• DOLAR 34.545
  • EURO 36.035
  • ALTIN 2989.681
  • ...
Batman Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanvekili Durmaz: İthal et çözüm değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanvekili Nimetullah Durmaz, son dönemlerde ciddi oranda artan et fiyatlarını düşürmek için harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan "ithal et" kararını değerlendirdi.

Et fiyatlarını düşürmek için yapılacak olan ithal et kararının olumlu ancak hayvan yetiştiricilerine ciddi zarar vereceğini vurgulayan Durmaz, geçici tedbirlerle et sorununun giderilemeyeceğini ifade etti.

Nimetullah Durmaz

"Tüketici için olumlu yetiştiriciler açısından olumsuz bir karar"

Durmaz, "Kırmızı et fiyatlarındaki yükselmenin önüne geçilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığımız yurt dışından ithal et getirmesiyle ilgili bir çalışma düzenledi. İthal etin ülkemize getirilmesi tüketici açısından çok olumlu bir karar. En azından soframıza daha ucuz et girecektir. Fakat yetiştiriciler açısından düşündüğümüzde, yetiştiricilere çok büyük bir zarar veriyor. Çünkü pahalı olarak alınan bir hayvan, besiye konulduktan sonra daha ucuz bir fiyata satılırsa üretici zarar edecektir." dedi.

"Bir ülkenin gelişmişliği tarım ve hayvancılığının gelişmişliğine bağlıdır"

Hayvan yetiştiricileri zarar etmesi halinde yetiştiriciliğin azalabileceğini dile getiren Durmaz, şöyle devam etti:

"Belli bir miktar kâr bekleyen yetiştirici umduğunu bulamayınca hayvancılığı bırakmak istiyor. Yetiştirici hayvan beslemeyi bırakınca besicilikte ölüyor. Bir ülkenin gelişmişliği tarım ve hayvancılığının gelişmişliğine bağlıdır. İthal etin gelmesi geçici bir anestezi yöntem olarak fayda sağlayabilir. Fakat kalıcı bir yöntem değildir. Kalıcı yöntem üreticinin kendi etini kendi üretmesi yönünde teşvik etmektir. Yani devletin besicilere düzenli teşvik vermesi gerekiyor."

"Hayvancılığı özendirmek gerekiyor"

Hayvancılığın özendirilmesi gerektiğine işaret eden Durmaz, "Ancak bu şekilde çözüm olur. Okullarımızda Tarım ve Hayvancılık dersleri verilmesi ve gençlerimizin hayvancılığa özendirilmesi gerekiyor. Artık gençlerin bu işe el atması gerekiyor. Belirli bir yaştan sonra yaşlılarımız bu işi bırakınca bu meslek ölmemeli. Eğer hayvancılık ölürse ülke ölür. Yani pandemi sürecinde insanların evlere girmesiyle gördük. İnsanlar gıdaya saldırdı. Mecbur gıda tüketmeleri lazım ve gıda ihtiyacı çok arttı. Bundan dolayı insanların üretime geçmesi lazım. Hayvancılık, zirai ve tarım, hayvancılığın gelişmesi gerekir. Bir ülkede çiftçi gülerse herkes güler. Çiftçi gülemiyorsa hiç kimse gülemez. Ülkenin geleceği çiftçilere ve tarım ve hayvancılığın gelişmişliğine bağlıdır." ifadelerini kullandı.(İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir