• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
ABD: Tahıl Koridoru Anlaşması'nda Türkiye'ye minnettarız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresinin uzatılmasını sağladıklarını açıkladı.

Erdoğan, Rusya ve Ukrayna'ya işaret ederek, "Her iki tarafla da yaptığımız görüşmeler sonunda 19 Mart'ta bitecek olan anlaşma süresinin uzatılmasını sağladık." dedi.

 
ABD'den konuya ilişkin açıklama, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby'den geldi.

"Türkiye'ye minnettarız"
Kirby, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması dolayısıyla Türkiye ve BM'ye çabaları dolayısıyla minnettar olduklarını belirtti.

Amerikalı yetkili, bu sayede hafta sonu tonlarca mısır taşıyan gemilerin savaş sebebiyle gıda kıtlığı yaşayan düşük ve orta gelirli ülkelere gidebildiğine dikkati çekti.

Ateşkes mesajı
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ukrayna'daki saldırılarını durdurması için baskı yapmaya çağırdıklarını söyleyen Kirby, Ukrayna'nın karar mekanizmasında olmadığı bir ateşkesin de mümkün olmayacağının altını çizdi.

Ukrayna'ya 350 milyon dolarlık ek mühimmat yardımı
 
John Kirby, Putin'in ülkesinin Ukrayna'da yasa dışı ilhak ettiği Donetsk bölgesine bağlı Mariupol kentine gerçekleştirdiği ziyarete de değinerek, Mariupol'un savaş alanından uzak bir bölge olduğunu, Putin'in asıl "bombaladıkları şehirlere" giderek neden oldukları zayiatı görmesini umduklarını söyledi.

Rusya'nın hala Bahmut'u ele geçiremediğini kaydeden Kirby, ABD'nin Ukrayna'ya 350 milyon dolarlık ek mühimmat yardımı yapacağını bildirdi.

"Blinken'ın ziyareti iptal edilmedi, ertelendi"
Kirby, özellikle Çin'in "dünyadaki Amerikan liderliğinden" hoşlanmadığını ve bu nedenle Çin ile Rusya'nın son dönemde daha yakın ilişkiler geliştirdiklerini öne sürdü.

Diğer taraftan Başkan Joe Biden'ın Çin Devlet Başkanı Şi ile görüşmek istediğini hatırlatan Kirby, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da Pekin ziyaretinin iptal olmadığını sadece ertelendiğini vurguladı.

Kirby, bu kapsamda Hazine Bakanı Janet Yellen ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun ekonomik meseleleri ele almak için Çin'e ziyaret gerçekleştirme olasılıklarını Çinli yetkililerle görüştüklerini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü Kirby, Çin ile aralarında askeri diyaloğun açık olmamasını "önemli bir sorun" olarak niteledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir