• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

23 Mart Perşembe günü başlayacak olan Ramazan ayı öncesi çarşı pazarda son durumu görüntüledik.

İLKHA'ya konuşan esnaf, fiyatların yüksek olması nedeni ile sakin günler geçirdiklerini belirtti. 

Ağrı Eski Van Caddesi üzerinde yer alan pazar tezgahları sakin günleri geçiriyor.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7, 7.6 şiddetindeki iki büyük depremin üretim alanlarını olumsuz etkilediğini belirten ve bu durumun fiyat artışlarında etkili olduğunu söyleyen pazar esnafı Metin Kovan, fiyat artışlarının önlemediğini belirti.

Kovan, "Şuana kadar sakin geçiyor alışveriş. Ramazan ayına 10 gün kala yoğun alışveriş başlardı, fiyatlar uygundu, halk sebze, meyvesini alırdı. Etin kilosu şuan hemen hemen 250 TL'yi buluyor. İnsanlar et mi alacak, sebze meyve mi alacak? Domates ve salatanın kilosu 20 TL, biberlerin kilosu 25 TL, turp ve havuç 10 TL, meyve ise 10 ile 15 TL arasında fiyatları değişiyor. Şimdi fiyatlarda indirim olmasa Ramazan ayında fiyatlar inmez. Fiyatlar daha da artabilir. Fiyatların bu denli artmasında depreminde etkisi söz konusu. Depremin yaşandığı illerde büyük çaplı üretim yapılmaktaydı. O bölgede yaşanan deprem nedeni ile üretim ciddi etkilendi." dedi.

Diğer bir esnaf Şevket Güler ise, "Alışveriş şuan durgun, eski Ramazan aylarını aratıyor. Şuan sebze pazarında Ramazan ayı hareketliliği yok. Fiyatlar yüksek ve halkta alım gücüde bulunmuyor." ifadelerini kullandı.

Pazarda kuru bakliyat ürünü satışını gerçekleştiren Fesih Işık, "Ramazan ayına doğru fiyatlar artar ama alışveriş şuan yok. Şuan pirincin kilosu en uygun 30 TL, bulgur 17 TL, nohut 30 TL, makarna kilosu 15 TL, fasulyenin kilosu 35-40 TL arasında değişiyor. Alım gücü düştüğü için şuan alışveriş sakin." şeklinde konuştu.

Fiyat artışlarının kendilerini üzdüğünü belirten market sahibi Kadir Efe, Ramazan ayı hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti.

Efe, "Ülkenin girdiği seçim sürecinden dolayı fiyatlarda şuan istikrar söz konusu değil maalesef. Ramazan dolayısıyla alışverişlerin artması lazım ama sakinlik var. Saman ve yem fiyatında ciddi oynama olmamasına rağmen et fiyatında korkunç bir artış söz konusu. Son birkaç ayda fiyatlarda artış yüzde 100'ü geçti. Etin yanında yumurtaya, tavuk etine bakıyoruz bu siyasi durumun vermiş olduğu bir durum. Kuru bakliyat fiyatlarında fiyatlar ne kadar seyrinde devam ediyor gözükse de sofraların olmazsa olmazı et, yumurta, tavuk eti. Süt ürünleri, kahvaltı grubunda artışlar söz konusu. Bu artışlar da bizi üzüyor. Yapacak bir şey yok şuan artık hazırlıklarımızı da tamamlamışız." diye konuştu. (İLKHA)