• DOLAR 35.469
  • EURO 36.621
  • ALTIN 3057.55
  • ...
"İncir Kur'an-ı Kerim'de geçen kutsal bir ürün"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Bursa'nın nadide meyvelerinin ürün bazında tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine yönelik çalışmalarına 'Bursa Siyahı İncirini Koruyalım' Sektör Toplantısı ile devam etti.

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, incir kesim ve ihracı konusuna değinerek, "Üreticilerin ve ihracatçıların Ekonomi Bakanlığı organizasyonunda belirlenen kesim ve ihraç tarihlerine uymaları konusu çok önemlidir. Bu bağlamda sektörün zarar görmemesi için üreticilerin ve ihracatçıların konuya çok daha hassas yaklaşmaları sektör ve Türkiye ihracatı için olmazsa olmazdır" dedi.

 

Bursa Siyahı İnciri'nin kentin markalaşmış ürünlerinden biri olduğunu ifade eden Dr. Salih Çalı, "Panelimiz ile amacımız başta üreticilerimiz olmak üzere konuyla ilgili bakanlık, üniversite ve ihracatçılarımız ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerini bir araya getirmek; aynı ortamı paylaşarak sorunlarımızı paylaşıp çözümleri için neler yapabileceğimizi konuşmak ve buradan daha güçlü çıkarak herkesin ortak bir akılla hareket edebileceği bir zemin oluşturmaktır" açıklamasında bulundu.

 

Panel ile Bursa Siyahı İnciri'nin her yönüyle korunmasının da hedeflendiğini dile getiren Dr. Salih Çalı, "Çünkü bir sorun çıktıktan sonra yapılacak çalışmalar ve alınacak önlemler zaman kaybını ve maddi zararları telafi etmemektedir" diye konuştu.

 

UYMSİB olarak Türkiye incir ihracatının lokomotifiyiz

Bursa Siyahı İnciri'nin lezzeti, rengi, uzun raf ömrü, gıda güvenliği ve kalitesi açısından iç pazarda ve ihracatta artan bir talep gördüğünü ifade eden Dr. Salih Çalı, "Türkiye 2011 yılında 260 bin 508 ton incir üretimi ile dünya birincisidir. 2012 yılında ise toplam 200 milyon dolara yakın incir (taze/kuru) ihracatı gerçekleştirilmiştir" şeklinde konuştu.

 

UYMSİB olarak Türk incir ihracatının lokomotifi olduklarına da vurgu yapan Dr. Çalı, "Türkiye'de 2012 yılında 14,4 ton Bursa Siyah İnciri ihraç edilirken, UYMSİB olarak biz bu ihracatın 5,9 tonluk kısmını karşılayarak, 13 milyon 393 bin dolar değerinde ihracat yaptık" ifadelerini kullandı.

 

İncir Kur'an-ı Kerim'de geçen kutsal bir ürün

Panel öncesi katılımcılara hitap eden Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, "İncir bir defa Kuran-ı Kerim'de ifade edilen kutsal bir üründür. Aynı zamanda cennet ürünüdür" dedi. İnciri kârı sonsuz bir meyve olarak nitelendiren Vali Harput, "100 gr taze incirde; 80 kalori, protein, karbonhidrat, sıfır kolesterol, sıfır yağ mevcut. Zarar sıfır, kar sonsuz. Fosfor, kalsiyum, demir, A vitamini, B1-B2-B3-B6 vitaminleri mevcut. Bütün doktorların kapsül kapsül yazdığı ilaç, alın size incir. Allah böyle bir lütfu Bursa'ya vermiş. Bunun kıymetini bilemezsek tokat yeriz. Buna sahip çıkacak, bunu değerlendirecek, uyanıklık yapıp daha fazla kazanacağız diyerek, elimizdeki nimeti de kaybetmeyeceğiz" diye konuştu.

 

Bursa Valiliği'ne geldiği günden bu yana, incir ve Bursa'nın unutulmaya yüz tutmuş diğer ürünlerine yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Harput sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Bursa bir tarih şehri, Bursa bir kültür şehri, Bursa bir termal şehri ve Bursa her şeyin olduğu zengin bir şehir. Ama biz, Bursamızın sahip olduğu tüm zenginlikleri birbiriyle paralel bir şekilde ele almak, değerlendirmek zorundayız. Bursa Valiliği'ne geldiğim günden beri her seneyi unutulmaya yüz tutmuş bir ürünümüzün yılı ilan ettik. Dedik ki; bu yıl kiraz yılı olsun, bu yıl kestane yılı olsun, bu yıl zeytin yılı olsun, bu yıl ipek yılı olsun, bu yıl incir yılı olsun, bu yıl armut yılı olsun. Gerçekten ciddi mesafeler aldık. Tarım olmazsa olmaz, stratejik bir sektördür. İnsanlar gıdasız yaşayamaz, topraksız yaşayamaz ama makinesiz yaşayabilir. Dolayısıyla tarımımızın, toprağımızın, suyumuzun, doğamızın, kıymetini bilmek ve ona sahip çıkmak zorundayız. Bugün gündemimiz Bursa Siyahı inciri. Başta Salih Çalı olmak üzere diğer arkadaşlarımız da bu konuda ciddi çabalar sarf ediyorlar. Bursa Siyahı, artık marka olmuş ürün. Bizim ürünümüz. Bizim gururumuz."

 

2012'de 30 milyon dolarlık ihracat

2012 yılında Bursa'dan 30 milyon dolarlık yaş incir ihraç edildiğini hatırlatan Vali Şahabettin Harput, "İncir deyip geçmeyin. Sadece 2012 yılında Bursa'dan 30 milyon dolarlık yaş incir ihraç ettik. 40 köyümüzde bir çok vatandaşımız bununla geçimini sağlıyor, ekmek kazanıyor. Aynı zamanda incir bizim milli ürünümüz olmuş, bizim tanıtımımız ve sembolümüz olmuş. Hatta hepiniz biliyorsunuz İngiltere Kraliçesi'ne Bursa Siyahı ikram edilmişti ve özellikle ilaç niyetine Bursa Siyahı yemişti. Bu kadar kıymetli bir ünümüz varken elimizde, buna sahip çıkmak, bunun önündeki tehlikeleri atmak ve bunun hem üretimini, hem gelirini, hem getirisini artırmak bizim görevimiz" ifadelerini kullandı. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir