Yaşanan afetler esnafın işlerini sekteye uğrattı
Şanlıurfa'da gece gündüz iş yapan ciğerci esnafı, meydana gelen depremlerden dolayı müşteri gelmediğini ifade ederek satışlarının büyük oranda azaldığını vurguladı.
Şanlıurfa'nın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ve her öğün tüketilen ciğer kebabı, depremden sonra satılmamaya başlandı. Tarihi Haşimiye Meydanı'nda iş yapan ciğerci esnafı, yaşanan depremlerden sonra müşteri gelmemesinden dolayı olumsuz etkilendi.
Depremden önce oturacak yer kalmadığını söyleyen ciğerci esnafı, depremden sonra neredeyse hiç müşterinin gelmediğini ifade etti.
Deprem süreciyle birlikte yerli müşterilerin bile uğramadığını vurgulayan esnaf, bu nedenle mesai saatlerini düşürdüklerini dile getirdi.
"Müşteriler çoğunlukla deprem bölgesinde olduğu için gelemiyor"
Mehmet Besleyici
Deprem öncesi farklı illerden müşteri geldiğini söyleyen ciğerci esnafı Mehmet Besleyici, "Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Cenab-ı Allah, bu kaza ve belayı inşallah bir daha başımıza getirmez. Deprem olduğundan dolayı esnaf olarak sıkıntılar yaşıyoruz. Bu aralarda halkın üzerinde bir korku olduğu için yemek sektörüne yönelmiyor. Şehrin dışına doğru koşturuyorlar. Depremden önce işlerimiz çok şükür iyiydi. Depremden sonra halkın sıkıntıları olduğundan dolayı ufak tefek işler oluyor. Yemek sektörü olarak açığız ama halkımızın acısı var diye iş yapmasak da olur. İnşallah bu dar günler geçer. Burası Balıklıgöl'e yakın olduğu için yabancı insanlar çok gelirdi. Antep, Maraş, Osmaniye, İzmir ve İstanbul'dan insanlar geliyordu ama şu anda gelemiyorlar. Müşteriler çoğunlukla deprem bölgesinde olduğu için gelemiyor." dedi.
"Çalışanlar olarak bile dükkâna gelmeye korkuyoruz"
Mahmut Demir
Depremden önce satışlarının iyi olduğunu vurgulayan ciğerci esnafı Mahmut Demir, "Deprem olmadan önce gece gündüz işlerimiz baya güzeldi. Depremden dolayı Urfa'nın vatandaşı bile gelmiyor. Depremden uzak yerlere gidiyorlar. İşlerimizde depremden önceki ve sonraki arasında baya fark var. Genelde akşam vakitleri burada yer kalmazdı. Akşam ezanından gece 12'ye kadar oturacak yer bulunmazdı. Şu an akşam 17.00 olunca çarşıda kimse kalmıyor. Deprem sürecinde 7-8 gün kapalıydık. Çalışanlar olarak bile dükkâna gelmeye korkuyoruz." diye konuştu.
"Masalar bomboş durumda"
Abdullah Demirdal
Devletten destek beklediklerini belirten ciğerci esnafı Abdullah Demirdal, "İşimiz yoğundu ama depremden sonra baya bir düştü. Hiç iş yok, masalar bomboş durumda. Önceden 12'den 12'ye çalışıyorduk, depremden sonra öğle 12 ile gece 9-10 arası çalışmaya başladık. Gece 9-10 olunca dükkânı kapatıp gidiyoruz. Devlet, esnafı desteklemeli. Sadece evleri hasarlı olanlara 10 bin lira verildi. 9-10 gün boyunca dükkânlarımız kapalıydı ama hiçbir fayda görmedik." ifadelerini kullandı.
"Depremden sonra Urfa'da kimse kalmadı"
Abdullah Arslan
Müşterilerin deprem korkusundan dolayı gelmediğine dikkat çeken ciğerci esnafı Abdullah Arslan, "Depremden önce buralar daha kalabalık olurdu. Depremden sonra Urfa'da kimse kalmadı, herkes dışarıya gitti. Devletin esnafa biraz yardımcı olması gerekir. Esnafın zararı karşılanmalı. Müşterinin üst katta oturmasını istiyoruz ama 'yukarıda deprem var' diyip çekip gidiyor. Dışarıda da oturmak istemiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)