Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çiftçi: Oruç Müslümanın kendine gelmesi için bir hatırlatmadır
Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan ayının gölgesinin üzerimize düştüğünü belirten İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mehmet Emin Çiftçi, orucun Müslümanın kendine gelmesi ve kulluk görevi için bir hatırlatma olduğunu ifade etti.
Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayı, 22 Mart Çarşamba günü kılınacak ilk teravih ve 23 Mart Perşembe günü tutulacak ilk oruç ile hanelerimize misafir olmaya başlayacak.
"Asrın Felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ve ardından yaşanan sel afetinin gölgesinde başlayacak olan Ramazan, her zaman olduğu gibi Müslümanlar ve insanlık için içerisinde binbir güzelliği barındırıyor.
Ramazan ayında şeytanların bağlandığını ve cennet kapılarının açıldığını vurgulayan Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mehmet Emin Çiftçi, Ramazan'da cehennemin bütün kapılarının kapandığını dile getirdi.
Çiftçi, orucun maddi ve manevi birçok faydası olduğunu söyleyerek orucun bir okul olduğunu ve insana nefis terbiyesini öğrettiğini vurguladı.
Orucun Müslümanın kendine gelmesi için bir uyarı olduğuna dikkat çeken Çiftçi, orucun amacının Allah'a kulluk olduğunu ifade etti.
"Ramazan ayında şeytanlar bağlanılıyor"
Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mehmet Emin Çiftçi
Ramazan ayında Allah'ın gazabının azaldığını belirten Çiftçi, "Ramazan ayının gölgesi üzerimize düşmüş bulunmaktadır. Ramazan bereket, rahmet ve mağfiret ayıdır. Ramazan bir fırsat ayıdır. Hazreti Peygamber'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bizzat kendisi Ramazan ayı yaklaştığında sahabesine hitap ederdi, hutbede bulunurdu. Bir hutbesinde 'Ramazan'ın gölgesi üzerimize düşmüş bulunmaktadır. Bu ayda Yüce Allah orucu farz kıldı. Teravih sünnet kılındı. Bin aydan daha değerli olan Kadir gecesi bu ayda bulunmaktadır. Bu ayda yapılan iyilikler diğer zamanlarda yapılanlardan daha çok sevaba vesile olur. Bu ayda bütün cennet kapıları sonuna kadar açılır. Cennet kapıları Ramazan'ın sonuna kadar açıktır. Cennet demek; rahmet, nimet ve bereket demektir.' şeklindeki müjdeyi veriyor. Ramazan'da cehennemin bütün kapıları kapanmaktadır. Yüce Allah'ın gazabı, azabı ve ceza verme durumu bu ayda biraz daha azalıyor. Ramazan ayında şeytanlar bağlanılıyor." dedi.
"Ramazan önemli bir fırsat ayıdır"
Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Ramazan ayı ile ilgili hadislerini anlatan Çiftçi, "Peygamberimiz bir hadisinde 'Kim ki Ramazan ayını güzelce eda edip oruçla geçirirse; iman edip mükâfatını yalnız Allah'tan bekleyerek yerine getirirse bütün günahlardan mağfiret olmuş olur.' diye müjde vermiştir. Ramazan'ın faziletini öğrenme konusunda bir hadiste ise, 'Eğer sizler Ramazan'ın faziletini bilmiş olsaydınız bütün senenin Ramazan olmasını isterdiniz.' diye buyrulmuştur. Ramazan bu kadar önemli bir fırsat ayıdır. Ramazan'a bir hazırlık yapmamız gerekiyor. Tövbe ve istiğfarla bu ayı karşılarken Kur'an-ı Kerim'i bol bol okumamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"Oruç bir eğitimdir, bir okuldur"
Orucun Müslümana maddi manevi birçok şey kattığını vurgulayan Çiftçi, "Oruç, yüce Allah'ın ifadesiyle takvayı öğretir. Oruç, insanı bilinçlendirir, kendine getirir, kulluk görevini hatırlatır. Yüce Allah'la olan bağını kuvvetlendirir. Oruç sabırdır, sabrı öğretir. Oruç, kalkandır, nefis terbiyesidir. Oruç bir eğitimdir, bir okuldur. Oruç nefis eğitimidir. Oruç, Müslümanın kendine gelmesi için aslında bir uyarıdır." şeklinde konuştu.
"Oruç itaat etmektir"
Orucun asıl amacının Allah'a kulluk olduğunu dile getiren Çiftçi, "Orucun asıl amacı Allah'a kulluktur. Yüce Allah bir ayetinde 'Önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı.' diye buyuruyor. Oruç farzdır. Oruç itaat etmektir. Oruç, yüce Allah'ın nimetine kavuşmaktır. Oruç, yüce Allah'ın rızasına, sevgisine kavuşmaktır. İslam'ın esaslarından bir tanesi de oruç tutmaktır. Orucun amacı yüce Allah'a kullukta bulunmaktır." diye konuştu. (İLKHA)