• DOLAR 35.38
  • EURO 36.452
  • ALTIN 3020.33
  • ...
Uzman Psikolojik Danışman Altunel: Diksiyon, kendini doğru ifade edebilmektir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Herkesin az ya da çok belli oranda diksiyonu bulunur. Ancak diksiyonu tam olarak kullanabilmek amaçlı günümüzde pek çok eğitim de verilmektedir. Bu eğitimler özellikle konuşma üzerine iş gerçekleştiren kişiler adına büyük öneme sahiptir. Sadece iş değil aynı zamanda eğitim, toplantı ve seminer gibi pek çok durum karşısında önemli bir potansiyel teşkil ediyor.

Konuşulan bir dilin incelenmesi ve bu doğrultuda doğru kullanılması diksiyon olarak bilinmektedir. Seslerin, sözcüklerin, vurguların ve anlam ile coşkunun hakkını vererek konuşma yöntemi diksiyon olarak bilinir. Özellikle ilgili dil üzerinden kelimeler ve cümleler eşliğinde daha anlaşılır ve güçlü bir etki yaratmak üzerine bir çalışma olduğunu söylemek mümkün.

İlkokul ve ortaokul öğrencilerine diksiyon dersine gerek olup olmadığı ve konuşurken nasıl konuşulması gerektiği konusunda İLKHA muhabirine bilgi veren Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Alıcı dil iyi olmalı ki ifade edici dil de iyi olsun"

Altunel, "Bir alıcı dil vardır. Yani bizim kulağımızla duyduğumuz dil. Bir de ifade edici dil vardır. Şu anda benim sesli aktardığım dildir. Alıcı dil iyi olmalı ki ifade edici dil de iyi olsun. O yüzden çocuklarımıza diksiyon konusunda çok baskı yaptığımızda onun çevresel faktörlerini yani kültürel sermayesini çevredeki eğitim durumuna göre değerlendirmek lazım. Asıl olan çocuğun çok iyi bir diksiyonundan ziyade doğruyu konuşuyor olması kendisini doğru şekilde ifade ediyor olması ve anlatmak istediğini özet şeklinde verebilme becerisi olmasıdır." dedi.

"Sosyal medya bazen iyi konuşma becerisinin kaybolmasına sebep olabiliyor"

İyi bir diksiyon için diksiyonu iyi seslerin dinlenmesi gerektiğini ifade eden Altunel, şu ifadelere yer verdi:

"Diksiyon önemli, bunun için de öncelikle diksiyonu iyi olan şeyleri dinlememiz lazım. Öncelikle diksiyonu iyi olan şeyleri dinlememiz lazım. Diksiyonu iyi bir radyo dinlemeliyiz. Önce duyarsınız sonra ifade edersiniz. Onun için çocuğun ya da bireyin duyduğu şeylere dikkat etmesi gerekiyor. Eğer diksiyonu, iyi cümleleri kuran kişileri dinliyorsa bir zaman sonra zaten bunları doğru bir şekilde aktarmaya başlayacaktır. Şu uyarıda bulunabilirim. Sosyal medyada normal konuşmaları çok fazla seyretmek bazen iyi konuşma becerisinin kaybolmasına sebep olabiliyor. Çünkü oradaki konuşmalar toplum içerisindeki konuşmalar değil, kısa konuşmalar. Bazen yanlış konuşmalar komik olduğu için insanlar tekrarlayabilir, bunlar da konuşmayı bozan şeylerdir. En temelde iyi duyacaksın ki iyi konuşabilesin."

"Diksiyon dediğimiz şey kendini doğru ifade edebilmektir"

Son olarak Altunel, "Eğer geniş anlamda diksiyon kursu alabilme imkanı varsa daha iyiye gidebilir. Öyle bir imkan yoksa dediğim şeyleri yapması bence daha yararlı olur. Önce iyiyi duyacak. O iyiyi nereden duyacak? Anne babasının ona aktarması gerekir. Ama diksiyon dediğimiz şey kendini doğru ifade edebilmektir. O da kitap okuma ile olur. Kitap okurken öğrendiğiniz kelimeler cümle içerisinde nasıl kullanılıyor, o duygular nasıl aktarılıyor? Bunlar ifade edici dili geliştiren şeyler. O yüzden bunlara dikkat edilmesi ve genel bir çerçeveyle görülmesinin yararlı olacağını düşünüyorum." dedi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir