• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Eğitimci Çakır: Yaşanan bu felaketin hatırlatılmaması konusuna önem vermemiz gerekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremde etkilenen illerden biri de Diyarbakır oldu. Millî Eğitim Bakanlığının açıkladığı takvime göre 1 Mart itibariyle aralarında Diyarbakır'ın da olduğu bazı illerde eğitim öğretime başlandı.

Bu süreçte 3 milyon öğrenciyi ilgilendiren YKS ve LGS sınavına yaklaşık 3 ay kaldı. Eğitimci Murat Çakır, öğrencilere son 3 ayın değerlendirilmesi konusunda tavsiyede bulundu.

Bizim özellikle velilerimiz, aydınlarımız ve eğitimcilerimiz çocuklarımıza yaşanan depremi gerektiği şekilde unutturup sınava hazırlanmaları konusunda gerekeni yapmaları için çabalamaları gerekiyor.

"Gençlerimiz bu süreçte eğitimden uzak kaldı"

Eğitim sürecinde elde olmayan nedenlerden dolayı öğrencilerin eğitimden uzak kaldığını ifade eden Çakır, "Ülke olarak büyük bir felaket yaşadık. Başta Kahramanmaraş olmak üzere depremin yaşandığı diğer illerde ölenlere rahmet kalanlara sabır diliyorum. Eğitim sürecinde elde olmayan nedenlerden dolayı eğitimden uzak kaldılar. Biz bu süreçte şunu anladık; eldeki imkanların değerlendirilmesi ve bir şekilde hayatın devam etmiş olduğunu gördük. Gençlerimiz ve geleceğimiz bu süreçte eğitimden uzak kaldı. Başta veliler olmak üzere yaşanan bu felaketin hatırlatılamaması konusuna önem vermemiz gerekiyor. Sosyal medya platformlarından çocuklarımıza hatırlatılması o tramvayı tekrar yaşatmak pekte doğru olmayacaktır." diye konuştu.

Çocukların öncelikle eksik konuları gidermek için konu tekrarı yapması gerektiğini söyleyen Çakır, "Deprem bölgesindeki öğrencilerimiz eğitimden uzak kaldı. Bu durumda biz ne yapmalıyız. Liseye giriş sınavında hazırlık sürecinde olan öğrencilerimiz belirli bir formatta belirli konular üzerinden sorumlu tutuldu. Çocuklarımız öncelikle eksik konuların giderilmesi açısından konu tekrarı yapacaklar. Eğitimciler olarak bizler de bazı rahatsız edici durumlarla karşılaşıyoruz örnek verecek olursak benim çocuğum bana 'Baba derste devamlı deprem bahsedildi, deprem konuşuldu.' dedi. Bu konunun bir an önce arka plana atılıp işin eğitim sürecine girmesi gerekiyor." dedi.

"En önemli eğitim binası ailenin kendisidir"

Yaşadığımız bu felaketin hayatımızda arka plana attığımız korkuyu tekrardan tetiklediğini dile getiren Çakır, "Deprem bölgelerinde ve çadır kentlerde kalan öğrencilerimiz var ve hala o korku devam ediyor fakat şunu da unutmamak lazım korku bizim doğamızda var. Yaşadığımız korkuyu gidermek için arka plana atmamız gerekir. Maalesef yaşadığımız bu felaketler bizim hayatımızda arka plana attığımız korkuyu tekrardan tetikledi. Bizim özellikle velilerimiz, aydınlarımız ve eğitimcilerimiz çocuklarımıza yaşanan depremi gerektiği şekilde unutturup sınava hazırlanmaları konusunda gerekeni yapmaları için çabalamaları gerekiyor. Burada biz bunu göz ardı edersek, zaten büyük bir felaket oluşmuş, çocuğun burada eğitimden de uzak kalması bizim geleceğimizi eğitim açısından olumsuz etkileyecektir." şeklinde konuştu.

Sınava hazırlanan öğrencilerin bolca deneme ve tekrar yapmaları gerektiğini vurgulayan Çakır, "LGS'de hazırlık sürecinde olan öğrencilerimizin zaten belli materyalleri var. Bunun yanında da bol bol deneme, tekrarlar ve pekiştirme dediğimiz branş deneme sınavları yapmaları gerekiyor. Zaten bir eğitim sürecine dahilse, bir kurs merkezinde veya bir yerden eğitim alıyorsa mutlaka gittiği yer onu bu şekilde bir eğitim sürecine tabi tutuyordur. Ancak burada şunu vurgulamak istiyorum; sadece öğrencilerimizin okullardaki, kurslardaki dersleri görmesi tabi olduğu o eğitimden ibaret değildir. Velilerimizin bunu bilmesi gerekiyor. Velilerimizin eğitimin sadece okul bahçesinde veya kurs merkezinden ibaret olmadığını bilmesi gerekiyor. En önemli eğitim binası ailenin kendisidir." ifadelerini kullandı.

"Hayat her şeye rağmen devam ediyor"

Sınavlarda öğrencilerin bir kısım konulardan muaf edildiğini ifade eden Çakır, "Başta belirttiğim üzere LGS'de bir kısım konular muaf edilmişti. Birinci dönem konularından sorumlu tutulmuşlardı sınavda. YKS'de de aynı şekilde, resmî açıklamaya göre ders ve branş bazında birçok konudan muaf edildi. Hatırlarsanız, tıpkı pandemide olduğu gibi. Pandemide de bu durumu yaşamıştık. Bir kısım konular muaf edilmişti. Burada eğitim süreciyle alakalı şunu ifade etmek istiyorum: Öğrencilerimizin yükü şu anda bir nebze hafif. Pandemideki fark şuydu; pandemide biz dışarı çıkamıyorduk. Eğitimi bir nebze olsun online alıyorduk ya da hiç alamıyorduk. Bu yeterli olmuyordu. Hiçbir şekilde de bize bir katkısı olmuyordu. Ancak bu süreç biraz daha farklı. Bu süreçte öğrenci bahsi geçen konuların birçoğunu görmüş oldu." dedi.

Çakır son olarak şunları kaydetti:

"Bir tarafta deprem ve büyük bir psikolojik travma yaşamış bir öğrenci var, diğer tarafta da ister istemez üzüntü çekmiş bir öğrenci ancak normal standartlarda eğitime devam etmiş bir öğrenci var. Tabi ki sınava girdiklerinde eşit bir şekilde giremeyeceklerini biz de biliyoruz. Ancak ben burada öğrencilerime şunu söylüyorum, ne olursa olsun hayat her şeye rağmen devam ediyor ve önümüzde ne iş olursa olsun en iyi şekilde sürdürme çabası içerisinde olmamız gerekiyor." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir