Bakan Kurum'dan Malatya'da yapılacak konutlar ile ilgili önemli açıklama
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya'da yaptığı açıklamadı, "Malatya’mızda 45.237 konut ve 25.302 köy evi inşa edeceğiz. Hasar tespitlerimiz kapsamında konut sayılarını ihtiyaca göre yeniden belirleyeceğiz." dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'nın Battalgazi ilçesi Gelincik tepesinde yeni yapılmaya başlanan konutlar da açıklama yaptı.
Bakan Kurum, "İlk sözleşmelerimizi imzaladık. Malatya’mızda 45.237 konut ve 25.302 köy evi inşa edeceğiz. Hasar tespitlerimiz kapsamında konut sayılarını ihtiyaca göre yeniden belirleyeceğiz. İnşallah 1 yıl içerisinde 319 bin konut, toplamda ise 650 bin konut inşa ederek kardeşlerimize teslim edeceğiz." dedi.
Bakan Kurum'un konuşmasından satır başları:
Şanlıurfa ve Adıyaman’da meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Zor günler yaşıyoruz. Önce deprem şimdi de sel olmak üzere art arda doğal afetlerle imtihan oluyoruz.
Vatandaşlarımız müsterih olsun. Ekiplerimiz zaten sahada çalışmalarını yürütüyor. Yine her ihtimale karşı sel felaketinin hemen ardından çevre illerimizden gerek Şanlıurfa’mıza gerekse Adıyaman’ımıza çok sayıda takviye ekibimizi sevk ettik. Hasar tespit çalışmalarımız sonrasında devlet olarak üzerimize düşen ne varsa hepsini yapacak, hızlı bir şekilde yaralarımızı saracağız.
İnşallah el birliğiyle yaşadığımız tüm bu afetlerin üstesinden geleceğiz. Rabbim hepimizi beterinden korusun.
Depremin yaşandığı ilk anlardan itibaren bütün imkanlarımızla sahaya koştuk. Gönüllerimizi iyilik yolunda perçinlersek yükümüz hafifleşir dedik, 85 milyon tek yürek olduk. O günden beri uyandığınız her sabahın bir öncekinden daha ümitvar olması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.
Sözümüz söz! Biz inanıyoruz ve inandığımız şeyi gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Malatya’mızı; tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, ekonomisiyle, tarımıyla, sanayisiyle dört başı mamur bir şehir olarak yeniden ayağa kaldıracağız. Omuz omuza bu zorlu imtihandan hep birlikte selametle çıkacağız.
Arama kurtarmadan insani yardım çalışmalarına, altyapı çalışmalarından geçici barınma alanlarına kadar sahada gerekli tüm çalışmayı yürütüyoruz.
Malum depreme ağır kış şartlarının yaşandığı günlerde yakalandık. Bu yüzden barınma ihtiyacı büyük bir önem arz ediyordu. Bu anlayışla TOKİ’mizle, Emlak Konut’umuzla prefabrik, çelik konstrüksiyon ve yığma yapılardan oluşan geçici barınma alanlarımızı hızlıca inşa ediyoruz. Şu anda da devletimiz 2.5 milyon kardeşimize barınma imkânı sağlıyor.
Tabi bir yandan geçici barınma alanlarını inşa ederken, diğer yandan da hasar tespit çalışmalarımızı 7.300 personelimizle aralıksız sürdürüyoruz. Şu anda tüm illerimizde hasar tespit çalışmalarımızda sona yaklaştık, tamamlamak üzereyiz.
Depremden etkilenen illerimizde 5 milyon 337 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 847 bin binada inceleme yaptık. İçerisinde 876 bin 569 bağımsız bölüm olan 298 bin 448 binanın yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olduğunu tespit ettik. Malatya’da; 120 bin 462 bağımsız bölümden oluşan 38 bin 773 binayı yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olarak tespit ettik.
Felaketin gerçekleştiği ilk dakikalardan itibaren milletimizle birlikte depremzede kardeşlerimiz için omuz omuza bir mücadele verdik.
11 ilimizde mikro bölgeleme, jeoloji ve zemin etütlerini tamamladığımız bölgelerde Cumhuriyet tarihimizin en büyük konut seferberliğini başlattık.
Bu kapsamda; 21 Şubat’tan bugüne kadar ihale süreçlerimizle; Gaziantep’te 7.748, Adıyaman’da 1.104, Kilis’te 264, Hatay’da 296, Kahramanmaraş’ta 7.628, Şanlıurfa’da 300, Malatya’da 5.702, Elazığ’da 505, Adana’da 717; Osmaniye’de 50 olmak üzere toplam 24 bin 314 afet konutu, sosyal konutlarla birlikte toplamda 31.916 konutun inşasına başladık.
İlk sözleşmelerimizi imzaladık. Malatya’mızda 45.237 konut ve 25.302 köy evi inşa edeceğiz. Hasar tespitlerimiz kapsamında konut sayılarını ihtiyaca göre yeniden belirleyeceğiz. İnşallah 1 yıl içerisinde 319 bin konut, toplamda ise 650 bin konut inşa ederek kardeşlerimize teslim edeceğiz.
Sahadaki çalışmalarımızı bilim insanlarımızla birlikte yürütüyoruz. Onların akademik çalışmalarından, önerilerinden yararlanıyoruz. Bu kapsamda inşasını başlattığımız konutlarımızı yöresel mimariye, yerel dokuya uygun şekilde, bölgenin sosyolojini, demografisini, gelişim aksını merkeze alarak yürütüyoruz.
Bir insanın niyeti neyse, kalbinde onu büyütürmüş. Bizim niyetimiz başta Malatya’mız ve diğer afet bölgesindeki illerimizle birlikte 81 ilimizi yaşayan ve yaşatan dirençli şehirler haline getirmektir.
Yeni Malatya’mızın huzurlu geleceği Arapgir‘den Battalgazi’ye Hekimhan’dan Doğanşehir’e kadar karış karış işlenmiş gayretlerimizin bir neticesi olacaktır.
Bizim en büyük umudumuz sizleri; huzurlu, güvenli ve sağlıklı konutlarınıza 1 yıl içerisinde kavuşturmaktır.
İnşallah bunun için gece gündüz demeden bilim insanlarımızla, binlerce mimar, mühendis ve işçi kardeşlerimizle çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bundan önce Malatya için verdiğimiz sözleri gerçekleştirdik mi? Gerçekleştirdik. Malatya’mızın her gün, her an, her saniye icraatlarımızla yanınızda olduk mu? Olduk. Bundan 3 yıl önce hangi çabayı gösterdiysek kat be kat fazlasını 1 yıl içerisinde burada da göstereceğiz.
Tarihin en saygın medeniyetleriyle şeref bulan bu coğrafyayı, Yükselen Anadolu’nun Muhteşem Şehri Malatya’mızı; camileriyle, hamamlarıyla, bedestenleriyle, sokaklarıyla, mahalleleriyle yeniden inşa edeceğiz.
Tabi biz şu anda bir yandan afet bölgesindeki deprem konutlarımızı inşa ederken bir yandan da başlattığımız İlk Evim, İlk İş Yerim Sosyal Konut Hamlemizin kura çekimlerine devam ediyoruz. Hamdolsun tüm sözlerimizi tutuyoruz.
Siz gönlünüzü ferah tutun. Biz bu ülkenin gücünü ecdadımızdan ve onların emanetinden alıyoruz. Ömrümüz vefa ettiği sürece, niyet ettiğimiz her eser sizlerin sevgisi ışığında büyüyecek; tüm ülkemizin gururu, huzuru ve aydınlığı olacaktır.
Buradan, Malatya’mızdan; önemli bir gelişmeyi de aziz milletimizle paylaşmak istiyorum. Kentsel dönüşümde yeni bir döneme giriyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımızla kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak yeni bir adım attık. Bu anlamda kredide limiti 600.000’den 1 Milyon 250 bin TL’ye çıkardık.
10 yıl vadeyle, 1.250.000 liraya kadar kredi imkânı tanıyoruz.
Ayrıca kentsel dönüşüm yapacak müteahhitlere de ilk kez teşvik veriyoruz. 12 ay ödemesiz, 48 ay vadeyle 250 milyona kadar kredi imkânı getiriyoruz. Kentsel dönüşümü hızlandıracak, şehirlerimizi daha dirençli hale getirecek bu çalışmamız hayırlı, uğurlu olsun. (İLKHA)