• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Uzman Psikolojik Danışman Altunel, güzel yazı yazarken dikkat edilecek hususları anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yazı yazma becerisi, okulun ilk yılında kazanılması gereken temel becerilerden biri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, çocuklar herhangi bir yazı gerecini elinde tutma becerisini kazandıktan sonra kâğıda, denetlenmediği zamanlarda ise başka yüzeylere karalama yapmaya bağladığına dikkat çekiyor.

Çocuklar büyüdükçe bu karalama becerisinin gelişerek farklı birtakım süreçlerden geçtiğine vurgu yapan uzmanlar, bunu da el yazısı becerisine dönüştüğünü ifade ediyor.

Uzmanlar, yapılan araştırmalar yazı yazma becerisinin kazanımı için gerekli olan motor öğrenmenin ilkokul yıllarında tam olarak gelişmemiş olduğu ve yazı yazma becerisi gelişiminin ortaokul yıllarında dahi devam ettiğine vurgu yapıyor.

İLKHA muhabirinin, "Güzel yazı yazamayan ilkokul öğrencilerine nasıl güzel yazı yazma öğretilir? Güzel yazı yazma teknikleri nelerdir?  Yazı yazarken nelere dikkat edilmelidir?" gibi sorularını yanıtlayan Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, güzel yazı yazma tavsiyelerinde bulundu.

"Yaptığının daha iyisini yapacağının telkinini vererek yapmak gerekiyor"

Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel

Güzel yazı yazma becerisinin sınıf öğretmenlerinin verdiği bir beceri olduğunu belirten Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, "Sınıf öğretmeni öğrencinin üzerinden ne kadar durursa öğrencinin becerisi o kadar iyi olabiliyor. Ama güzel yazı olsun diye sürekli bazı şeyleri sildirmek çocuğu olumsuz yönden etkileyebiliyor. Bunu birinci sınıftan itibaren yapmamak gerekiyor. Yaptığının daha iyisini yapacağının telkinini vererek yapmak gerekiyor. Olmamış sil şeklinde değil de bundan sonra şu kısma dikkat et şeklinde uyarılar yapmak bence daha faydanı olur. Çünkü çocuğu ilerletir ama yaptığı şeyi silmeniz beğenmemeniz çocuğu örseler incitir. Bizim hedefimiz incitmeden ilerletmek olmalıdır." dedi.

Güzel yazı yazma teknikleri için çalışmaların olduğunu söyleyen Altunel, şunları aktardı:

"Resim kursu ve çizgi çalışmaları var güzel yazı ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Toplumumuzda bir hat sanatı var. Onun en doğru çizimle kullanılması bu biraz beceriyle ilgili bir şeydir. Herkesin yazısı güzel olmaz. Asıl olan okunabilir olmasıdır. Bence çocukların üzerinde bu kadar onları olumsuz yönde etkileyecek şekilde durulmamalı ama küçük yaştan itibaren bazı şeylerin yönlendirilmesi gerekiyor."

Yazı yazarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veren Altunel, "Çocuk sürekli aynı hatayı yapıyorsa. Sürekli başından savma şeklinde yazıyorsa bazı şeyler silinebilir ama çocuğun başlangıçta bu beceriyi geliştirecek fırsatı sunmak lazımdır. İlk başlarda yazısı düzgün olmayabilir. Düzgün olmayan şeyleri söyleyip daha düzgün yapılması için fırsat tanınmalıdır. Hatta düzgün olana kadar 'bunu daha düzgün yapabilirsin' şeklinde yapmak gerekiyor. Çocuklar bazı sildiği şeyler yırtılabiliyor. O onların moralini bozabiliyor. Bu konulara dikkat etmek gerekir. Çok baskı yapmanız çocuğun yazma becerisine soğumasına sebep olabilir. Yazmayı sevmeyebilir yorulduğu için önyargılı olabilir. Bunun olmaması için biraz daha 'daha iyi olabilir' şeklinde düşünmek lazım çünkü küçük yaş gurubu için bu motivasyon daha iyi olabiliyor." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir