Irak Kürdistanı'nda hurmaya ilgi büyük
Kürdistan Bölgesi’nde Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurma, başta Irak olmak üzere diğer ülkelerden ithal ediliyor. Kürdistan Bölgesi’nde yılda 300 bin tondan fazla hurma satışı yapılıyor.
Ramazan ayının başlaması ile birlikte iftar sofralarının gözdesi olan hurma da tezgah ve raflardaki yerini aldı. Kürdistan Bölgesi’nde talebin arttığı hurma ise daha çok Irak ve diğer Arap ülkelerinden geliyor.
Kürdistan Bölgesi’ndeki pazarlarında kaliteli ve taze hurma çeşitleri bulmak mümkün. Özellikle Ramazan ayında hurma satan esnafın yüzü gülüyor.
Erbilli esnaf Molla Mecid, "Ramazan geldiğinde pazar hurma müşterileriyle doluyor. Çünkü her oruçlu orucunu hurmayla açıyor" dedi.
İstatistiklere göre, Kürdistan Bölgesi'nde yılda 300 bin tondan fazla hurma satılıyor. Piyasada 16'sı Irak olmak üzere, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Umman, Filistin, Katar ve İsrail'den ithal edilen 31 hurma çeşidi bulunuyor.
Esnaf Azad Yusuf, "Daha çok Irak hurması satılıyor. Dükkanıma her zaman altı çeşit hurma bulunuyor ve hepsini günlük satıyorum. Bu yıl ırak hurması pahalıydı ama yine de satıldı" diye belirtti.
Piyasada hurmanın kilosu 1000 dinardan başlayan fiyatlarla değişiyor. Fiyatlar, hurmanın kalitesine göre belirleniyor.
Müşteri Ömer Necmeddin, "Hurma talebi revaçta. Pazar da iyi. Ben de bir çeşit Irak hurması satın almaya geldim" dedi.
Kawa Karim ise, Ramazanla birlikte pazarda yapılan fırsatçılığı eleştirerek, “Ramazan önce 2-3 bin dinar zam yaptılar. 25.000 dinara aldıklarımızı şimdi 27.000 bin dinara alıyoruz” diye konuştu.
Kürdistan Bölgesi’nde Ramazan ayı ile birlikte çoğu gıda tüccarı hurma ithal eder. Rûdaw’a konuşan Kürdistan İthalat ve İhracatçılar Birliği Başkanı Şeyh Mustafa Abdurrahman, "Irak hurma ithalatını iki yıldır yasaklıyor ama buna rağmen hurma sınırlardan kaçak yollarla getiriliyor. Ramazan ayında satışlar iyi oluyor" dedi.