• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Yapay Zeka'da insanlığı endişelendirecek gelişme
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yapay zeka teknolojisinin eğitim, günlük hayat, güvenlik ve hukuk alanında kullanılmaya başlanması, insanlara yapay zeka teknolojisinin sınırlarını düşündürüyor. Şirketlerin yapay zeka alanında gerçekleştirdikleri çalışmaları halka açık sunmaları, insanların kısa bir süre içerisinde yapay zeka teknolojisiyle etkileşime girebilme olanağını sağladı.

GPT-3 yapay zeka modeli ile oluşturulan uygulamalar ilk sunuldukları andan itibaren büyük ilgi uyandırdı. Özellikle de yapay zeka destekli sohbet robotu olan ChatGPT, insanlar üzerinde büyük bir etki oluşturmuştu. Ayrıca OpenAI tarafından geliştirilen Dall-E 2 de insanları kendine hayran bırakmayı başarmıştı.

YAPAY ZEKA TEKNOLOJİLERİ TEDİRGİNLİĞİ ARTIRIYOR
Geçtiğimiz hafta OpenAI tarafından GPT-4 yapay zeka modeli tanıtılmıştı. Metinden içerik ve görseller oluşturan yapay zeka çalışması GPT-4 ile birlikte artık metinden video üretimi yapabilecek. Yapay zeka alanında yaşanan tüm bu gelişmeler insanlarda bir takım tedirginliğin de oluşmasını sağladı.

Yapay zeka kullanılarak yapılan ödevler, yazılan makaleler eğitim alanında bu tedirginlikleri artıran en basit nedenler olarak görülüyor. Bununla birlikte diğer alanlar için de yapay zeka teknolojileri için tedirginliklerin ortaya çıktığı görülmektedir.

Yapay zeka çalışmalarının insanlara güvensiz hissetmelerini sağlayan birkaç gelişme şunlardır;

ÖĞRENCİLERİN ÖDEV YAPMA ALIŞKANLIĞINI ETKİLİYOR
Öğrenciler, yapay zeka uygulamalarını kullanarak ödevlerini tamamen onlara yaptırıyor. Birçok yerde ChatGPT'ye ödevlerini yaptıran öğrencilerin notlarında artış olduğu görüldü. Bu durumda eğitimciler ahlaki farkındalığın hiçe sayılarak sınıftaki arkadaşların ve öğretmenin kandırıldığını söylüyor.

Bununla birlikte üniversitelerde okuyan kişilerin de tez hazırlarken metin zenginliği olsun diye ChatGPT aracını kullandıkları belirtiliyor. Eğitim alanında bilgilerin öğrenilmeden bir üst sınıfa yükselmek, başarılı insan sayısını azaltarak ilerleyen zamanlarda iş bölümünde de olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşündürüyor.

YAPAY ZEKA KULLANILARAK KİTAPLAR VE HABERLER YAZILIYOR
Gelir elde etmek isteyen kişiler tarafından yapay zeka aracı kullanılarak kitap ve haberler yazılıyor. Şu an Amazon sitesi üzerinde halihazırda yapay zeka ile yazılmış birçok kitap satışa sunuluyor.

Reuters'ın haberine göre Amazon üzerinde ChatGPT tarafından yazılmış 200'den fazla e-kitap bulunmakta.

BİLGİSAYARLARI HACKLEMEK İÇİN KULLANILIYOR
ABD'deki Stanford Üniversitesi'nde eğitim veren psikolog Michail Kosinski, ChatGPT üzerinde çalışmalar yaparken, GPT-4'ye kaçmak isteyip istemediğini ve bunu istemesi durumunda nasıl yapacağını sordu.

Kısa bir süre içerisinde kendi dokümantasyonunu isteyen ChatGPT, bununla ilgili çalışan python dilinde bir kod yazdı. Kodu inceleyen Kosinski, yazılan kodun hatasız bir şekilde çalışabildiğini söyledi. Üstelik Kosinski, GPT-4'ün yazdığı kodu kendi amaçları için kullandırmaya çalıştığını söyledi.

GERÇEK OLMAYAN HABERLER YAZILIYOR
ABD kaynaklı bazı teknoloji sitelerinin haberleri yapay zeka aracı olan ChatGPT'ye yazdırdığı konuşuluyor. Bunun insanları kandırmak olduğunu belirten uzmanlar, yapay zeka teknolojisiyle haber yazan sitelerin bunu "bir deney" olarak ifade ettiklerini belirtiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir