• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
İstanbul depreme hazır mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Göksu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

Deprem bölgesine müdahalede geç mi kalındı?

Depremde saat 04:19'da arkadaşlarım beni uyandırdılar, bölgeyi aradığımda ailem bana şehir bitti dediler. Benim doğduğum şehirde birinci derece yakınlar yok fakat eş dost tanıdıklar hayatını kaybetti. Ben saat 04:30'da dedim ki bölgeye gidiyoruz, AFAD'ın uçağıyla biz sabah bölgeye intikal ettik. Saat 05:00'te AFAD bizi aradı ve görev yerimizin Hatay olduğunu söyledi. Böyle durumlar için alarma geçecek ekiplerimiz belli. Adıyaman Gölbaşı'nda 4 gün boyunca tüm enkazlarda arama kurtarma çalışmasına girdik. Mutfak araçlarımızla birlikte birinci gün herkese yemek vermeye başladık. Seyyar tuvaletler, seyyar banyolara yoğunlaştık.

Koordinasyon sorunu yok, sadece algı sorunu var. Tokat Valisi, kaymakamlar biz gittiğimizde bölgedeydi, bakanlar herkesten önce bölgeye vardı.

İstanbul'daki AK Parti belediyelerin bölgede kurduğu konteyner sayısı 10 bin fakat İBB'nin kurduğu bir konteyner kenti yok.

"Devlet nerede" diye bağırmaya başlayanlar klavye delikanlıları dışında herkes bölgedeydi.

İstanbul depreme hazır mı?

Esenler Belediyesi'nin konteyner kapasitesi 1500. Gölbaşı'nın altyapısının değişmesi lazım. Oturduk bir yol haritası çıkardık. Mutlak surette bizim mahalle bazlı arama kurtarma ekiplerimizi hazır tutmamız gerekiyor. Kamu kurumlarında herkesin ikinci bir sorumluluğu arama kurtarma olmalı. Burada Türkiye risk kalkanında modellendirilecektir. Arama kurtarma işi gönüllü olmadan yapılacak iş değil. Biz oturduk hepimiz enkazın altından can çıkarmanın hesabını yaparken, bunun acısı gözyaşı gitmeden seçimi erteleyemezsiniz diye bağırdılar. Kentsel dönüşüm yaptırmayız diye eylemler yaptılar geçmişte. Mahkeme kapılarına gidenler artık kentsel dönüşüm meselesi bir siyaset değil hak meselesidir.

Ben 500 bin Esenler'e göre organize olabilirim. Bağcılar 700 bin nüfusa göre organize olabilir. Her belediye bunu yapabilir. Bundan sonra yapılacak tüm otoparkları hemen banyoya, mutfağa dönüşebilecek şekilde yapmalıyız.

İstanbul bir birikimin üzerine gidiyor. İstanbul ne yapmış? 1996 yılında İBB Başkanı Cumhurbaşkanımız. İstanbul'un gündeminde deprem yok. Cumhurbaşkanımız ilk defa büyükşehirde deprem müdürlüğünü kurmuş. Hiç kimse bu işi konuşmazken, İstanbul 1999'dan sonra 1. derece deprem bölgesi oldu. Cumhurbaşkanımız 96 yılında deprem müdürlüğünü kurmuş. 2003 yılında 2004 yılında İstanbul Deprem Master Planı yapılmış. Türkiye'de deprem master planı olan tek kent İstanbul. Bilgi altyapısı itibarıyla Tokyo'dan da ileride Los Angeles'tan da ileride. Biz İstanbul'da öyle bir sistem kurmuşuz ki tek yapılacak iş bu sistemin üzerine taşları koymak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir