• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
HÜDA PAR sözcüsü Ramanlı yanıtladı: İttifak sağlandı mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Serkan Ramanlı'nın açıklamalarından öne çıkanlar;

İttifak var mı?

Görüşmelerimiz devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanına destek açıklamasında bulunduk. Bu desteğin ilkesel olduğunu ifade etmem lazım. Adaylar belli olduktan sonra istişarelerin neticesinde desteğimizi açıkladık. Milletvekili seçimlerine birlikte katılma konusunda sayın Cumhurbaşkanının bir teklifi olmuştu. Bir aksilik olmazsa cumhur ittifakıyla değil belki ama AK Partiyle bir ittifak yapabiliriz ve 2023 seçimlerine AK Partiyle beraber katılabiliriz. 

İttifak görüşmelerinden bir netice çıkmazsa da sayın cumhurbaşkanına verdiğimiz desteğin arkasında duracağız. 

MHP- HÜDA PAR

Milliyetçi Hareket Partisi'nin hassasiyetlerini kaşımak suretiyle bir tepkiselliğe itmeye çalışma gayreti var. Bu çabaların beyhude çabalar olduğunu ifade etmek lazım. Bizim üzerimizden bir algı oluşturmaya çalışanlar bir yönüyle HDP ile seçim ittifakı yapabilmenin yolunu açıyorlar. Biz de diyoruz ki siz iş birliği yapmak istiyorsanız buyurun yapın ama bizim yaptığımız görüşmeleri sabote etmeye yönelik tutum takınmalarının ilkeli olmadığını düşünmüyoruz. 

HÜDA PAR neden hedef haline geldi?

Biz 2018 seçimlerinde seçim barajının da etkisiyle istediğimiz neticeyi alamadık. Ama bu bizim potansiyelin o kadarla sınırlı olduğu anlamına gelmiyor. Anket şirketleriyle oyumuzu test etmeye çalışıyoruz. Oyumuzun birkaç kat arttığını biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimi onların ifade ettiği oy dengesinde gitmiyor. Biz en az bir milyon oy katkımız olabileceğini düşünüyoruz. 55 ilde teşkilatı olan bir partiyiz. Biz tabela partisi değiliz. Bizim teşkilatımız kurduğumuz her yerde saha çalışmamız var. Deprem bölgesi bir aydır büyük bir mağduriyet yaşıyor. Genel başkan yardımcılarımızdan üyelerimize hepimiz bölgedeyiz. Halkın arasındayız. Sadece seçimden seçime insanlara el uzatan bir parti değiliz. Bu açıdan 2018'deki oy oranlarına takılmanın gerçekçi olmadığını düşünüyoruz. Eğer öyle olsaydı millet ittifakı bileşenleri bizim destek açıklamamızdan bu kadar rahatsız olmazlardı. 

HÜDA PAR'ın HDP'den farkı ne?

HÜDA PAR siyasetini de müslümanca yapmaya çalışan bir siyasi hareket. HÜDA PAR şiddeti benimsemeyen, hakareti kitabına almayan bir siyasi hareket. Parti programımızda memleketin bütün meselelerine ilişkin çözüm önerilerimiz var. Biz inanıyoruz ki Türkiye toplumu HÜDA PAR'ı kendi dilinden kendi temsilcilerinden tanırsa sevecektir. 

Bizim pek çok partiden farkımız var. HDP ile kıyaslayacak olursak dünya görüşlerimiz birbirine taban taban zıt partileriz. HDP sol seküler bir dünya görüşünü siyasetinin merkezine almış bir parti. Biz bütün görüşlerimizi inancımızın şekillendirdiği bir çerçevede ifade eden bir partiyiz. Kürt meselesine yaklaşım konusunda bir benzeştirme yapılabilir. Biz bu memleketin bütün sorunlarına değinip çözüm üretmeye çalışan bir partiyiz. Kürt meselesinin kardeşlik, eşit vatandaşlık temelinde çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Birilerinin ifade ettiği gibi bölücü değiliz. Biz değil Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmesini bütün Müslümanların bir arada yaşayabileceği iş birliği yapabileceği bir zemin tasavvur ediyoruz. Böyle düşünen bir partinin bölücü olması mümkün mü? Memleketin her yerine dağılmış hangi  Kürdü yerinden yurdundan edip bir yere hapsedebilirsiniz ki? Hapsettiniz diyelim bunun Kürde ne faydası olacak? Biz bölünmekten, parçalanmaktan fayda ummuyoruz. 

PKK ve FETÖ Saldırıyor

Bizi illegal yapılarla, yasadışı örgütlerle özdeşleştirip ne dediğimizin görülmesini istemeyen iki yapı var. Birisi FETÖ diğeri PKK. 2012 de kurulduğumuzdan yana her iki örgütün de fiili saldırısına uğradık. 2013 yılında kumpaslarla partimizi illegal bir yapı olarak gösterip toplumdan izole etmeye çalıştılar, çözüm sürecinde PKK'nın saldırısına uğradık. Kardeşlerimiz vahşice katledildi. Bu örgütlerin bizi bir biçimde topluma lanse etmeye çalıştığı bir düzlemde kendimizi ifade etmeye çalışıyoruz. Terör örgütlerinin hedefi haline gelmiş bir siyasi hareketin terörle, illegal yapılarla özdeş olarak gösterilmesinin haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Bu terörün diliyle konuşmaktır. Biz 15 Temmuz'da herkesten önce meydana çıkan bir siyasi hareketiz. 

Anayasanın değiştirilemez maddeleri

Biz yeni bir anayasayla ikinci bir yüzyıla bakmak zorundayız diyoruz. Biz yeni yapılacak bir anayasa değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek bir maddenin olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Anayasa toplumsal mutabakatla yapılır. Bugünden torunlarımızın iradesine ipotek koyacak bir değişikliğin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Yoksa ilk 4 madde değişsin gibi bir talebimiz yok. 

Biz sadece Kürtlerin partisi değiliz. Türkiye'nin en büyük paydası İslam. Biz de inanç olarak İslam çerçevesinde bir siyaset güdüyorsak sadece bir kavim için siyaset yapacak halimiz yok elbette. 

Kürt meselesi

Kürtlerin meşru hak talepleri sistem tarafından henüz iade edilmiş mi değil, bu hakların kardeşliği bozan uygulamaların devamı üzerinden yara aldığı doğru mu, doğru. Şayet öyle değilse bunca yıldır neyin çilesini çekiyoruz? Biz şunu diyoruz Kürt meselesi ve diğer bütün meseleler şiddetle çözülemez. Eşit vatandaşlık ve kardeşlik temelinde bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade ediyoruz. 

Şiddet bizim birbirimize olan güvenimizi kırıyor. Meşru bir hak talebini gayrı meşru yollarla talep etmeye kalktığınızda o talebin farklı algılanabileceğini bilmeniz lazım. O aşamadan itibaren kimse sizi duymamaya başlıyor. Şiddet bir hak arama yöntemi değil. Elinizdeki silahı bırakın. Sivil meşru siyaset zemininde bu hak taleplerini herkes gibi talep edelim. Analar ağlamasın diye başlatılan çözüm sürecine hep birlikte destek olmadık mı? Ama ne oldu örgütün bu işi sabote etmesiyle bütün bu emekler heba oldu. Birileri bu meselenin  çözülmesini aslında istemiyor sadece araşsallaştırıyorlar. Silaha, kana, gözyaşına gerek yok. 

HÜDA PAR'ın parti programında federasyon, özerklik talebi var mı?

Böyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Kaynağı da şu. Bizim partiyi kurduğumuz zaman çözüm sürecinin olduğu yıllar. Ve dedik ki kimin ne talebi varsa silaha sarılmadan  konuşsun. Ve o zaman programımızda şunu ifade ettik, bunu istedik diye değil. Dedik ki yönetim modelleri tabu olmaktan çıksın. İnsanlar ihtiyaçlarına göre yönetim modelleri uygulayabilirler vaz da geçebilirler. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesini istiyoruz elbette. Yerel sorunların merkezi yönetim tarafından çok sağlıklı şekilde çözülemediğini ifade ediyoruz. Birileri özerklik, federasyon istiyoruz diye ortaya çıkabilir. Biz bunları talep edenlerin eline silah alıp dağa çıkmasına gerek yok diyoruz. Biz görüşlerin serbestçe konuşabildiği tartışılabildiği bir Türkiye ortamı oluşsun diyoruz. 

HÜDA PAR Kayyuma nasıl bakıyor?

Biz kayyumun usulen yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bize göre suç ve cezaların şahsiliği ilkesi vardır. Bir yerde halk birini belediye başkanı olarak seçmişse merkezi idareden bütün yönetimi bypass ederek kayyum atamanın doğru olmadığını düşünüyoruz. 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir