• DOLAR 34.661
  • EURO 36.383
  • ALTIN 2931.036
  • ...

Tarım Orman Bakanlığı tarafından son dönemlerde et fiyatlarının oldukça yükselmesi üzerine Ramazan ayı öncesi ithalat yoluyla Avrupa ve Güney Amerika'dan canlı hayvan ve karkas et getirileceği duyuruldu.

Getirilen etin yüzde 20'si et ve süt kurumlarına yüzde 80'i ise sanayiye verilecek.

Yapılacak olan ithal et hakkında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Mardin Artuklu Ziraat Odası Başkanı Akan, getirilen ithal etin çözüm odaklı olmadığı gibi üretimin de önüne geçileceğine dikkat çekti.

"Çiftçilere yerinde ve sürekli destek sağlamak en önemli ve en kalıcı çözümdür"

Alınacak ithal etin dış ülkelere bağımlı olunabileceği endişesini veren Akan, "Tarım Orman Bakanlığının vatandaşın daha ucuz et alması için yapacak olan ithal et çözüm değildir. Getirilen ithal et hep tüketilecek ve bağımlı bir hal alacak. Önemli olan üreticiyi bulup üretim sağlamaktır. Çiftçilere yerinde ve sürekli destek sağlamak en önemli ve kalıcı bir çözümdür. Üretici destekletildiği takdirde ithal ete gerek kalmayacak. Bu takdirde dışa bağımlı kalmayacağız. Ayrıca yapılan desteklerin de gerçek çiftçilere, üretim yapanlara yapılması lazım. Yem ve diğer desteklenmeler yapılıyor ama hayvan kayıtları var belki de hayvanlar ortada yok. Buna nispeten yapılan destekler gerçek üreticilere gitmiyor. Bu destek üzerinden çoğu vatandaş ticaret bile yapabiliyor." şeklinde ifade etti.

"İthal et çözüm olmadığı gibi ülkede hayvan yetiştiriciliği ve üretimin önüne geçilir"

Dış ülkelerden yapılacak olan ithal et maliyetinin ülkedeki çiftçilere yapılması daha makbul olunacağını belirten Akan, "İthal edilen etin yüzde 20'sinin et ve süt kurumlarına yüzde 80'i ise sanayiye verileceği söz konusudur. Sektör sahipleri her zaman ithal et getirip tüketebilir ama önemli olan vatandaşın et tüketmesidir. Önemli olan sürekliliktir onun için ithal et çözüm olmadığı gibi ülke de hayvan yetiştiriciliği ve üretimin önüne geçer. İthal ete yapılacak olan maliyet çiftçilerimize yapılsa hem daha fazla üretim yapar hem de üretme de sorun yaşanmaz. Çiftçilerimiz hayvanlarını yetiştirip satış işleminde ucuza gittiğinden ikinci hayvanı yetiştirmek istemiyor. Ama üreticinin refah seviyesi yüksek olduğunda birçok kazanım elde eder ve sürekli üretmeye devam eder." şeklinde konuştu.

Akan, geçen senelerden kalma üretim sıkıntılarının halen devam ettiğini aktararak, "Geçen yıllara göre hayvan yetiştiriciliği düşmüş durumdadır ve geçen seneden kalan sorunlar devam etmektedir. Geçtiğimiz yıl yem fiyatları yüksek olduğundan birçok çiftçimiz hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Üreticimiz desteklenmediği için bu tür sıkıntıları çekiyoruz. Gerçek üretim yapan çiftçilerin tespit edilip desteğin sağlanılması gerek." şeklinde dile getirdi. (İLKHA)