Din Hizmetleri Uzmanı Karağaç: Ramazan ayını fırsat bilip Kur'an-ı Kerim'i hayatımıza yayalım
Ramazan ayında mukabele okumanın yeterli olmadığını belirten Osmangazi İlçe Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Cengiz Karağaç, günlük okuduğumuz bir cüz Kur'an-ı Kerimin meal ve tefsirini okumaya önem göstermek gerektiğini kaydetti.
Ramazan ayının geleneklerinden biri olan mukabele okumaları camilerde başladı. Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Cebrail (Aleyhisselam) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen Mukabele, bütün camilerde yapılarak bu sünnet sürdürülmeye çalışılıyor.
Konuyla ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Osmangazi İlçe Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Cengiz Karağaç, bu güzel amel sadece Ramazan ayında kalmaması gerekir. Önemli olan Kur'an-ı Kerim'i hayatımıza yaymak olduğunu belirtti.
"Kur'an ayında sadece mukabele okumak da yeterli değildir"
Ramazan ayının bir özelliği de Kur'an ayı olması olduğunu belirten Karağaç, "Kur'an ayında sadece mukabele okumak da yeterli değildir. Ramazan ayının en önemli özelliği içinde Kur'an-ı Kerim'in indirildiği bir ayın olması ve aynı zamanda içinde Kadir Gecesi'nin olmasıdır. Kur'an-ı Kerim'in biz Müslümanlara gönderiliş gayesini çok iyi anlamamız gerekiyor. Sahabe-i Kiramdan bu konuda çok güzel örnekler vardır. Sahabeler Kur'an-ı Kerim ayet ayet indirildiği zaman ilk olarak ayetleri ezberliyorlar. Daha sonra ezberledikleri ayetleri hayatlarına uyguluyorlardı. Kur'an-ı Kerim'i bu şekilde öğrenmeye ve mukabele etmeye bir sistemleri vardı. Bizlerde aynı şekilde sahabenin tarzını uygulamamız gerekiyor." dedi.
"Önemli olan Kur'an-ı Kerim'i hayatımıza yaymaktır"
Kur'an-ı Kerim' Hazreti Peygamber'e (Sallallahu Aleyhi Vesellem) vahiy edildiğini söyleyen Karağaç, "Sahabeler de aynı vahiyden nasip dar oldu. Bizler de aynı şekilde günümüzde Kur'an-ı Kerim'den nasibimizi almamız gerekiyor. Allah Kur'an-ı Kerim'de bizlere içkiden kumardan uzak durun diye emretti. İçki ve kumardan uzak durduğumuz zaman Kur'an-ı Kerim'den nasibimizi aldığımızı öğreneceğiz. Kur'an-ı Kerim'in bizlere temel olarak gönderilmesinin gayesi onu anlamak ve hayatımızda yaşamaktır. Ramazan ayında kardeşlerimizin çoğunluğu Kur'an-ı Kerim'i mukabele tarzında okuyor. Bu güzel amelin sadece Ramazan ayında kalmaması gerekir. Önemli olan Kur'an-ı Kerim'i hayatımıza yaymaktır. Kur'an-ı Kerim bizim için bir hidayet vesilesi ve istikameti sağlayıcı bir etkidir." diye belirtti.
"Meal ve tefsirlere bakmaya önem gösterelim"
Allah'ın Müslümanlara Ramazan ayını mübarek gün ve geceleri bir nimet olarak verdiğini söyleyen Karağaç, "Bizler İslamiyet'imizi ve Müslümanlığımızı bu sayede koruyoruz. Ramazan ayı olmasaydı İslamiyet'imiz dindarlığımız ve maneviyatımız daha çok zayıf olurdu. Kur'an-ı Kerim'in üç özelliği vardır. Kur'an-ı Kerim'e bakmak okumak ve dinlemek sevaptır. Kur'an-ı Kerim'in en güzel mukabele şekli karşılıklı bizzat okumaktır. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Hazreti Cebrail'e beraber karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuyarak mukabele ettiler. Mukabele yapılırken dikkat etmek gerekir. Kur'an-ı Kerim okumak sünnet, dinlemek farzdır. Mukabelelerde Kur'an-ı Kerimi güzelce dinlemek gerekir. Günlük okuduğumuz bir cüz Kur'an-ı Kerim'in mealini okumaya gayret edelim. Allah bize bu cüzden neler istiyor. Meal ve tefsirlere bakmaya önem gösterelim." diye konuştu. (İLKHA)