır.  Rusya büyük bir hata yaptı bütün batıyı karşısına alarak Afganistan'a girdi. Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyet Birliği dağıldı. Şimdi Ukrayna'ya girmekle ikinci bir hata yapıyor. Benim öngörüm 10 yıl içerisinde Rusya Federasyonu dağılacak. Rusya gördüğü bu zarar sonucunda kesinlikle 10-20 yıl sonra 'Rusya Federasyonu' diye federasyon kalmayacak. Yavaş yavaş Türki Cumhuriyetler oradan uzaklaşıyorlar. Türki Devletleri Teşkilatı kuruldu. Esas bir de özerk cumhuriyetler var. Çeçenistan ve Abhazya gibi 7-8 tane özerk cumhuriyet var. Bunların üçte ikisi Türki ve Müslüman cumhuriyetler. Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Birliği dağıldı 5 tane Türki büyük devlet içinden çıktı. Şimdi Rusya Federasyonu dağılacak ve içinden en az 5 tane daha Cumhuriyet çıkacak. Kafkasya, batı orta Asya'nın hakimi bin yıl bizdik. Rusya burada İngiliz ve Amerika himayesinde büyüyerek İslamiyeti bastırmak için 100 yıl kullanıldı. Şimdi bu baskı sona erdi. Oradaki eski İslam kültürü, birliği ve varlığı yeniden ihya olacaktır. İnşallah yeni çağ İslam çağı olacaktır."

"Dünyadaki sanayileşmenin ana omurgası silah sanayisidir"

"Dünyaya hakim olan silah sanayisi güçleridir." diyen Aydın, "Dünyadaki sanayileşmenin ana omurgası silah sanayisidir. Silah sanayisi güçlü olan ülkeler sanayileşmiş olması kabul edilebilir. Eğer bir ülkede silah sanayisi güçlüyse birinci derecede silah sanayiniz varsa siz sanayileşmiş sayılırsınız. Yoksa araba yapmışsınız tekerlek yapmışsınız ve televizyon yapmışsınız bunların pek anlamı yoktur. 5 tane ürünü üretebiliyorsanız bunların arkasından her şey yapabilirsiniz. Birincisi savaş uçağı yapabiliyorsanız. Bunu Amerika, İngiltere, Rusya, Çin ve dünyanın 10 tane büyük sanayileşmiş ülkeleri yapabiliyor. İkincisi tank yapabiliyorsanız sanayileşmiş bir ülkesiniz. Üçüncüsü füze yapabiliyorsanız. Dördüncüsü radar sistemleriniz varsa haberleşmede, iletişimde ve uzaya çıkıp her türlü güvenlik tedbirleri alabiliyorsanız bu derecede radar sistemini kurmuşsanız elektronikte de sanayileşme anlamda belli mesafeyi almışsınız demektir. Beşincisi de üstün yetenekli deniz araçları yapabildiyseniz bu 5 konuda gerecekten bu ürünleri üretiyorsanız birinci sınıf sanayileşmiş ülkesiniz ve zaten dünyayı da bunlar kontrol ediyor." şeklinde belitti.

"En güçlü lobiler savaşları çıkarıp kavgaları büyütüyorlar"

Son olarak Aydın, "Savaş sanayi yönetimleri arakasında güçlü odak en güçlü lobiler savaşları çıkarıp kavgaları büyütüyorlar. Yönetimler bu kavgaları yürüterek sanayisinin çalışmasına vesile oluyorlar. Yardımlarla ilgili konular gündeme geldiği zaman Amerika Devleti yönetime haber gönderip 'depolar boşaldı' diyor. Savaşların ve kavgaların sonunda savaş sanayileri çok ciddi bir şekilde faaliyetlere başlıyor. Dünyanın bütün savaş sanayilerine sahip ülkeler bu savaşlardan beslenerek ayakta duruyor ve o ülkelerin de ana ekonomik faaliyet ve konusu oluyorlar." dedi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir