• DOLAR 34.308
  • EURO 37.244
  • ALTIN 3022.724
  • ...
Selden etkilenen esnaf destek bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hem Şanlıurfa hem de Adıyaman'da kuvvetli yağış merkez ilçelerde sele neden olurken cadde ve sokaklar nehre dönmüş, altgeçitler de suyla dolmuştu. Aşırı yağış nedeniyle dereler taşmış, bazı yollarda çökmeler meydana gelmişti.

Çok sayıda araç sel suları nedeniyle sürüklenirken, alt geçitlerde birçok araç mahsur kalarak sulara gömülmüştü.

Sel nedeniyle işyerleri ve depoları su basan esnaf, malzemelerinin zarar gördüğünü söyledi. Büyük oranda zarar gördüklerini ifade eden esnaf, yetkililerden destek bekliyor.

"Bodrum katta duvarların yıkılmasıyla tüm bodrumlar bir oldu"

Yunus Demirtaş

Sel anında yaşadıklarını anlatan Yunus Demirtaş, "Sel gelmeden 5-10 dakika önce elektrik gitti. Elektrik gider gitmez personellerimizin hepsi yukarı geldi. Elektrik olmadığı için imalatımız durdu. Biz yukarı çıktık, camlarımız patladı. Bir şekilde kurtulmamız gerekiyor deyip dama çıktık. Tekrar aşağı indiğimizde ise duvarların patlama seslerini duyduk. Bu gördüğünüz yer tavana kadar su içerisindeydi. İmalathaneye baktığımız zaman sadece 2 tane hamur yoğurma makinemiz tek kalmıştı. Mamullerimizin hepsi zarar gördü. Susam, şeker ve unlarımızın hepsi ziyan oldu. Arka tarafta da bir duvar yıkıldı. Komşu esnaflarımızın da bodrumları yıkıldı. Bodrum katta duvarların yıkılmasıyla tüm bodrumlar bir oldu. Diğer zemin ve bizim zemin arasında bir metre boşluk var ve bizim malzemelerimiz orada kalmış durumda." dedi.

"Vidanjör hortumlarının önünü temizliyorduk"

Su tahliyesi sırasında da mağdur olduklarını belirten Demirtaş, "Gelen vidanjörler hortumlarının yetişmediğini söyledi. Bizler de çizmelerimizi giyip vidanjör hortumlarının önünü temizliyorduk. Vali Bey de gelip geçmiş olsun dileklerini iletti. 'Merak etmeyin vidanjörler hepsi sizlerin tahsisinde çalışacaklar' denildi ama gece saat 1'de 'mazot bitti' deyip vidanjör gitti. Dün İstanbul'dan gelen bir ekip vardı. Ekip tek başına gelmiş fakat hortumu suyu çekmiyor. Buradaki suyu nasıl çekeceklerini sorduk onlar da bilmiyorlarmış. Böyle bir mağduriyet yaşıyoruz. Burada gördüklerinizin hepsi çok değil makinalarımızla bu suyun içerisindedir. İçerisinde kullandığımız hamur mermeri, kesatımız ve dört tane ekmek sepetiniz suyun içerisinde. Malzemelerimizi bir şekilde çıkartmamız gerekiyor." diye konuştu.

"Yetkililerden bu suyun bir an önce çekilmesini talep ediyoruz"

Esnaf olarak büyük oranda zarar ettiklerini söyleyen Demirtaş, "Esnaf olarak çok ciddi bir zararımız var. Soğuk hava depomuz da hasar gördü. İmalathanemizin yeniden yapılması 600 bin lirayı bulacaktır. Yukarıda hamur pişirdiğimiz fırınımızda dinamoların hepsi hasar gördü. Yeniden bir imalat kurulacak. Dün Urfa'ya Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi beyefendi gelmişti. Yapılan esnaf ziyareti değildi. Sadece dereye baktı. Öyle değil de gelip esnafı ziyaret etseydi. Geçen hafta Çarşamba gününden beridir imalathanemiz durmuş durumda. Ben tek değil yanımızda çalışan personellerimiz de var. Onların da hepsi mağdurdur. Yetkililer keşke gelip esnafı dinlemiş olsalardı. Yetkililerden bu suyun biran önce çekilmesini talep ediyoruz. Su çekilse de malzemelerimizi bir an önce gün yüzüne çıkarsak. Zaten hepsi kullanılamaz haldedir. İnşallah herhangi bir sıkıntı olmaz tekrardan eskisi gibi imalathaneye başlarız." ifadelerini kullandı.

"Çoğu eşyamız kullanılamaz hale geldi"

Kadir Çimen

Devletten destek beklediklerini vurgulayan Kadir Çimen, "Burada hırdavat dükkanımız vardı, su bastı. Çoğu eşyamız kullanılamaz hale geldi. Çöpe attığımız eşyalar oldu. Suyun götürdüğü eşyalar oldu. Eşyalarımızın yarısı pas tuttu. 100 bin liralık zararım oluştu. Ambarların hepsi patlamış durumda ve halen su tahliyeleri sürüyor. Hasar tespiti yapıldı ama daha ne olacağı belli değil. Devlet İnşallah bize bir el uzatır" şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir