• DOLAR 32.665
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.529
  • ...
Bingöl'de afet kararı ilanı bekleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Toplantıda Bingöl'de olası bir depremle ilgili deprem öncesi ve sonrası faaliyetlere değinildi. Bingöl'ün afet bölgesi ilanı süreci hakkında bilgilendirmelerinde bulunduğu toplantıda afet bölgesi kararı hakkında henüz bir karar alınmadığı ve sürecin devam edildiği belirtildi. Toplantıda AFAD ve paydaş kurumlarca STK'lar da dahil olmak üzere yeni arama kurtarma ekiplerinin kurulacağı bilgisi verilerek bölgede olası bir depremde toplantı alanları, çadırkent, konteynır ve koordinasyon merkezlerinin kurulacağı söylendi.

Toplantıda bir başka gündem maddesi de EYT'liler oldu. Yılmaz, EYT'liler hakkında sürecin devam ettiğini bu kapsamda orta vadede 5 milyon insanın faydalanacağını aktararak Türkiye'nin bu zor süreçte EYT'lilere verilen sözün tutulduğunu hatırlatarak dünya ülkeleri içerisinde büyüyen bir ekonominin olduğuna dikkat çekti.

"Yapı stoğumuzda belli etkilenmeler meydana geldi"

Cevdet Yılmaz açıklamasında, "Bingöl iki fay hattının kesiştiği noktadadır. Geçmişte de birçok depremler yaşamış ilimiz. Son dönemlerde de asrın felaketi dediğimiz büyük felaketler yaşandı. Bingöl de bu büyük afetten etkilenen ancak can kaybı yaşamayan bir il oldu çok şükür. Ancak yapı stoğumuzda belli etkilenmeler meydana geldi. Özellikle Merkez, Genç ve Adaklı bölgelerimiz başta olmak üzere, son dönemde Yayladere ilçemizde de hasar tespiti yapılmış durumda." dedi.

"Bingöl'le ilgili hazırlanan raporlar neticesinde Ankara'da gereğinin yapılacağına inanıyoruz"

Yılmaz, "Çevre şehircilik İl müdürlüğümüze yaklaşık 5 bin dilekçe geldi. Müdürlüğümüz bu dilekçeleri işleme aldı ve binlerce incelemeler yaptılar. Bu incelemeler neticesindeki tespitleri de rapora bağlayıp AFAD başkanlığına iletmiş durumdalar. Şu anda merkeze gönderilen raporlar inceleniyor. Yedisu ve Yayladere ilçelerimiz kaldı. Bu iki ilçemizdeki çalışmaların da haftaya bitmesini bekliyoruz. Bitince AFAD başkanlığımız raporları Ankara'ya sunacaktır. Ve Ankara'da gereğinin yapılacağına inanıyorum. Konunun yakın takipçisiyiz. İnşaallah bu çalışmalar sonrasında ilimizde genel hayata etkili afet bölgesi ilanı kararının çıkmasını bekliyoruz." dedi.

"19 Okulumuzun riskli olduğu tespit edildi"

Bingöl'deki tahliye ve yıkım kararı alınan okullarla alakalı açıklamalarda bulunan Yılmaz, "Okullarla ilgili bir inceleme çalışması başlattık. On binlerce çocuğumuz okula gidiyor. Okulların güvenliği bizim için çok kıymetli. Okulların büyük bir kısmını yenilemiştik ancak mevcut stoğumuzda eski yapılar var. Bu kapsamda 19 okulumuz tespit edildi ve 10 okulumuz da yıkım kararıyla ayrıldı. 9 okulumuz da tahliye edildi, bunların performans incelemeleri yapılıyor ve durumuna göre yıkım kararları alınabilir. Bingöl Merkez ve Genç ilçemizdeki deki öğretmenevi de tahliye edildi. Büyük ihtimalle bunlar da yıkılacak. "ifadelerini kullandı.

"2 bin 150 konteyner ve 9 bin 80 adet çadır kurulacak"

Bingöl'de olası bir afet durumunda konteyner ve çadır kent adresleri ve sayısı hakkında bilgi veren yılmaz, "AFAD il müdürlüğümüzde yaşanan depremlerden dersler çıkararak yeni çalışmalar başlattı. AFAD tarafından konteyner kent kurulmak üzere Bingöl'de 3 tane alan belirlendi. Bunların altyapı çalışmaları sürüyor. Bunlardan 700 konteyner Et Süt Kurumu alanı, 1000 adet Şehy Ahmet dediğimiz bölgeye yakın yerde ve Kasman dediğimiz yerde de 450 adet konteyner kurulacaktır. Toplamda 2 bin 150 konteyner kurulacaktır. Bu bölgelerde altyapılar sağlanıyor olası bir afete buralar hızlı bir şekilde aktif olacak. Yine çadır kentlerin nereye kurulacağı konusunda ise 35 adreste 9 bin 80 adet de çadır kent kurulumu olacaktır. İhtiyaç olması halinde hızlı bir şekilde çadırlar kurulacaktır. Toplanma alanlarımız da belirlenmiş durumda. Olası bir Afet durumunda Muş ve Elâzığ ilimiz lojistik anlamda, Diyarbakır ve Erzurum ise arama kurtarma faaliyetleri anlamında Bingöl ile eşleştirilmiş durumda." dedi.

Yılmaz, "Şu an da ilimizde 8 arama kurtarma ekibi olmakla beraber toplamda 80 kişi var. Bu ekipleri 50'ye çıkarıp toplamda 500 kişilik bir arama kurtarma ekibi kurma hedefindeyiz. Bunu da çeşitli kurumlar ve STK'larla birlikte yapacağız. Bu anlamda STK'lardan arama kurtarma ekibi oluşturma taleplerine de destek vereceğiz." şeklinde konuştu.

"Afet bölgeleri için yeni bir fon oluşturuldu"

Yılmaz Plan ve bütçede yeni bir kanun teklifi görüştüklerini ifade ederek, "Yeni bir fon oluşturuyoruz. Bu fon, genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen yörelerimizde yeniden imar çalışmaları için kurulmuş bir fondur. Önümüzdeki haftaya genel kurulda ele alınıp yasalaşarak onaylanmasını bekliyoruz." dedi.

Son üç yılda Türkiye'nin ekonomik performansı dünyadaki duruma göre çok daha iyi noktada olduğun söyleyen Yılmaz, bu durumun ileriki günlerde daha da iyi olacağını söyledi.

Basın toplantısı gazetecilerin yönelttiği soruların yanıtlanması sonrası sona erdi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir