• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Silopi`de aracı taşlanan esnaf konuştu(yenilendi) - Video
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Şırnak`ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı`ndan geçen taksilere en az 4 yolcu taşıma zorunluluğu getirilmesini protesto eden şoförlerin taşladığı otobüs firması, yaklaşık 100 bin lira zararları olduğunu ifade ederek yetkililerden gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Haziran ayında yaşanan eylemlerde Habur Sınır Kapısından yolcu taşırken Şırnaklı taksi şoförleri tarafından araçlarına saldırı düzenlendiğini ve yaklaşık 100 bin lira zarara uğradıklarını ifade eden Can Diyarbakır Seyahat sahibi Ali Rıza Çapa, mağdur edildiklerini belirterek taksici eylemlerinin aslında rant kavgası olduğunu söyledi.
 
"Mağdur olanları destekledik, araçlarımız taşlandı"
Atılan taşlardan dolayı Irak`a giden tüm araçlarının camlarının kırıldığını ifade eden Çapa, olayın başlangıcını şöyle anlattı: "Haziran ayında Ulaştırma Bakanlığının taksi ve minibüsler için yurt dışına çıkma yolcu sayısını 4`e çıkardı. Habur Sınır Kapısında taksi dolmuşlar eyleme başladı. Firmamız da demokratik ve meşru olan bu eylemi desteklediğini taksicileri arayarak onlara bildirdi. Aynı gün Kuzey Irak`a giden ve dönen tüm araçlarımız saldırıya uğradı. Diğer firmalarla beraber 2 aracımızın tüm camları, 5 aracımızın ise 3`er 5`er camları kırıldı" dedi.
 
"Toplantıya davet edip, boy gösterdiler"
Taksi dolmuş yetkililerinin kendilerini Silopi`ye toplantıya davet ettiklerini, kendilerinin de diğer firmalar gibi katıldıklarını ifade eden Çapa, "Toplantının yapılacağı otelin bahçesinde 200 civarında taksici bizi bekliyordu. Böyle baskı içerisinde toplantıya başladık. Taksicilerin dernek başkanı olduğu ifade edilen Selahattin Bey bizlere şunları söyledi: Bizim fabrikamız, sanayimiz yok tek geçim kaynağımız bu kapıdır. Bundan sonra siz bu kapıdan geçmeyeceksiniz. Siz yolcuları getirip Silopi de indireceksiniz, bizler de taksi minibüslerle karşıya geçireceğiz."
 
"İyi niyetimizi suiistimal ettiler"
Bir otobüs firmasının bu karara tepki gösterdiğini ve durumun adil olmadığını söylediğini dile getiren Çapa, "Orada bulunanlar, dernek başkanına cevap verenin üzerine yürüdü ve bayan olan yetkiliye hakaretlerde bulundular. Bu durumda biz de kendilerine size gereken desteği vereceğiz. Kuzey Irak`a 6 olan sefer sayımızı 3`e düşüreceğiz, dedik. Orada bulunanlar bu kararı benimseyerek onayladı. İleri bir tarihte firmaların göndereceği araç sayısını belirlemek üzere ayrıldık" şeklinde konuştu.
 
"Oda Başkanı: Sınır kapısı bizim geçemezsiniz"
İkinci toplantının zamanından önce başlatıldığını ifade eden Çapan, "İçeri girdiğimizde Cizre Ticaret Odası Başkanı konuşma yaparak bu kapı bizim, kimse geçemeyecek bütün firmalar yolcularını getirip Silopi de indirecek, taksi dolmuşlar da yolcuları alarak sınırdan geçirecek, diyordu. Öz Cizre Nuh firması başkanı bunu desteklerken bazı firmalar durumun haksızlık olduğunu ifade ederek karara uymayacaklarını söylediler. Başkan ise bugün aldığımız karar uygulanacak kimse Irak`a geçiş yapmayacak, diyerek sözü kesti" dedi.
 
"BDP Silopi İlçe Başkanı eylemcileri destekliyor"
Toplantıda aracı olarak bulunan Silopi İlçe Başkanı Muhsin Kunur`un eylemcileri desteklediğini ifade eden Çapa, "Firmamız Federal Kürdistan bölgesine 3 yıldır özellikle işçi ve esnafları taşıyıp bölge ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Diyarbakır -Hewler arasına 60-70 TL`ye yolcu taşımaktayız. Oysa taksiciler Silopi den Zaxo`ya 70-80 dolara yolcu taşımaktadır. Taksicilerin eylem yapmasının nedeni yolcu sayısından ziyade ellerinden gidecek maddi güçtür" ifadelerini kullandı.
 
"Asker: Bu sorunu çözün, sizinle gidip gelemiyoruz"
Bazı firmaların özel korumalar tutarak sınırı geçebildiğini ifade eden Çapan, "Silopi`ye geldiğimiz zaman askerler bize eskortluk yaparak karşıya geçiriyor. Bu durumdan asker de artık rahatsız, çünkü bize bu sorunu çözün, artık gidip gelemiyoruz diyorlar. Biz de kendilerine çözmesi gereken sizsiniz biz değil dedik" şeklinde konuştu.
 
"Yürütme 6 aylık ertelendi"
Olayların bitirilmesi için yetkililerin ciddi önlemler alması gerektiğini vurgulayan Çapa, yürürlükteki mevzuat 6 aylığına ertelendi. Ama süre bittiği zaman tekrar her şey eskisi gibi olacak galiba. Bu eylemlerin asıl amacının da bazı firmaların rant sağlama çabası olduğu gün yüzündedir" dedi.
 
"20 bin lira cebimden ödedim"
Eylemciler tarafından taşlanan aracın şoförü Sıtkı Karayel ise aracında 20 bin lira zararın oluştuğunu bunu da kendisinin karşılamak zorunda kaldığını ifade ederek, eylemlerin amacının rant sağlamak olduğunu söyledi.
 
Eylemcilerden şikâyetçiyim
Eylemciler hakkında şikâyetçi olduklarını ve gerekli hukuki süreci başlattıklarını ifaden eden Karayel, yetkililerden birilerine kötü bir şey olmadan, olumsuzluklar artmadan gerekli önlemleri almalarını istedi. (M.Sait Adiyaman/ Sedat Kuşulay - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir