• DOLAR 32.557
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2458.845
  • ...
"Zekatta fakirin hakkı vardır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Mersin İl Müftüsü Ali Melek, Ramazanda kazanılan güzel alışkanlıklara Ramazandan sonra da devam edilmesi gerekliliği hakkında açıklamalarda bulundu.
Ramazan ayının faziletleri hakkında bilgi veren Müftü Melek, "Sevgili Peygamberimizin ifadesiyle, 'Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennemden kurtuluştur.' Yüce Rabbimizin rızasına uygun bir hayatı daha derli toplu sürdürdüğü Ramazan ayında, inşallah inanan bütün Müslümanlar Peygamber Efendimizin hadisi doğrultusunda kurtuluşa erme imkanı bulurlar." diye belirtti. Melek "Oruç tutan bir Müslüman'ın yalandan, yalanla iş yapmaktan. Dedikodu yapmaktan. İnsanlarla kavga etmekten ve başka insanların kendisi ile kavga etmesi halinde duymaması ile vücut organlarına oruç tutturması ile bu ibadeti eda etmek durumundadır ki, oruçtan beklenen sevabı elde edebilsin." İfadelerini kullandı.

Zekatta fakirin hakkı var
Müslümanların İslam'ın temel esaslarından olan Zekatı bu ayda verme arzusu içerisinde olduklarına dikkat çeken Melek, "Hayır sahipleri adeta bir yarış içersinde bulunmaktadırlar. Bu yarış içerisinde fakirlere yoksullara ulaşmaya gayret etmektedirler. Zekatta fakirin hakkı vardır. Zekatta fakirin hakkını verdiğiniz zaman ancak malımızı temiz hale getirmiş oluruz.Nasıl ki namazımızı, orucumuzu herhangi bir zorlama olmadan Allah'ın rızasına ulaşmak maksadı ile yerine getiriyorsak. Gönül hoşnutluğu ile bunu ortaya koyuyorsak, zekatımızı da aynı şekilde, malımızı bir eksiltme değil, insanların, yoksulun, fakirin, hakkını vermek sureti ile daha temiz hale getirmenin mutluluğunu bahtiyarlığını yaşamak zorundayız." şeklinde konuştu.

Her ibadetin Müslüman'ı daha da Allah'a yaklaştırmakta olduğunu kaydeden Melek, insanın günahlarla Allah'a ulaşamayacağını ve günahlardan arınması gerektiğini söyledi.
Zekat, sadaka ve fıtır gibi ibadetlerin Müslüman'ı cimriliğe karşı koruduğunu belirten Melek, cimriliğin insanı Cehenneme götürdüğünü aksine cömertliğin ise insanı Cennete götürdüğü kaydetti.

Allah'ın zekatı emretmesi ile bize zaten ikram etmekte olduğunu ifade eden Melek şunları söyledi: "Toplumumuzda fakir varken, yoksul, aç susuz, açıkta varken, bir çok sıkıntı yaşayan insanlar varken, yarınından endişe eden insanlarımız varken. Bizim bu insanlardan habersiz yaşamamız elbette ki Allah'ın rızasına uygun düşmeyecektir. Zekatın sahiplerine ulaşması ile toplumda gasp ve hırsızlık gibi davranışların büyük ölçüde azalacağı görülecektir. Zekatın sadece Müslüman olan fakirlere verilebilir. Gayri Müslimlere verilmez. Fakat zekatın dışında onlara farklı şekilde yardım yapılabilir."

Ramazanda ki kazanımlarımızı Ramazan'dan sonra da devam ettirelim
"Bu yılki fıtır sadaka miktarının 9,25 TL'dir. Ama 10 TL gibi diyebiliriz. Ancak bu en asgari olanıdır. En doğru olanı herkesin kendi durumunu gözetmelidir. İsteyen kardeşimiz kendi durumunu tespit ederek fıtır sadakasını vermelidir" diyen Melek son olarak şunları söyledi: "Ramazan ayında kazanılan güzellikleri Ramazandan sonra da her ayı bir Ramazan şeklinde idrak etmeliyiz. Çünkü en kıymetli olan ömür sermayemiz gitmekte." (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir